In ultimii 100 de ani, in Romania s-au inregistrat 13 cutremure semnificative, care au dus la producerea a 2.630 de decese si au afectat mai mult de 400.000 de persoane. Pagubele cauzate doar de cutremurul din 1977 depasesc 1,8 miliarde de euro, peste 35.000 de locuitori ramanand fara locuinte, potrivit unei analize realizata de catre Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

"Cand auzim de cutremure din America de Sud sau Asia, ni se pare, probabil, ca sunt indepartate si nu au legatura cu noi. Iata ca in Albania - care nu este atat de departe - un cutremur de 6,3 grade - care este mai mic decat cel care a afectat tara noastra in 1977 - a produs pagube greu de imaginat in acest moment", declara Nicoleta Radu, director general, PAID Romania.

Albania a fost lovita saptamana aceasta de unul dintre cele mai mari cutremure din istoria tarii. Un seism de 6,3 grade pe scara Richter se traduce, in acest moment, prin 28 de morti si 600 de raniti, iar numarul acestora poate creste.

Dincolo de drama umana imediata a acestui eveniment catastrofal, va urma o etapa in care supravietuitorii vor avea de infruntat si alte provocari. Multi dintre ei nu mai au locuinte la care sa se intoarca si, pana la solutionarea acestei probleme, va mai trece multa vreme.

"Este vital sa nu uitam ca Romania se regaseste printre primele 10 tari dupa suprafata construita expusa riscului seismic. Peste 90% din suprafata sa se regaseste in zone de risc, iar Bucurestiul este unul dintre cele mai vulnerabile orase din lume", mai spune Nicoleta Radu.

Conform datelor PAID Romania, din totalul de peste 9 milioane de locuinte existente pe teritoriul tarii noastre, doar 1,7 milioane sunt asigurate - mai putin de 19%. Celelalte 7,3 milioane de locuinte nu sunt protejate de o polita de asigurare care sa le permita remedierea pagubelor produse de cutremur.

"Statisticile sunt ingrijoratoare. Mai mult decat atat insa, nu trebuie sa uitam ca nu suntem amenintati doar de cutremur. Desi acesta este riscul care provoaca cea mai mare ingrijorare in randul proprietarilor de locuinte, inundatiile si alunecarile de teren sunt fenomene cu frecventa mai mare, care genereaza pagube insemnate", completeaza Nicoleta Radu.

In opinia sa, "dincolo de aceste date sumbre, exista insa si un aspect pozitiv, de care nu ar trebui sa uitam - Romania este una dintre putinele tari care beneficiaza de un sistem de asigurare obligatorie a locuintei si, implicit, un mecanism functional de protectie financiara a fondului nostru locativ".

Datele pentru primele 9 luni ale anului in ceea ce priveste daunele achitate in baza politelor PAD - Polita de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale ne arata ce riscuri produse au dus la cele mai multe pagube in zonele asigurate:

  • Inundatie: 2.086.974 lei (de la 824.533 lei in perioada similara din 2018)
  • Alunecare de teren: 1.140.150 lei (de la 1.215.704 lei)
  • Cutremur: 834.654 lei (de la 66.954 lei)

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare pentru incheierea de asigurari obligatorii de locuinta, in conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. PAID s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare, actionari PAID.

Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei: Cutremur, Inundatii, Alunecari de teren.

Sursa foto: Andrey VP / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri