În condiţiile în care deja a fost aprobată creşterea contingentului de personal străin cu drept de muncă în România la 100.000, mii de muncitori din Sri Lanka aşteaptă cu nerăbdare să primească un job în ţara noastră.

Un număr copleşitor de muncitori calificaţi şi necalificaţi din Sri Lanka au întâmpinat prezenţa companiei Work from Asia, în oraşele cheie Kandy, Kurunegala şi Kegalie, unde directorul agenţiei, Yosef Gavriel Peisakh a avut deja zeci de interviuri cu forţa de muncă locală, în vederea recrutării forţei de muncă locale unui job în România.

„Observ în această deplasare că sunt din ce în ce mai mulţi oameni aproape disperaţi să ajungă în Europa. Important este însă ca noi, agenţiile de recrutare cu experienţă, să aducem în ţară doar personalul determinat să îşi onoreze contractele. Este foarte clar că odată cu mărirea contingentului vom avea de-a face cu mulţi oameni care vor profita de această oportunitate şi nu îşi vor onora contractele din România, pentru a se strecura mai departe în Europa, într-o manieră abuzivă.”, a declarat Yosef Gavriel Peisakh, General Manager Work from Asia, una dintre cele mai mari companii de pe piaţa serviciilor de recrutare a personalului asiatic din România.

Citește și: HR TALKS | Badea (Soter & Partners), despre recrutarea de personal străin: Autoritățile sunt copleșite de cereri. Procesul poate dura chiar și 10 luni, față de trei luni cât dura în 2019

În continuare una dintre principalele probleme rămâne lipsa capacităţii autorităţilor române a se adapta suplimentării numărului de muncitori străini cu drept de a munci în România. Dacă aducerea forţei de muncă presupunea atât pentru agenţie, cât şi pentru angajatori o aşteptare de aproximativ 3 luni, până la sosirea personalului străin în România, în prezent timpul de aşteptare s-a dublat şu chiar triplat în unele cazuri. Aşteptarea este acum una foarte greu de suportat pentru ca vorbim despre un interval de 6-8 luni în care vizele de lucru sunt în prezent acordate de către autorităţile române, chiar şi în cazul principalelor agenţii de plasare şi recrutare a personalului din Asia, cum este Work from Asia.

,,Cu ocazia acestei deplasări, m-am întâlnit şi cu reprezentanţii Ambasadei României în Republica Democratică Socialistă Sri Lanka. Din păcate situaţia este una alarmantă, în condiţiile în care Sri Lanka este un furnizor principal de forţă de muncă străină pentru România, există un singur funcţionar care procesează 1000 de dosare şi în momentul de faţă soluţionează solicitările din octombrie 2021”, a concluzionat Yosef Gavriel Peisakh.

Vrei să fii la curent cu cele mai noi tendințe din piața muncii? Te invităm să urmărești evenimentul HR 2.0 - Preparing for the Future of Work care va avea loc pe 5 aprilie 2022. Te poți înscrie AICI, gratuit!

Sursa foto: Work from Asia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri