"Lichiditatea suplimentara din sectorul bancar, definita ca depozite plasate de bancile comerciale la BNR este estimata la 32 miliarde de lei in decembrie (4,3% din PIB). Daca sunt excluse rezervele minime obligatorii in lei si valuta, lichiditatea suplimentara s-a situat in ultima luna a anului trecut la 4,5 miliarde lei. Lichiditatea s-a imbunatatit, probabil, in ianuarie la 14 miliarde lei (excluzand rezervele minime obligatorii), ca urmare a unei cresteri semnificative a deficitului bugetar in decembrie, cuplat cu emisiuni modeste de obligatiuni. Vedem aceasta crestere din ianuarie a lichiditatii ca fiind temporara", se arata intr-un raport al grupului austriac Erste, proprietarul BCR, cea mai mare banca din Romania.

In cazul in care situatia privind lichiditatea sectorului bancar s-ar inrautati, BNR ar putea interveni prin reducerea rezervelor minime obligatorii la lei si/sau valuta, insa o astfel de masura ar reduce presiunea doar la termenele mai scurte.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont