Aplicatia soft a sistemului noilor carduri comune RATB si Metrorex va permite incarcarea abonamentului pentru mijloace de transport in comun de pe telefoane mobile, bancomate sau internet, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai creatorilor sistemului, compania romaneasca UTI Systems.

Noul sistem automat de taxare aduce calatorilor RATB si Metrorex economie de timp, bani si va oferi servicii mai bune din partea operatorilor de transport, macar pentru motivul ca nu se mai sta la coada la bilete sau abonamente, potrivit NewsIn.

Sistemul are la baza tehnologia de ultima generatie a cardurilor inteligente fara contact (contactless smart cards). Aplicatia soft a sistemului a fost dezvoltata in Romania, de catre firma UTI Systems, membra a grupului UTI.

Scolarizarea personalului RATB si Metrorex s-a realizat prin fortele proprii ale celor doi operatori de transport, care au beneficiat in prima faza de sprijinul specialistilor UTI. in Romania, sistemul automat de taxare implementat in Bucuresti este primul sistem de acest tip, fiind in pregatire sisteme similare in alte orase mari din tara.

Valoarea totala a investitiei a fost de 12,3 milioane de euro si s-a facut din doua surse: Banca Europeana de Investitii si bugetul local al municipalitatii. Contractantul castigator a fost un consortiu romano-belgian format din UTI si AP Trans, o companie specializata in colectarea automatizata a platilor.

Tariful pentru noul abonament va reprezenta suma celor doua abonamente, respectiv de metrou si RATB, in functie de fiecare tip de abonament, potrivit directorului general RATB, Gheorghe Aron.

Sistemul inovativ "contactless" este similar celor implementate in unele din marile orase ale lumii, precum Londra, Paris, Bordeaux, Roma, Lisabona, Plzen, Most si Liberec (Cehia), Rio de Janeiro, Sao Paolo, Tokio, Hong Kong sau Seul. Alte orase in care un sistem similar urmeaza a fi licitat sau implementat sunt Budapesta, Sofia, Atena si Berlin.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
STB imparte masti anti-gripa: Reactia cetatenilor
Setari Cookie-uri