"Urmeaza sa analizam in detaliu experienta obtinuta in urma realizarii acestei emisiuni, dar avand in vedere costurile extrem de ridicate ale pietei de capital din Romania, precum si ceea ce ar putea sa insemne o oarecare lipsa de interes a operatorilor locali ori o lipsa de performanta a capacitatilor de vanzare ale acestora, este foarte probabil ca vom continua sa structuram si sa emitem astfel de instrumente de plasament, urmand insa ca emiterea sa o facem pe piataa internationala", a precizat Bunea.

Vicepresedintele executiv al BCR considera emisiunea un succes, pentru ca a introdus un produs necesar pietei si pentru ca a stabilit un standard din punctul de vedere al maturitatii, volumului, lichiditatii, dar si al costurilor si dobanzilor.

"Cred ca va fi foarte greu ca o alta banca romaneasca sa atraga, in perioada imediat urmatoare, o astfel de finantare cu dobanda anuala fixa de 7,25% si fara alte comisioane", a aratat Bunea.

Oficialul BCR considera ca emisiunea a fost afectata de lipsa de interes a investitorilor. "Sunt surprins de faptul ca multe dintre fondurile de investitii si societatile de brokeraj, care au solicitat in permanenta instrumente noi de plasament si instrumente cu venit fix, nu au reusit sa vanda in volume semnificative nici catre investitorii institutionali prezenti pe piata romaneasca si nici celor individuali", a afirmat Bunea.

"si din acest punct de vedere, consideram ca am realizat o tranzactie de succes care, in mod normal, ar trebui sa contribuie efectiv la dezvoltarea Bursei de Valori Bucuresti si, in general, a pietei de capital din Romania", a adaugat vicepresedintele executiv al BCR.

BCR a atras 242,8 milioane lei (69,181 milioane euro) prin emisiunea de obligatiuni care s-a derulat la Bursa de Valori Bucuresti in perioada 8-21 noiembrie. Emisiunea de obligatiuni BCR a fost suprasubscrisa in proportie de 121,4%, iar din cele 2,428 milioane de obligatiuni, "98,63% au fost subscrise de catre investitori persoane juridice in timp ce 1,37% au fost subscrise de investitori persoane fizice", potrivit unui comunicat de miercuri al BCR.

Mai mult de jumatate (56,9%) din volumul subscrierii a fost realizat de catre banci din Romania si din strainatate, apropape o treime (32,9%) de catre societati de asigurari si 5,6% de catre fonduri de investitii, se precizeaza in comunicat. Doua treimi (66,46%) din totalul obligatiunilor au fost subscrise de investitori nerezidenti.

Emisiunea de obligatiuni este cotata cu "A minus" de catre Fitch Ratings si cu "BBB minus" de catre Standard&Poorĺs.