Companiile se concentreaza tot mai mult asupra modului in care schimbarile induse de automatizare vor avea un impact asupra indivizilor. Pe masura ce munca de rutina este automatizata, vor fi create noi locuri de munca axate pe abilitatile umane esentiale. Peste 40% dintre directorii executivi si de resurse umane, care au luat parte la sondajul Deloitte "Global Human Capital Trends 2018", considera ca automatizarea va avea un impact major asupra locurilor de munca.

Companiile si liderii in afaceri se afla in fata unor profunde schimbari ale capitalului uman, care se asteapta ca intreprinderile sa imbine tot mai mult rolul economic cu cel social, potrivit sondajului Deloitte. Factorii acestei schimbari sunt cerinta angajatilor ca organizatia sa aiba un rol social mai puternic, necesitatea unei conduceri bazate pe colaborare, avansul noilor tehnologii care elimina unele dintre locurile de munca traditionale, dar creeaza altele, precum si aparitia unor modele diferite de cariera tot mai putin dependente de angajatori.

Doar 18% dintre respondenti spun ca impactul companiei asupra societatii este o prioritate majora in strategia organizatiei.

"Tendintele din zona capitalului uman arata o schimbare de paradigma: trecerea de la mediul de afaceri traditional orientat doar spre zona economica catre unul orientat sa creeze impact in societate ca ansamblu prin intermediul unui nou tip de intreprindere, respectiv intreprinderea sociala (social enterprise). Asta inseamna ca organizatiile nu mai sunt evaluate doar pentru performanta lor financiara si impactul lor direct in economie, ci in functie de impactul lor asupra mediului in care opereaza si a membrilor lor, deci asupra societatii in general. In ultimul timp, pe fondul pierderii increderii in liderii politici, oamenii au inceput sa considere ca mediul de afaceri privat este motorul schimbarii in societate. De aceea organizatiile trebuie sa fie receptive la toate vocile societatii si sa investeasca in ecosistemul social mai larg, sa devina modele de responsabilitate sociala. Companiile trebuie sa insufle propriilor angajati sentimentul de scop colectiv, de misiune superioara, pentru ca in joc se afla reputatia si, in cele din urma, succesul sau esecul lor", a declarat Raluca Bontas, Partener Global Employer Services, Deloitte Romania.

85% considera necesara o conducere simfonica, un nou model de leadership care presupune un nivel fara precedent de colaborare interdisciplinara si o viziune comuna a executivilor dintr-o organizatie. Pentru a face acest lucru, directorii executivi joaca impreuna ca o echipa, conducand, de asemenea, propriile echipe, toate in armonie.

51% dintre respondenti spun ca organizatiile lor nu sunt pregatite sau partial pregatite pentru nivelul de colaborare necesar, in ciuda faptului ca aceasta este principala problema identificata.

"Mesajul este clar: liderii trebuie sa lucreze unul cu celalalt si sa actioneze ca unul. Cu toate acestea, trecerea catre o conducere simfonica completa pare a fi in faza incipienta", a explicat Raluca Bontas.

Noi modele de cariera

Doar 42% spun ca organizatiile lor sunt formate in principal din angajati salariati si estimeaza ca dependenta de contractanti, lucratori independenti si alte forme de colaborare va creste dramatic in urmatorii ani. Insa numai 16% au stabilit politici pentru a gestiona aceasta varietate de tipuri de lucratori.

"Observam ca modelele traditionale de cariera se schimba si ca are loc o redefinire a relatiei angajator-angajat, in contextul cresterii economiei de tip colaborativ. Multe organizatii pot considera ca aceasta schimbare este o oportunitate. Pentru a o valorifica, specialistii in resurse umane si liderii din companii ar trebui sa dezvolte strategii si programe integrate care sa vizeze toate aspectele, de la cele legale pana la cele de dezvoltare a carierei, mobilitate sau beneficii", a precizat Florentina Munteanu, Partener Reff si Asociatii, societate de avocatura membra Deloitte Legal.

Tehnologia redeseneaza locurile de munca

72% considera inteligenta artificiala (AI), robotica si automatizarea foarte importante. Abilitatile personale devin mai cautate in acest context, cum ar fi rezolvarea complexa a problemelor (63%), abilitatile cognitive (55%) si abilitatile sociale (52%).
Peste 40% considera ca automatizarea va avea un impact major asupra locurilor de munca.

"In ultimul an, organizatiile s-au concentrat din ce in ce mai mult asupra modului in care schimbarile induse de automatizare vor avea un impact asupra indivizilor. Pe masura ce munca de rutina este automatizata, vor fi create noi locuri de munca axate pe abilitatile umane esentiale. Doar companiile care regandesc modul in care utilizeaza munca pentru a creste aceste abilitati vor putea sa ramana cu un pas inaintea concurentei”, a mai spus Florentina Munteanu.

Sondajul din 2018 a inclus raspunsurile a peste 11.000 de directori executivi si de resurse umane la nivel global, fiind cel mai amplu studiu de acest fel realizat de Deloitte.

Citeste si: Robotii vor crea mai multe locuri de munca decat vor distruge

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri