A lucrat timp de 20 de ani in primele doua banci din Romania si spune ca s-a nascut pentru a face banking. Dana Demetrian, vicepresedintele celei mai mari banci din Romania, BCR, povesteste despre inceputurile carierei sale si ale sistemului bancar romanesc, dar si despre cum a ajuns sa-si dea examenul maturitatii in banking in cadrul BCR, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Inceputurile in banking

Desi a absolvit Facultatea de Calculatoare, primul job a fost in domeniul bankingului, fiind impinsa de curiozitate si crezand ca exista un model dezvoltat la momentul respectiv, in 1996. “Am descoperit ca nu era deloc asa si ca de fapt eram destul de departe de ceea ce tehnologia permitea. Curiozitatea s-a transformat in pasiune si apoi in lucruri pe care am putut sa le construiesc. Am inceput, am ramas si dupa 20 de ani inca sunt in banking”, spune Demetrian.

Prima sa functie a fost cea de informatician si avea salariul mai mic decat femeia de serviciu. Spune ca nu era frustrata de acest lucru pentru ca era motivata de dorinta de a initia si de a dezvolta lucruri. Si astfel, dupa trei ani preia proiectul de reorganizare al retelei de retail BRD, banca la care lucra: “Sa faci acest lucru in anii 2000 inseamna un efort fantastic. Plecam luni si ma intorceam sambata, calatoream din agentie in agentie”, isi aminteste.

Eu am trait fiecare moment, de la salariul mai mic decat al femeii de serviciu la momente puternice de migrari din sistem, campanii importante, reorganizari si evenimente.

La fiecare doi-trei ani, a preluat din ce in ce mai multe responsabilitati, iar in 2003 devine director de divizie in cadrul BRD. “Primul job de director a fost important, lucram cu colegii cu care crescusem si trebuia sa ma transpun in prieten, coleg, sef, om care trebuia sa organizeze, construiasca si sa inoveze si toate acestea le faceam cu oameni de varsta mea sau chiar peste”.

"Presedintele bancii de la momentul respectiv mi-a spus: Aici este declicul in viata. Daca pornesti de la o varsta frageda cu o functie de conducere, o sa te lovesti de multe bariere, este posibil sa nu reusesti si sa ajungi un manager prost: nu neaparat din punct de vedere al competentelor, ci al managementului de oameni. De fapt, a fi director sau a conduce o echipa nu inseamna sa fii un specialist, ci sa fii un manager foarte bun al oamenilor din jurul tau".

BCR, examenul maturitatii si challenge personal

Dana Demetrian, BCR

Dupa 15 ani petrecuti la BRD, in cadrul careia a ocupat diverse functii de conducere, precum director de carduri, director produse retail sau director de retea retail, Demetrian ia calea antreprenoriatului si deschide o firma de consultanta financiara.

“N-am plecat din banca in care am lucrat pentru a trece in latura competitionala. In momentul in care am parasit BRD, am facut-o nu pentru ca nu-mi mai placea sau nu ma mai regaseaam, ci pentru ca imi doream un challenge personal, am vrut sa vad daca increderea pe care mi-o construisem in cei 15 ani in mine se materializeaza si in lucruri externe mediului unei banci”.

De la un challenge personal am ajuns din nou in banking nu pentru ca imi doream sa fiu in prima banca din sistem sau sa am pozitia de vicepresedinte, ci pentru ca mi-am dat seama ca m-am nascut sa fac banking.

Domeniul antreprenoriatului nu avea sa dureze decat noua luni pentru ca, in 2013, Demetrian este cooptata de BCR, iar de anul trecut este vicepresedinte BCR pe retail si private banking. “In momentul in care echipa BCR m-a contactat, am avut o strangere de inima daca sa ma intorc in banking si daca sa o fac intr-o banca cu care fusesem 15 ani in competitie. A marjat echipa si comunicarea, pentru ca mi-am dat seama ce-mi lipsise in cele noua luni: interactiunea si discutiile cu echipa”.

Eu nu mi-am dorit sa fac banking. De fapt, nu cred ca mi-am definit orizontul cand eram mica, singurul lucru pe care mi l-am definit a fost facultatea. Mi-am dat seama ca e un domeniu care imi place foarte mult si ceea ce traiesc in BCR cred ca este examenul meu de maturitate, un fel de master al bankingului.

