Factorul pret, pe primul loc

Factorul pret, pe primul locBatalia vechi-nou in rezidential se poarta de catre fiecare client in parte, insa avand in vedere un buget mediu de 40.000 pana la 80.000 de euro, de cele mai multe ori factorul pret este pe primul loc, spune Iulian Niculae (foto), proprietarul agentiei imobiliare Victoria Consult.

“Oamenii descopera ca nu este un capat de tara sa locuiasca in Pipera, intr-un apartament de 70 mp construiti, semifinisat, cu doua camere si doua grupuri sanitare, cu balcoane de 12 mp si loc parcare subteran inclus, la un pret de circa 64.000 de euro. In contrapartida, in zona 1 Mai-Turda, un apartament cu doua camere, intr-un bloc construit in 1983, cu o suprafata de 53 mp utili, inclusiv balcon este listat la preturi ce variaza intre 65.000 si 73.500 euro”, exemplifica Iulian Niculae.

Cuplurile tinere sunt clientii care se orienteaza cel mai frecvent catre apartamente noi, lasand la o parte neajunsurile unei vieti in suburbii, continua el. “Peste 90% din clientii care vin in Pipera fac parte din aceasta categorie, clienti ce si-au rezolvat deja dilema magazinului de paine din colt, a statiei de metrou versus spatiu locativ mult mai mare si loc parcare asigurat”, precizeaza proprietarul Victoria Consult.

In ceea ce priveste pretul pe metru patrat, aparent decalajul nu este mare, insa in realitate, diferenta inregistrata intre suprafetele blocurilor vechi si cea a apartamentelor noi face ca noul sa fie inaccesibil unui buget subtiat de criza, subliniaza Niculae. In acest sens, el considera relevanta statistica preturilor medii la apartamentele cu trei camere dintr-o anumita zona si ia ca exemplu 1 Mai, unde un apartament vechi are un pret de vanzare de 96.000 de euro, in timp ce un apartament nou are un pret cerut de 139.000 de euro.

La nivel national, pretul cerut pentru apartamente noi in luna februarie era de 1.198 euro/mp pentru apartamentele noi, cu 12% mai putin decat in februarie 2010, potrivit informatiilor furnizate de portalul imobiliare.ro. Pentru apartamentele vechi, indicele imobiliare.ro la nivel national a inregistrat in februarie 2011 valoarea de 977 euro/mp, cu 16% mai putin decat in februarie 2010.



Strict in Bucuresti insa, preturile locuintelor noi au atins valoarea de 1.326 euro/mp in luna februarie, cu 8,9% mai putin decat in februarie 2010. in timp ce pentru apartamentele vechi din Capitala, indicele imobiliare.ro a inregistrat valoarea de 1.090 euro/mp, cu 13,1% mai putin fata de acum 12 luni.


Comenteaza aici: Tu ce preferi, un apartament nou sau unul vechi? Care sunt avantajele si dezavantajele?


Apartamentele vechi, avantajate de zona

Apartamentele vechi, avantajate de zonaCatalin Serbanescu (foto), managing partner al sucursalei imobiliare Coldwell Banker Banu Manta, este de parere ca locuintele construite inainte de 1989 prezinta mai multe avantaje, cel mai important fiind amplasamentul. Cu un buget de 40.000 - 80.000 de euro, un cumparator poate alege o garsoniera in zona 1 Mai sau un apartament cu doua camere in alte zone semicentrale, precum Banu Manta, Vitan sau Stefan cel Mare.

O locuinta noua amplasata in zone semicentrale are un pret mai ridicat, continua managerul, iar cele care s-ar incadra in plafonul mentionat se afla, in marea majoritate, la marginea cartierelor sau a orasului, in zone de periferie din Militari, Rahova sau Drumul Taberei.

“Exista si exceptii, dar sunt putine la numar si prezinta anumite dezavantaje: amplasare deficitara in imobil, vedere obturata, lipsa balcoanelor, etc. Locuinte noi in bugetul indicat se gasesc si in Bucurestii Noi, care este perceput ca o zona buna, chiar daca este periferica. Intrucat sectorul 1 este perceput ca cel mai bun sector, si Bucurestii Noi este considerat un cartier mai bun fata de zonele marginase din alte sectoare”, explica Serbanescu.

O alta diferenta intre o locuinta noua si una veche este data de suprafata si numar de camere, mai spune brokerul. O locuinta veche este mai ieftina, iar daca se aloca un buget similar pentru cele doua tipuri de locuinte, atunci cea veche va avea mai multe camere.

“In general, locuintele vechi prezinta avantajul apropierii de puncte de interes, precum centre comerciale sau scoli. Exista si proiecte rezidentiale noi, fie ca sunt ansambluri sau imobile de sine statatoare, care sunt amplasate in zone cu facilitatile mentionate mai sus. Locuintele vechi sunt insa avantajate din acest punct de vedere si este normal, densitatea lor si a populatiei din respectivele zone au dus la crearea de comunitati”, precizeaza managerul Coldwell Banker Banu Manta.

