Nissan Motors a convenit preluarea unei participatii de 34% la Mitsubishi Motors, pentru suma de 23,7 miliarde de yeni (2,18 miliarde dolari). In urma acestei tranzactii Nissa a devenit actionar principal la producatorul auto afectat de scandalul falsificarii datelor referitoare la eficienta consumului de carburant al mai multor modele, transmite MarketWatch, conform News.ro

Directorul general al Nissan, Carlos Ghosn, a spus ca acordul final ar urma sa aiba loc pe 25 mai. In cadrul acordului, Nissan va primi actiuni noi emise de Mitsubishi Motors.

Dupa finalizarea acordului, companiile grupurilor Nissan si Mitsubishi, inclusiv Mitsubishi Heavy Industries, vor detine impreuna o participatie majoritara la Mitsubishi Motors.

Nissan va fi reprezentat in board-ul Mitsubishi Motors in conformitate cu participatie detinuta la companie, iar presedintele Mitsubishi Motors va fi numit de Nissan, potrivit acordului.

Nissan este hotarat sa pastreze si sa protejeze marca Mitsubishi Motors

”Nissan este hotarat sa pastreze si sa protejeze marca Mitsubishi Motors. Vom ajuta aceasta companie sa rezolve problemele cu care se confrunta, in special sa recastige increderea consumatorilor in performantele de eficienta a consumului”, a declarat Ghosn intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu omologul sau de la Mitsubishi, in Yokohama.

Achizitia facuta de Nissan, care are deja un parteneriat de dezvoltare a vehiculelor si de productie cu Mitsubishi, ar putea conduce la reasezarea industriei auto japoneze, care reuneste in prezent opt producatori auto.

Vanzarile Mitsubishi sunt in scadere, iar costurile in crestere, dupa ce compania a recunoscut in aprilie ca a falsificat datele referitoare la eficienta consumului de carburant pentru patru modele mini comericalizate in Japonia.

Doua dintre aceste modele sunt produse de Mitsubishi si comercializate sub marca Nissan, in cadrul aliantei existente intre cei doi producatori auto.

Nissan a mai anuntat joi rezultatele aferente anului fiscal incheiat in martie. Compania a obtinut un profit net de 523,8 miliarde de yeni (4,8 miliarde dolari), in crestere cu 15% de la 457,6 miliarde de yeni in urma cu un an, vanzarile solide din SUA si China compensand incetinirea livrarilor pe pietele emergente.

Pentru actualul an fiscal, Nissan prognozeaza un profit net de 525 de miliarde de yeni.

Actiunile Mitsubishi au inchis joi in urcare cu 16%, in urma informatiilor legate de un posibil acord cu Nissan. Titlurile Nissan au coborat cu 1,4%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Top 5 branduri auto cu peste 10.000 de masini noi vandute in Romania