Garantiile de stat pentru tinerii intreprinzatori vor fi acordate in limita a 100 milioane euro, dintre care 20 milioane euro in 2010, iar ajutorul financiar de maxim 10.000 euro va fi alocat pentru un numar estimat de 200 firme in acest an si minim 1.000 firme anul viitor, afirma premierul Emil Boc.
El a avut o discutie cu parteneri sociali, carora le-a prezentat proiectul de ordonanta de urgenta privind sprijinirea tinerilor intreprinzatori, informeaza Mediafax.

"La nivelul garantiilor de stat, programul are alocate in jur de 100 milioane de euro: 20 milioane de euro pentru 2010, 80 de milioane pentru 2011, care sa acopere partea de garantii guvernamentale pe care statul le da. La fel si in privinta ajutorului nerambursabil, sa putem gasi resurse financiare ca programul sa fie acoperit pentru, minim - sa spunem - 200 de firme in 2010 si speram in jur de 1.000, cel putin, in 2011, astfel incat sa fie un program care sa aiba cat de cat o sustinere bugetara, in conditiile in care nu este singurul program guvernamental prin care sustinem economia", a spus Boc.

Proiectul de act normativ prevede ca tinerii intreprinzatori in varsta de pana la 35 de ani vor beneficia de scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de patru salariati, angajati pe durata nedeterminata, si de o alocatie financiara nerambursabila reprezentand cel mult 30% din valoarea proiectului de investitii, dar nu mai mult de 10.000 euro.

Pentru obtinerea de credite bancare destinate realizarii productiei pentru export si investitiilor pentru extinderea si dezvoltarea propriei activitati vor fi acordate garantii de stat de pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, dar nu mai mult de 80.000 euro, prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii.

Intreprinzatorii debutanti vor fi scutiti de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la oficiile registrului comertului, cu ocazia constituirii microintreprinderii.

In ceea ce priveste obligatiile intreprinzatorilor, acestia trebuie sa reinvesteasca cel putin 50% din profitul realizat in anul precedent, sa angajeze cel putin 2 salariati la momentul obtinerii facilitatilor de finantare si sa aiba in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitati CAEN, dar nu intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, plante si substante aflate sub control national, precum si activitatile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.

Facilitatile nu se mai acorda din momentul in care cifra de afaceri pentru anul in curs depaseste echivalentul in lei a 500.000 de euro.

Premierul Emil Boc a declarat, saptamana trecuta, ca ordonanta va fi aprobata de Guvern impreuna cu normele de aplicare, iar programul va fi aplicat atat in 2010, cat si in 2011. Bugetul destinat ajutorarelor financiare nerambursabile pentru ultimele luni din acest an ar urma sa fie de un milion euro.

SONDAJ WALL-STREET.RO: Tinerii romani, atrasi de cei 10.000 de euro promisi antreprenorilor


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri