Fondul Monetar International (FMI) avertizeaza ca inflatia ar putea creste la 5,5% iar deficitul bugetar ar urma sa urce la 3,8% din PIB in acest an, in lipsa unor politici fiscale mai ferme, recomandand si cresterea taxei unice
Reprezentantii FMI recomanda Romaniei sa adopte politici fiscale mai ferme pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice. Ei au explicat ca, pe termen scurt, Romania nu este expusa la un risc macroeconomic, dar "odata cu adancirea deficitului de cont curent va fi tot mai vulnerabila la evenimentele externe". Directorul FMI a estimat ca deficitul de cont curent se va adanci la 12% din produsul intern brut (PIB) in acest an, de la aproximativ 10,3% in 2006.

"Consideram ca e necesara adoptarea unor politicii fiscale si salariale mai ferme care sa ajute la mentinerea stabilitatii macroeconomice in 2007", a afirmat, citat de NewsIn, Emmanuel van der Mensbrugghe. El a explicat ca deficitul de cont curent de 2,8% din PIB pentru acest an, previzionat de guvern este foarte nepotrivit pentru o tara cu potential de crestere peste media celorlalte tari membre ale Uniunii Europene (UE). De altfel, FMI estimeaza pentru Romania o crestere a produsului intern brut cu putin sub 7% in acest an, comparativ cu 7,7% in 2006.

Reprezentantii FMI se asteapta, chiar, ca deficitul bugetar sa creasca, in acest an, la 3,8% din PIB pentru ca veniturile bugetare sunt supraestimate cu 0,6% din PIB, iar cheltuielile salariale sunt subestimate cu 0,3% din PIB, dat fiind ca salariile au crescut de la aprobarea bugetului. "Noi recomandam ca deficitul fiscal sa nu depaseasca 1% din produsul intern brut in 2007", a mai spus van der Mensbrugghe.

In acest scop, guvernul va trebui sa reduca cheltuielile bugetare si sa creasca veniturile la buget. Directorul FMI a explicat ca, anul trecut, statul a cheltuit peste 40% din suma alocata doar in luna decembrie, dar ar fi putut sa isi distribuie cheltuielile mai bine. In ce priveste veniturile bugetare, van der Mensbrugghe a explicat ca statul roman ar putea sa creasca rata taxei unice, aflata in prezent la 16%, pana la un nivel care sa corespunda exigentelor guvernamentale privind bugetul.

"Credem ca guvernul poate lua masuri prin care sa evite adancitrea deficitului bugetar peste 3% din PIB prin diminuarea cheltuielilor bugetare si prin cresterea veniturilor. De asemenea, credem ca Romania poate sa adopte politici fiscale mai ferme care sa evite cresterea inflatiei la 5,5% pana la sfarsitul acestui an", a declarat van der Mensbrugghe. El a mai spus ca daca politicile fiscale si cele salariale vor fi mai ferme, Banca Nationala a Romaniei (BNR) va avea posibilitatea sa isi atinga tinta de inflatie de 4% in acest an.

Mentinerea politicilor fiscale si de venituri in formula actuala ar duce la adancirea si mai mare a deficitul de cont curent, motiv pentru care FMI recomanda Romaniei sa adopte o politica fiscala mai ferma care sa previna acest lucru si sa mentina sentimentul pozitiv al investitorilor straini fata de Romania. "E de asteptat ca salariile din sectorul public sa creasca cu 20% in 2007, dat fiind ca inflatia este la un nivel de 4-5%, iar leul s-a apreciat. In plus, Romania este singura tara din UE care are prevazute pentru acest an trei cresteri salariale in sectorul public, spre deosebire de celelalte 26 de tari care au cel mult una", a mai spus van der Mensbrugghe.

Sfaturile FMI pentru economia romaneasca
Masura ar urma sa contribuie la reducerea deficitului bugetar, estimat de reprezentantii Fondului la 3,8% pentru 2007, cu un punct procentual peste proiectiile guvernului. In plus, reprezentantii institutiei internationale considera ca, in Romania, cheltuieleile bugetare trebuie distribuite mai judicios pe parcursul anului, deoarece anul trecut, aproape 40% din cheltuieli s-au realizat in luna decembrie.

Directorul FMI a mai spus ca banca centrala trebuie aplaudata pentru ca a reusit sa isi atinga tinta de inflatie in 2006, dar BNR va trebui sa sprijine intarirea politicii fiscale ca sa asigure o evolutie buna a inflastiei in 2007 si ca sa isi poata atinge tinta de inflatie in acest an. Tintele de 4% pentru acest an si 3,8% pentru anul urmator pot fi atinse de BNR, a mai spus van der Mensbrugghe, dar pentru acest lucru e nevoie de politici care sa mentina stabilitatea macroeconomica.

Anul trecut, deficitul bugetar a fost de 1,7% din produsul intern brut (PIB), sub nivelul planificat, de 2,5% din PIB. Bugetul de stat pe 2007 a fost construit pe o crestere economica de 6,4%, o inflatie de 4,5% si un deficit bugetar de 2,8% din PIB. Veniturile bugetului de stat vor reprezenta, in 2007, 35,18% din PIB, potrivit estimarilor executivului, iar cheltuielile se vor situa la 37,98% din PIB. Produsul intern brut din 2007 a fost prognozat la 381 miliarde lei (107 miliarde de euro).

Masurile de adoptare a euro trebuie urgentate

Reprezentantii FMI in Romania mai spun ca atentia pe care oficialii de la Bucuresti o dau convergentei reale arata ca este nevoie de urgentare a reformelor structurale. Acestia recomanda autoritatilor de la Bucuresti ca masurile pentru adoptarea euro sa contina si stimulente pentru reforma accelerata. "Desi suntem de acord ca etapele propuse pentru adoptarea monedei europene reprezinta recunoasterea constrangerilor economice, riscurile sunt ca acestea sa conduca la o implementare prea lenta a policitilor necesare pentru convergenta".

Pentru a adopta euro in 2014, Romania trebuie sa indeplineasca criteriile Tratatului de la Maastricht si sa intre in asa-numita ERM-2, etapa intermediara catre intrarea in zona euro, in 2012. Dupa cum Trichet estima, recent, evolutia statului anunta ca Romania va indeplini criteriile de intrare in zona euro in 2010 sau 2011. Datoria publica este, in prezent, de 18% din Produsul Intern Brut (PIB), cu mult sub tinta stabilita la Maastricht, de 60%. Deficitul bugetar pentru 2006 este estimat la jumatate din limita impusa de Tratat, de 3% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri