Banii românilor, afectați de scumpiri, pot fi protejați prin investiții diversificate și printr-o abordare prudentă, necesară cu atât mai mult în contextul negativ al războiului din Ucraina, potrivit Alexandrei Smedoiu, președinte al Societății CFA România. Ea îi sfătuiește pe români să își țină în casă cel mult două-trei salarii, pentru nevoi urgente, pentru ca inflația să nu aibă acces la mai mult din banii lor, iar restul resurselor să fie plasate în vederea obținerii de profit.

Inflația ajunsă la recorduri consecutive în ultimele luni și încetinirea creșterii PIB-ului României din ultimul trimestru al anului au fost un context cât se poate de nepotrivit pentru războiul ruso-ucrainean și problemele majore pe care acesta le aduce în mai multe sectoare ale economiei mondiale, afectând și țara noastră.

Prognozele economiștilor spun că urmează ca inflația, deja foarte mare, va crește și mai mult pe fondul golurilor lăsate de război asupra surselor de resurse strategice (europenii încearcă să limiteze importurile de petrol, gaz și cărbune rusesc, în vreme ce restul importurilor importante, precum cele de cereale, au fost deja oprite dinspre Rusia. Ucraina, de asemenea, exportatoare mondială de cereale, este devastată în timp real, și va avea o producție radical diminuată.

Pe acest fond de nesiguranță, este esențial să ne protejăm banii, pentru a putea fi pregătiți dacă apare o situație de criză pentru familie. Dacă ne putem pune deoparte suma echivalentă a două-trei salarii ca fond de urgență, putem deja să trecem la partea a doua, cea de investiții, potrivit Alexandrei Smedoiu.

Pentru mine un principiu bun de aplicat în această perioadă este acela al prudenței. Aceasta ar însemna existența unui fond de urgență în numerar, care însă să nu fie foarte mare. Un fond de urgență de două-trei salarii este mai mult decât suficient pentru o familie, care să acopere cheltuielile imediate, cum ar fi cele pentru o problemă medicală sau pierderea temporară a locului de muncă

Alexandra Smedoiu, președinte CFA România

Expertul financiar atenționează că banii pe care îi păstrăm în numerar nu trebuie să depășească acest prag, de două-trei salarii, pentru că inflația erodează puterea lor de cumpărare.

„Nu recomand ca banii să fie ținuți în numerar de frica băncilor sau a scăderilor de valoare, pentru că păstrarea lor în această formă îi afectează, inflația ducând la scăderea rapidă a puterii lor”, a declarat economista.

Românii nu ar trebui să se blocheze în depozitele bancare: nu trebuie să fii economist ca să investești

Românii ar trebui să se uite dincolo de plasarea banilor puși deoparte în depozite bancare, pentru că dobânzile oferite de bănci nu acoperă rata mare a inflație și nici nu o vor acoperi, pentru că băncile au parte de destulă lichiditate pentru a nu mări atât de mult aceste dobânzi.

„În ceea ce privește restul resurselor financiare, sfatul meu este ca acestea să fie economistite și reinvestite. Dacă depozitele bancare până acum dădeau randamente reale negative, adică dobânda la depozit nu acoperea inflația, mă aștept ca acest lucru să continue, chiar dacă dobânzile la depozite au mai crescut. Ele nu pot să crească totuși foarte mult, deoarece în economie există suficientă lichiditate, banca nu are de ce să ofere o dobândă mult mai mare.

M-aș uita și la depozite, dar având în vedere inflația și m-aș duce spre o diversificare a economiilor spre zonele cum ar fi fondurile de investiții, care oferă portofelii diversificate, care pariază pe piața monetară, pe piețe de obligațiuni, care sunt sigure și foarte sigure, dar și pe piețe de acțiuni

Alexandra Smedoiu, președinte CFA România

„Contrar așteptărilor, să investim într-un astfel de fond nu necesită dificultăți sau complexistăți, se poate face face printr-un simplu cont bancar”, a completat experta în finanțe.

Citește și: În ce investim în 2022? Răspunsul celor mai mari administratori de bani români

Principiul diversificării înseamnă că nu vei suferi pierderi mari dacă faci o investiție greșită

Alexandra Smedoiu pune accentul și pe principiul diversificării când vine vorba de plasarea economiilor, care presupune ca banii să fie investiți în mai multe instrumente/active financiare, nu într-unul singur.

Dacă ținem toate economiile în lei sau în euro sau în dolari, vom fi foarte expuși la schimbul valutar pe o singură monedă și atunci este bine să diversificăm.

Alexandra Smedoiu, președinte CFA România

De asemenea, diversificarea investițiilor ne protejează și de o pierde masivă în cazul în care am făcut o alegere greșită, față de cazul în care am fi băgat toți banii.

Economista avertizează și împotriva renunțării la ideea de a face investiții sau achiziții din cauza temerilor, chiar dacă este o atitudine des adoptată în momentele dificile.

Aceasta este o strategie defectuoasă, fiindcă din cauza inflației orice cumpărăm în viitor va fi mai scump decât ceea ce cumpărăm azi. Iar dacă veniturile noastre nu se ajustează suficient de repede, este probabil ca puterea noastră de cumpărare să scadă. Așadar, poate fi, în anumite cazuri, mai avantajos să cumpărăm ceva înainte ca inflația să ajungă la cel mai înalt nivel, în viziunea Alexandrei Smedoiu.

Bugetul României deja a suferit un șoc, odată cu izbucnirea războiului

Proximitatea României de țările implicate în conflict ne pune niște întrebări suplimentare față de alte state aflate la o distanță mai mare, anume cât cheltuim pe Apărare.

Creșterea bugetului de Apărare, care a fost anunțată, înseamnă că fie luăm din bugetul altor zone, care poate erau și ele importante, fie că o să creștem veniturile și taxele. Aceasta este o primă consecință a războiului pentru România.

Alexandra Smedoiu, președinte CFA România

Dincolo de aspectele prezentate, pentru România există și problema gestionării fluxurilor de refugiați, care presupune și ea cheltuieli. În general, consensul internațional este că țările care sunt în proximitatea conflictului ar trebui să fie ele însele ajutate de celelalte țări din bloc, pentru că gestionează situația pentru întregul bloc comunitar.

„Rămâne de văzut dacă se va întâmpla acest lucru, însă cu siguranță toate aceste lucruri vor impacta suplimentar bugetul nostru, care este și așa destul de fragil”, explică Alexandra Smedoiu.

Citește și: Alexandra Smedoiu, CFA România: Trebuie să vedem dacă va urma lovitura supremă asupra Rusiei

Referitor la scăderea economică a României de pe ultimul trimestru al anului precedent, economista susține că nimic nu este imposibil, însă o recesiune ar trebui să însemne descreșteri consecutive pe mai multe trimestre, ceea ce nu este un scenariu probabil.

„Deocamdată ne-a surprins puțin negativ rezultatul pe trimestrul patru, dar asta nu înseamnă neapărat este începutul unei tendințe în acest sens.

Smedoiu afirmă că va depinde de modul cum se reașează fluxurile economice ca urmare a războiului și chiar dacă pe termen scurt este posibil ca România să mai piardă economic, pe fondul opririi unor investiții, din anularea unora noi, din mai puține investiții străine directe în România.

„Pe termen mediu și lung, s-ar putea ca economia României să fie în creștere, chiar dacă pe termen scurt poate o să mai avem două trimestre de scădere sau de stagnare, cred că în ceea ce privește finalul anului acestuia și a celui următor, previziunile rămân totuși pozitive, acest scenariu mi se pare mai probabil decât unul de descreștere”, a mai spus președintele CFA România.

Acest subiect va fi dezbătut și în cadrul conferinței Wall-Street Financial Forum, eveniment care va avea loc la data de 29 martie.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri