In cadrul planului de sustinere a industriei auto, presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat in februarie ca guvernul va acorda doua imprumuturi a cate 3 miliarde euro pentru grupurile PSA Peugeot Citroen si Renault, in schimbul promisiunii ca acestea isi vor mentine operatiunile din Franta, anunta NewsIn.

Renault a confirmat deja ca nu va inchide fabrici de asamblare din Franta, in urmatorii ani. Fabrica din Cleon va functiona intr-o prima etapa la capacitate maxima si va produce 200.000 de motoare pe an. Insa numarul motoarelor produse va depinde in special de conditiile din piata auto, a spus un purtator de cuvant.

"Grupul Renault confirma ca vrea sa pastreze productia industriala in Franta,” arata un comunicat. Fabrica are in total 4.386 de angajati.

Initial, grupul a vrut sa produca motorul la Pitesti sau la Valladolid (Spania), insa a ales fabrica de la Cleon pentru ca aceasta masura este mai rentabila, deoarece fabrica are deja echipamentele necesare.

Proiectul a primit subventii din partea autoritatilor locale si guvernului, a spus purtatorul de cuvant. Franta a fost acuzata ca a luat o serie de masuri protectioniste privind industria auto, insa comisarul european pentru competitie Neelie Kroes a spus in martie ca planul francez de sprijinire a industriei auto nu va rezulta in protectionism.

Renault SA, cu sediul social in Franta, detine pachetul majoritar de actiuni al S.C. Automobile Dacia S.A. (99,43%) si este detinatoarea a multiple filiale, impreuna formand un grup multinational (Renault, Dacia, Samsung). Dacia este a doua marca a Grupului Renault, iar Romania reprezinta a sasea piata a Grupului.