Renault si PSA Peugeot - Citroen au produs anul trecut cu 15% mai putine automobile in Franta, comparativ cu 2005, insa productia in afara tarii a crescut cu 12% depasind-o in premiera pe cea din Franta, informeaza NewsIn citand cotidianul Les Echos.

Renault si PSA Peugeot Citroen au produs anul trecut in total cinci milioane de automobile, si pentru prima oara in istorie productia din afara Frantei a depasit-o pe cea din Hexagon. Anul 2006 a fost primul din ultimul deceniu cand productia mondiala a constructorilor francezi de automobile a scazut global cu 2,7% (la Renault cu 5,3%, iar la PSA cu 0,7%).

Comparativ cu 2005, anul trecut, cei doi mari constructori francezi au asamblat cu 15,2% mai putine masini in tara de origine, insa per total, declinul a fost partial compensat de cresterea cu 12% a productiei din afara Frantei. in 2006 situatia s-a schimbat fata de cea din 1996, cand producatorii francezi de automobile asamblau 65% dintre masini in Franta.

Declinul a fost pus pe seama faptului ca marcile franceze au lansat relativ putine modele noi in ultimii si au ales sa-si extinda productia in tarile cu mana de lucru mai ieftina, cum ar fi Romania pentru Renault si Slovacia plus Cehia pentru PSA Peugeot - Citroen. Per total productia celor doi constructori peste hotare s-a dublat in ultimii ani, in timp ce productia din Franta a scazut cu 7%..

Ambele companii au decis sa-si inchida alte uzine din vestul Europei unde costurile de productie erau ridicate. Astfel, in 1996 Renault a inchis uzina din orasul belgian Vilvoorde, iar Peugeot a decis anul trecut sa inchida uzina britanica de la Ryton.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Inmatricularile de autoturisme noi Dacia in crestere cu peste 14%