In conformitate cu declaratiile reprezentantilor centrului de cercetari de la Julich, din vestul Germaniei, 'supercalculatorul', denumit 'JUGENE', contine 16 recipiente de marimea unei cabine telefonice, fiecare dintre ele avand 65.536 de microprocesoare si ar fi primul de acest tip din lume, daca nu se iau in considerare decat organismele civile.

'JUGENE' este destinat cercetatorilor care au nevoie sa efectueze calcule complexe, de exemplu, in chimie moleculara, in climatologie sau in dezvoltarea semi-conductorilor. Un comitet stiintific va avea rolul de a atribui timpii de calcul echipelor interesate.

Calculatorul are o performanta de lucru de 167,3 teraflopi/secunda.

Citeste si:

"Fiecare procesor lucreaza la o mica parte a problemelor si transmite rezultatele sale celorlalte procesoare. Astfel, prin procese individuale efectuate in paralel, se ajunge la solutia generala a problemei studiate", au explicat cei care au conceput aparatul.

Comparativ, supercalculatorul cel mai puternic din lume, instalat in Statele Unite, langa San Francisco si gestionat de oficiul american pentru securitate nucleara, afiseaza 478,2 teraflopi/secunda, potrivit site-ului specializat www.top500.org.

Cele doua calculatoare au fost dezvoltate de compania IBM.