Bankingul de acum 20 de ani: calculatoare 286 si dobanzi de 3 digiti

Inceputurile bankingului, povesteste Dana Demetrian, au insemnat documente scrise la masina de scris, un singur calculator 286, un model caruia cablu i se taia aproape in fiecare zi sau procesarea ordinelor de plata manual de catre angajatii din front office care stateau peste program pentru a le adauga in sistem. Foloseau o aplicatie Foxpro care avea un limbaj primitiv si care genera erori astfel incat echipa ramanea pana seara tarziu pentru a corecta “neoperatele”. Transferul interbancar se facea cu ajutorul postei, iar schimbul valutar- swift- era un proces care dura o zi intreaga.

Totodata, vicepresedintele BCR soune ca profilul clientului de acum 20 de ani era total diferit de cel al consumatorul de servicii din prezent: avea depozite, cu dobanzi foarte mari, de 120%-130%.

Cei care nu i-au trait, probabil nu-si pot da seama ce inseamna sa dezvolti o tara ca Romania si in 20 de ani sa vorbesti de lucruri care se intampla la secunda si sa ti se para ciudat sa nu poti sa folosesti tableta sau telefonul pt a face operatiuni financiare bancare. Putini inteleg ce inseamna sa poti sa depasesti bariere”, spune Demetrian.

Banking, domeniu dinamic care iti permite sa generezi un trend al pietei

Daca la inceput a intrat in banking din curiozitate, ulterior a ramas frapata de faptul ca, fiind un domeniu la inceput de drum, se pot construi multe lucruri. Desi bancherii altor state considerau ca este imposibil ca domeniul bancar sa se dezvolte intr-o tara de-abia iesita de sub jugul comunist, perspectiva acestora s-a schimbat atunci cand rezultatele au vorbit de la sine. “Vorbim de multe banci care au investit in Romania si intrebarea mea este de ce ar fi investit, daca nu ar fi avut un potential? Aceasta este confirmarea reala ca avem potential si ca se pot construi lucruri in continuare”.

Managementul feminin in sistemul bancar, esential

In anii de inceput, managementul feminin in sistemul bancar nu exista: “Acum 20 de ani, cred ca numaram pe degete cate femei erau director. De unitate, nu in top management, nu existau la momentul respectiv banci in care femeile sa fi fost in board”. Treptat, lucrurile au evoluat, lucru esential, considera Demetrian, deoarece management nu inseamna numai rezulte si strategii, ci si emotie, iar partea feminina inclina balanta genereaza emotie in jur.

As incuraja femeile sa se exteriorizeze, sa-si transfere idei si opinii si sa aiba curajul sa o faca, chiar daca sunt inconjurate numai de barbati la o masa rotunda pt ca cu siguranta intotdeaua mesajul femeii va fi altfel privit de catre barbati, chiar si din curiozitate la inceput.

Desi domeniul bancar este considerat un domeniu al barbatilor, Demetrian considera ca acelasi lucru se spune si in alte segmente, precum chirurgie, dezvoltare aerospatiala sau IT, iar faptul ca femeile au cariere in asemenea domenii infirma cele spuse. “Ne uitam in banking si vedem azi multe femei in top management. Credeti ca barbati le-ar fi acceptat daca ele nu ar fi avut un cuvant de spus? In spatele fiecarui barbat puternic sta o femeie, cred si ca in spatele unei femei puternice sta un barbat, indiferent ca vorbim de mediul profesional sau personal".

Cred ca femeile au ajuns in zona de top management pentru ca un barbat la un moment dat a crezut in ele. Pentru ca daca acum 20 de ani nu exista niciuna, cine ar fi putut sa le promoveze si sa le sustina? Multumire acelor barbati care au crezut in femei si care au stiut sa cedeze din spatiul lor decizional femeilor.

Daca ar fi sa schimbe ceva in cariera, vicepresedintele BCR spune ca ar incerca sa balanseze mai mult viata profesionala cu cea personala. De aceea traieste fiecare moment la maxim si de fiecare data cand are ocazia calatoreste -“Traim intr-o lume frumoasa si nu ne bucuram de ea”- sau practica sporturi, de la tenis, pana la fotbal sau scuba diving.

Spune ca fiecare zi este diferita in parte, iar singurele lucruri comune este ca se trezeste la sase dimineata si ca ceea ce face prima oara este sa bea cafea. “In rest, nicio zi nu este la fel. Stiu cand incep, dar nu si cand termin. Si imi place sa fie asa.”

Wall-Street.ro a lansat proiectul "Femei in business", in cadrul caruia va prezentam povestile celor mai puternice femei din mediul de business local, care conduc afaceri de succes sau detin pozitii-cheie in companii importante.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri