Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) nu explica cum somajul continua sa scada de 14 luni, in conditiile in care Romania tocmai a traversat recesiunea, cel putin din punct de vedere tehnic.
Wall-Street.ro a aratat intr-un articol publicat marti ca avansul unei economii este coroborat, in mod direct cu o crestere a numarului de locuri de munca, in vreme ce o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) se traduce intr-o scadere a joburilor.

In Romania, rata somajului a inceput sa descreasca incepand cu aprilie 2010, perioada in care economia se afla in criza, asa cum au confirmat datele publicate regulat de catre Institutul National de Statistica (INS). De la inceputul anului, rata somajului a scazut de la 6,74% in ianuarie, la 5,41% in aprilie.

Reducerea numarului de someri nu a fost dublata de o crestere a efectivului de salariati din economie. Din contra, daca in la sfarsitul lui octombrie 2008, prima luna dupa declansarea crizei financiare globale, in economia locala lucrau 4,82 de milioane de oameni, finele primei luni din 2011 consemna un numar 4,095 de milioane de salariati.

De asemenea, februarie a fost prima luna care a dus o crestere a numarului de numarului de salariati din economie, la doi ani distanta de ultimele majorari, potrivit INS, ceea ce vine sa sustina avansul PIB din ultimele doua trimestre. Astfel, efectul angajatilor a crescut de la 4,095 de milioane la sfarsitul lui ianuarie, la 4,096 la finele lui februarie, arata datele INS.

ANOFM estimeaza ca somajul fie isi va continua scaderea, fie se va pastra la un nivel comparabil celui actual, in conditiile in care economie va “avea o evolutie pozitiva”.

“Daca in contextul in care economia a cunoscut o scadere sau o stagnare in perioada aprilie – octombrie 2010, iar rata somajului inregistrat a cunoscut o scadere pana in prezent, se poate spune ca este de asteptat ca, in conditiile in care economia are o evolutie pozitiva, rata somajului sa se mentina la un nivel constant, sau sa continue trendul descrescator”, au precizat reprezentantii ANOFM pentru wall-street.ro, intr-un raspuns semnat de Silviu Bian, presedintele institutiei.

La sfarsitul lunii februarie, Bian declara ca rata somajului ar urma sa scada, in 2011, la cinci la suta.

Pe plan intern, somajul se calculeaza dupa doua metodologii: cea publicata lunar de ANOFM si cea prezentata trimestrial de catre INS, respectiv rata Biroului International al Muncii (BIM), care apare si in evidentele referitoare la somaj pe care le contabilizeaza Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene.

Statisticile somajului centralizat de BIM, publicate trimestrial de INS, sunt mai aproape de realitate in ceea ce priveste evolutia numarului de someri in raport cu evolutia PIB.

“Facem precizarea ca rata somajului nu este singurul indicator al pietei muncii care trebuie analizat in contextul economic, ci trebuie tinut seama de indicatorii care reflecta gradul de ocupare, gradul de activitate si inactivitate ai populatiei, indicatori calculati de catre INS”, mai spun reprezentantii ANOFM.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri