Toyota, cel mai mare producător de mașini din lume, a luat decizia să plece din Rusia, cedând uzina din Sankt Petersburg autorităților ruse. Japonezii au luat în calcul o astfel de decizie încă de la începutul lunii martie, pe fondurl războiului din Ucraina care se prelungește.

Ministerul Industriilor și Comerțului din Rusia a informat că uzina Toyota din Sankt Petersburg a fost preluată de compania de stat NAMI. Este vorba de entitatea care se ocupă cu dezvoltarea de tehnologii noi în domeniul auto, denumită formal Institutul Central de Cercetare şi Dezvoltare de Automobile şi Motoare. În septembrie 2022, producătorul auto nipon a decis să oprească producţia de vehicule în Rusia, din cauza perturbărilor de pe lanţurile de aprovizionare.

Mai apoi, la începutul lui martie, presa a relatat că Toyota ia în calcul predarea uzinei dintr-unul dintre cele mai importante orașe ruse către NAMI. La acel moment, ministrul Industriei şi Comerţului, Denis Manturov, comunica agenției TASS că o astfel de operațiune este luată în calcul. Acum, Reuters a confirmat că acest schimb s-a petrecut, NAMI intrând în posesia terenului și a uzinei de la 31 martie, deși nu s-a comunicat și vreo sumă pentru această predare.

Toyota a produs modele populare precum berlina Camry sau SUV-ul RAV-4 la uzina din Sankt Petersburg, care a fost inaugurată în 2005. În 2021, ultimul an de dinainte de invazia din Ucraina, au ieșit aproximativ 80.000 de autovehicule pe porțile uzinei care va fi operată de autoritățile moscovite de acum încolo. Acestea au spus că vor să reia producția de mașini cât mai repede, deși nu este clar care va fi brand-ul utilizat de această dată. În trecut, NAMI a preluat și uzinele Renault și Nissan din Rusia.

Renault și-a vândut acțiunile în AvtoVAZ pentru o rublă, înainte ca fabrica sa să fie preluată de stat. Rușii au repornit liniile de fabricație, ulterior, și au asamblat mașini cu sigla Moskvich. Mulți alți producători auto au anunțat că pleacă din Rusia și mulți au și făcut-o deja, dar mai sunt câteva companii rămase în „curtea” lui Putin. Toyota a fost primul producător japonez care a anunțat că-și oprește producția din Rusia.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri