Guvernele din intreaga lume analizeaza planuri de relansare economica, in contextul actualei crize financiare, in timp ce autoritatile americane au recurs la salvarea Citigroup, in trecut cea mai mare banca din Statele Unite, grav afectata de criza, relateaza AFP.
In momentul in care va anunta componenta viitoarei echipe economice, luni seara, presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, ar trebui sa confirme si intentia de a prezenta un nou plan de relansare a economiei americane, dupa ce va fi investit in functie, in 20 ianuarie.

Potrivit Washington Post, programul s-ar putea ridica la 700 miliarde dolari pe o perioada de doi ani, urmand sa fie unul dintre cele mai masive planuri de relansare de la New Deal al lui Franklin Delano Roosevelt, in anii '30.

Sambata, Obama anuntase ca le-a cerut consilierilor sai economici sa pregateasca un plan de relansare capabil sa creeze 2,5 milioane de noi locuri de munca in urmatorii doi ani, scrie NewsIn.

Obama a declarat ca scopul sau este sa dea de lucru oamenilor reconstruind drumuri si poduri, modernizand scolile si incurajand energia eoliana, solara si automobilele care consuma putin. Viitorul presedinte intentioneaza sa dezvolte energiile alternative, care ar putea, potrivit lui, sa elibereze tara de actuala dependenta de petrolul strain, si sa permita economiei americane sa ramana competitiva in anii urmatori.

Daca planul de relansare economica ar mai putea surprinde prin anumite elemente, echipa economica a viitorului presedinte este, in cea mai mare parte, deja cunoscuta.

Timothy Geithner, presedintele bancii centrale din New York, va fi secretarul Trezoreriei. In ceea ce priveste consiliul economic de la Casa Alba, acesta va fi condus de Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei in timpul mandatului lui Bill Clinton.

De asemenea, Comisia Europeana ar trebui sa isi publice miercuri propunerile cu privire la un plan de sustinere a economiei statelor UE, urmand recomandarile formulate de grupul G20 in cadrul intrunirii din 15 noiembrie de la Washington.

Pe langa aceasta initiativa, fiecare tara are propriul plan de relansare. In Marea Britanie, de exemplu, guvernul condus de Gordon Brown ar urma sa anunte luni o coborare temporara a taxei pe valoare adaugata (TVA) si impozite mai mari pentru cei instariti.

Daca economia reala este din ce in ce mai afectata, asa cum o arata mediul de afaceri negativ din Germania, sectorul financiar este inca in centrul furtunii.

Astfel, autoritatile americane au intervenit pentru ajutarea Citigroup, oferind garantii de 306 miliarde dolari pentru activele riscante ale bancii, in schimbul unei participatii. Acest plan era asteptat, dupa prabusirea inregistrata de Citigroup pe bursa, cotatia titlurilor coborand cu 70% in trei saptamani, la mai putin de 4 dolari/actiune.

Trezoreria americana a deblocat un nou ajutor de 20 miliarde dolari pentru Citigroup, in cadrul planului de sustinere a sistemului bancar american, in valoare de 700 miliarde dolari. Suma se va adauga altor 25 miliarde dolari primite de Citigroup, in cadrul aceluiasi program.

Decizia oficialilor SUA ar putea indemna si alte banci sa ceara ajutor, in contextul in care economia globala se indreapta spre recesiune.

Citigroup, a doua banca americana dupa valoarea activelor, are cea mai mare extindere la nivel international, dintre bancile americane, avand afaceri in mai mult de 100 de tari. Mai multi analisti au spus ca Citigroup este prea mare pentru a fi lasata sa se prabuseasca.

Masurile recente contrazic declaratiile facute de actualul secretar al Trezoeriei, Henry Paulson, ce a afirmat ca nu va mai apela la fondul de 700 miliarde dolari, pentru a lasa loc de manevra viitoarei administratii Obama.



Masura soc: Citigroup concediaza 50.000 de angajati
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri