Fraudele pe cardurile bancare s-au ridicat la peste 1.600 miliarde de lei vechi in primul trimestru al lui 2005, se arata intr-un comunicat BNR. Desi suma pare mare la prima vedere, daca ne raportam la valoarea totala a tranzactiilor prin carduri in aceeasi perioada - peste 72.000 miliarde de lei vechi, rezulta ca ponderea tranzactiilor frauduloase este relativ mica - 2,2%.
Cele mai frecvente fraude, 98 la numar, sunt operatiuni cu carduri care au fost declarate furate. Locul doi, cu 54 de cazuri in primul trimestru, sunt operatiunile care apar pe extrasul de cont, dar pe care proprietarii de carduri nu tin minte sa le fi realizat. De asemenea sunt frecvente si fraudele pe carduri declarate pierdute. Potrivit datelor BNR, nu s-au intalnit in primele trei luni ale anului cazuri in care comerciantii sa fi intocmit bonuri fictive pe cardurile clientilor care le-au trecut candva pragul.
Nu s-au semnalat nici cazuri in care pagubitii sa se planga ca figureaza cu operatiuni in cont, desi n-au primit cardul, sau de persoane care au primit carduri, desi nu le-au solicitat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Ai, n-ai mingea, tragi la poartă!
Setari Cookie-uri