Q&A: Cum vad administratorii de pensii scaderea randamentelor din investitii?


Randamentele investitionale ale fondurilor de pensii (Pilonul II) au scazut constant in ultimul an. De exemplu, rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor pentru ultimele 24 de luni a ajuns la 10,6%, in scadere cu 5 puncte procentuale, comparativ cu nivelul din august anul trecut (15,6%). Vor reveni ratele inalte de randament?

Citeste estimarile specialistilor consultati de wall-street.ro privind dinamica acestei industrii.

2 In perioada 2007-2009, fondurile de pensii au mizat in special pe instrumente cu venit fix, maximizand castigurile intr-o piata "infometata de bani". Avem nevoie de o noua "criza" pentru a avea iar randamente atractive?

Marius Popescu CEO, ING Pensii
Contextul economic actual este unul fundamental diferit de cel din perioada 2007-2009, atunci cand criza de lichiditate de pe pietele financiare globale a condus la cresterea accelerata a dobanzilor, recompensand puternic comportamentul de investitii in instrumente cu venit fix. Dimpotriva, in prezent evoluam intr-un cadru marcat de scaderea constanta a randamentelor oferite de instrumentele cu venit fix. Ca atare, in ultimii ani se remarca o diversificare a portofoliilor - prin cresterea a investitiilor in actiuni si reducerea detinerilor de instrumente cu venit fix. Acest lucru face ca, pe termen scurt, randamentele sa para mai putin spectaculoase, dar in acelasi timp creeaza premisele pentru cresteri sanatoase si sustenabile pe viitor, urmarind astfel interesele participantilor.

Strategia investitionala a fondurilor de pensii urmareste in primul rand valorificarea oportunitatilor si mentinerea unui raport optim intre riscul asumat si rezultatele oferite participantilor, adaptandu-se permanent contextului de piata. Nu trebuie omis nici faptul ca, in cazul unor investitii pe termen mediu si lung (asa cum sunt realizate de fondurile de pensii) volatilitatea pietelor la un moment dat poate prezenta si oportunitati de investitii.
Mihai Popescu CEO, Aviva Romania
Prezenta unor riscuri suplimentare in sistem nu reprezinta un lucru pozitiv, chiar daca antreneaza in mod oportunist cresterea randamentelor unor instrumente cu venit fix. A fost o perioada in care instrumentele cu venit fix au avut randamente mari si corelat cu expunerea mare a fondurilor de pensii pe aceste active a rezultat un ranadament foarte bun, dar diferenta intre fonduri se face in cea mai mare parte din randamentul obtinut pe alte clase de active, cum ar fi actiunile. Pe tremen lung, investitiile activelor fondurilor de pensii si ale asigurarilor de viata unit-linked e normal sa aiba variatii de randament; impoartant este ca oamenii sa intelega ca aceste produse aduc benefiici pe termen lung si sa priveasca performanta unui fond de pensii pe intervale de timp mult mai mari, minim cinci ani.
Iulius Postolache CIO, Allianz-Tiriac Pensii Private
Inca de la lansare lor, fondurile de pensii si-au respectat mandatul investitional asumat in prospectele de emisiune si reglementat in normele de investitii ale Comisiei de Supraveghere. Conform acestui mandat, in cazul fondurilor de pensii cu risc mediu un procent de minim 65% din portofoliu este investit in instrumente cu venit fix avand risc minim. Este adevarat ca in trecut acestea au oferit randamente mult mai mari decat cele pe care le vedem in prezent oferind astfel profituri si oportunitati de investire foarte interesante. Consider insa ca si in momentul de fata exista numeroase oportunitati ce pot fi inca si sunt fructificate de catre majoritatea administratorilor de fonduri de pensii.

Este adevarat ca adesea notiunea de “criza” poate fi asociata celei de “oportunitate” insa nu cred ca putem vorbi de necesitatea unei “noi crize” pentru a continua sa oferim participantilor randamente decente.
preview intrebare
1
2
3
4
5
6
7
Setari Cookie-uri