Zonele din Bucuresti cu cele mai multe apartamente noi finalizate de vanzare sunt: Unirii (326 oferte), Bucurestii Noi (191 oferte), respectiv Herastrau (171 oferte), potrivit datelor furnizate de imobiliare.ro.

Ofertele de vanzare pentru apartamentele noi cu doua camere incep de la 85.000 de euro in Unirii (constructie 2004, cu suprafata utila de 60 de mp), de la 58.000 de euro in Bucurestii Noi (un imobil finalizat in 2007, avand o suprafata utila de 45 mp), respectiv de la 110.000 de euro in Herastrau (constructie din anul 2008, cu o suprafata utila de 55 de mp).

Pastrarea valorii in timp: Cat va costa locuinta peste 10 ani?

Pastrarea valorii in timp: Cat va costa locuinta peste 10 ani?Cel mai mare dezavantaj pentru locuintele construite inainte de 1989 este dat chiar de vechimea lor. “O locuinta ar trebui sa fie achizitionata pentru o perioada indelungata de timp, iar cele noi sunt cea mai buna optiune din acest punct de vedere”, arata Catalin Serbanescu.

Un alt dezavantaj este de natura financiara si anume revanzarea locuintei vechi, daca aceasta este luata in calcul. O locuinta noua va avea, peste zece ani, un pret mult mai bun la revanzare comparativ cu o locuinta construita inainte de 1989, care va avea deja o “vechime” de minimum 30 de ani, mai spune consultantul.

El sfatuieste cumparatorii sa faca alegerea intre cele doua tipuri de locuinte tinand cont de nevoile, asteptarile si stilul de viata lor de viata. “Luand in calcul bugetul indicat, un cumparator va trebui sa aleaga, in final, intr-o zona mai buna, dar o locuinta veche si o zona marginasa, dar o locuinta noua”, concluzioneaza Serbanescu.

Alti factori importanti in luarea deciziei vor fi: zona in care se afla locul de munca al cumparatorului, daca are copii sau daca se poate anticipa cresterea numarului de membri ai familiei, daca detine o masina, daca merge la cumparaturi saptamanal sau mai des, precum si daca daca zona aleasa are o infrastructura conectata la centrul orasului prin mijloace de transport.

Ce vrei sa afli despre PRIMA CASA si despre evolutia pretului la apartamente? Pune aici intrebarile: Live-Text - Preturile apartamentelor in 2011: Scenarii cu si fara Prima Casa.


Studiu de caz: 7 din 10 clujeni aleg apartamente noi

Studiu de caz: 7 din 10 clujeni aleg apartamente noiSpre deosebire de Bucuresti, in Cluj-Napoca, majoritatea cumparatorilor prefera apartamentele noi in detrimentul celor vechi, unul dintre motive fiind pretul, care este acelasi per metru patrat, indiferent de vechimea imobilului, sustin reprezentantii agentiei imobiliare RE/MAX GRUP de LUX.

“Pretul este aproximativ 1.000 euro/mp pentru apartamentele finisate noi sau vechi si poate creste cu pana la 20% la apartamentele noi, in functie de compartimentare, regim de inaltime, calitatea finisajelor, etc. In medie, din 10 clienti ai agentiei noastre, sapte-opt cumpara un apartament in bloc nou”, afirma cei de la RE/MAX GRUP de LUX.

Calitatea constructiei este un alt motiv pentru care clientii cauta apartamente in blocuri noi, mai spun ei. Toti cumparatorii cer constructorilor certificate de calitate pentru materialele care au fost folosite la constructia blocurilor si garantii de executie. In cazul in care se orienteaza inspre apartamente vechi, clientii le prefera pe cele cu imbunatatiri precum izolatii termice si fonice, centrala de apartament, geamuri schimbate, usi interioare si de intrare schimbate.

Locatia este un alt factor decisiv in achizitionarea unui apartament. “90% din clientii care au achizitionat apartamente in ultimii doi ani prin agentia noastra au avut ca si cerinte principale amplasarea apartamentelor in apropierea mijloacelor de transport in comun, magazinelor, scolilor, etc", adauga reprezentantii agentiei clujene.

Din acest punct de vedere, la fel ca si in Bucuresti, apartamentele in blocuri vechi au un avantaj considerabil fata de majoritatea apartamentelor noi. In Cluj-Napoca, multe din cartierele rezidentiale s-au construit la periferia orasului, avand inca un acces limitat la mijloacele de transport in comun si institutiile de invatamant, au incheiat reprezentantii RE/MAX GRUP de LUX.