Intre timp, opozitia din Grecia cere scaderea taxelor drept conditie pentru un posibil consens cu puterea pentru noi masuri de austeritate, solicitate de Bruxelles in schimbul unor noi imprumuturi, informeaza Mediafax.

Eforturile de a acoperi golul de finantare a statului elen in perioada 2012-2013 au accelerat incepand de saptamana trecuta, dupa ce Fondul Monetar International a avertizat ca nu va acorda urmatoarea transa din pachetul de finantare convenit anul trecut cu Atena, scadenta la 29 iunie, daca UE nu garanteaza ca va acoperi necesarul financiar al Greciei pentru anul viitor.

Inalti oficiali UE au purtat in weekend "discutii de urgenta, neanuntate" cu guvernul elen, a declarat o sursa din cadrul Uniunii.

Grecia a incheiat, in luna mai a anului trecut, un acord cu UE si FMI pentru un pachet de finantare externa de 110 miliarde euro, insa guvernul nu a reusit sa se incadreze in estimarile privind deficitul bugetar, iar riscul de default al tarii a crescut in pofida masurilor implementate. Datoria de stat a Greciei este de 327 miliarde euro, echivalentul a circa 150% din Produsul Intern Brut al statului.

Reducerile de taxe cerute de opozitie ar putea accentua deficienta de venituri la buget, insa liderul partidului conservator Noua Democratie, Antonis Samaras, sustine ca sunt necesare pentru revigorarea cresterii economice.

Citeste si:

Potrivit unor surse oficiale europene, extinderea bailout-ului Greciei cu inca un pachet de finantare, de 65 miliarde euro, ar putea presupune o combinatie de imprumuturi colateralizate de la UE si FMI, conditionate de noi masuri pe partea de venituri si o supraveghere intruziva, fara precedent, a programului de privatizare al statului.

"Ar fi necesar colateral pentru noi credite si asistenta tehnica UE - implicarea autoritatilor europene in procesul de privatizare", a afirmat un oficial european.

Extinderea finantarii pentru Grecia nu este agreata de conservatorii si nationalistii din importante tari-creditoare europene, precum Germania, Olanda si Finlanda, complicand sarcina Comisiei Europene.

Cotidianul elen Kathimerini scrie ca ministrii Finantelor din cele 17 state din zona euro ar putea participa luni la o reuniune speciala privind un nou pachet de finantare pentru Grecia. Purtatorul de cuvant al CE Amadeu Altafaj a dezmintit informatiile drept "zvonuri nefondate".

Urmatoarea reuniune programata a ministrilor de Finante din zona euro va avea loc pe 20 iunie la Luxembourg, fiind amanata cu o saptamana fata de data stabilita initial. Intalnirea va fi urmata, dupa trei zile, de un summit al liderilor UE, care vor analiza criza datoriilor de stat.