Intr-o era in care suntem asaltati de poluare, mancare nesanatoasa, mutatii virale si boli incurabile, devine din ce in ce mai important sa traim sanatos si, mai ales, sa constientizam ca prin tot ceea ce facem putem preveni. Articolul de fata nu va oferi sfaturi precum „mananca sanatos” sau „fa sport”, ci va pune accent pe costul traiului sanatos.

Este truism a spune ca mancarea sanatoasa si variata, traiul cat mai lipsit de stres si aerul curat te feresc de boli. Nu multi stiu insa ca tigaia ta din bucatarie este, foarte probabil, periculoasa, la fel si instrumentele pe care le folosesti; la fel, samponul, antiperspirantul tau sau detergentul de rufe (da, cel frumos mirositor!) produc alergii, iritatii si distrug mediul inconjurator.

Sa punem accent pe aceste game de produse neconsumabile, care pot imbunatati drastic stilul de viata, prelungi viata si, mai ales, preveni aparitia bolilor. Contrar preconceptiilor, interesant este faptul ca nu sunt cu mult mai scumpe decat produsele „traditionale”, „de raft”, pe care le gasiti in toate supermarket-urile.

Detergent de rufe vs. Nuci de sapun – economii majore

In limbaj mai putin academic, nucile de sapun actioneaza ca un surfactant, adica substanta care schimba tensiunea superficiala a lichidelor, si care este de fapt substanta cheie din detergenti.

Nucile de sapun sunt 100% naturale si un kg acopera circa 210 spalari, la pretul de 42 de lei.

In general, detergentii traditionali contin urmatoarele substante: <5% surfactanti neionici, surfactanti cationici, fosfonati, policarboxilati, 5-15% surfactanti anionici, zeoliti; aditional: enzime, inalbitori optici, parfum, benzyl alcohol, linalool, butylphenyl, methylpropional.

Deci, pe langa surfactanti, obtinuti pe cale chimica, un detergent traditional contine si o multime de alte substante care ofera acel miros/aroma, culoare, forma si asa mai departe.

De cealalta parte, nucile de sapun sunt 100% naturale si un kg acopera circa 210 spalari, la pretul de 42 de lei. Un detergent de 4,8 kg acopera aproximativ 60 de spalari, la un pret similar, de 42 de lei.

Pe langa pretul mult mai bun per spalare, faptul ca este un produs natural, nuca de sapun nu pune in pericol (in special copiii) prin agenti alergigenti si nici nu distrug planeta.

Antipersprirant traditional vs. Antiperspirant Alaun

Piatra de alaun este o sare, care se gaseste sub forma de cristal translucid, alb si inodor. Aceasta piatra de alaun 100% naturala provine din minele de alaun din Siria sau din zacamintele de suprafata. Modul de folosire al pietrei de alaun Piatra de alaun 100% naturala este un deodorant antibacterian ce se aplica pe pielea umeda, sau se umezeste piatra, aceasta formand o pelicula fina, sarata, usor alcalina, prevenind dezvoltarea bacteriilor responsabile de mirosurile neplacute.

Avantajele pietrei de alaun - piatra de alaun 100% naturala este hipoalergica. Fara miros si cu un risc alergic scazut, poate fi folosita atat de persoanele alergice, cat si de femeile insarcinate care nu pot suporta anumite mirosuri in timpul sarcinii. - piatra de alaun 100% naturala de 100 gr are o durata de utilizare indelungata, de minim 12 luni, ceea ce reprezinta un avantaj.

Ca diferenta, antipespirantele traditionale pot contine aluminiu care, conform cercetarilor, absorbit de piele poate produce cancer; totodata, contine parabeni dar si alte substante chimice care risca sa penetreze prin microfisuri, intrind pe aceasta cale in circulatia sangvina, imbolnavind organismul.

De cealalta parte, piatra de alaun naturala calmeaza iritatiile, inchide microfisurile pielii si nu permite dezvoltarea infectiilor.

Demontam inca un mit si in ceea ce priveste pretul. Daca un deodorant normal, de calitate medie, "de marca", costa undeva la 40 de lei si dureaza 2-3 luni cu folosire zilnica, deodorantul Alaun costa intre 20 si 40 de lei si dureaza mult mai mult.

Tigai teflon vs tigai ceramice

Descoperiri recente au evidentiat faptul ca teflonul (mai exact substanta din care este alcatuit, PFOA) este cancerigen, mai ales atunci cand lasi o tigaie pe foc, supraincalzita, emanand aburi care pot omori si mici animale de companie. Mai mult, daca folosesti metal in teflon, acesta se poate dezintegra si, inghitit, poate favoriza aparitia cancerului.

Alternativa – tigaia ceramica. Pretul acesteia este similar cu al celor din teflon si variaza in functie de stratul de ceramica aplicat – in general cu cat este mai subtire, cu atat tigaia este mai ieftina. Gandindu-ne insa la beneficii, probabil merita investitia.

Ustensile din plastic vs. Lemn

Chimicalele din plastic, mai ales daca este topit/fierbinte sau zgariat, pot provoca, de asemenea, cancer. Indiferent deca vorbim de linguri, ustensile de bucatarie in general, plasticul nu este sanatos – sau nu la fel de sanatos ca alternativa, si anume instrumentele de bucatarie din lemn. Acestea se gasesc in multiple locuri, inclusiv la mesteri artizani si costa chiar mai putin decat paletele de bucatarie din plastic.

Detergent, parfum, sampon eco

Lista de produse ecologice nu este nici pe departe incheiata; la o simpla cautare pe internet al produsului cautat urmat de „eco” poti gasi o multitudine de produse sau alternative care iti pot imbunatati viata de zi cu zi – „balsam eco”, „parfum eco”, "lotiune de corp eco" sau „gel de dus eco” ofera alternative viabile si la preturi similare per utilizare, sau chiar mai mici, decat produsele de masa.

Tu cum alegi sa traiesti? Ce produse eco te gandesti sa iti cumperi? Te incurajam sa iti spui opinia.

Sursa foto: Shutterstock: Viata eco

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri