Polonia și Ucraina își vor intereconecta în scurt timp rețelele energetice, în ciuda tentativelor Kremlinului de a distruge infrastructura ucraineană.

Potrivit presei poloneze, Varșovia și Kievul se pregătesc să inaugureze un ”pod energetic” în primul trimestru al lui 2023. Va fi vorba practic de o conexiune între Hmelnițki, oraș din vestul Ucrainei unde se află o centrală nucleară, și orașul polonez Rzeszow. O astfel de conexiune exista și în perioada comunistă, dar nu a mai putut fi folosită, nefiind la standardele contemporane.

Deja conexiunea este testată, principalele probleme fiind la nivelul Ukrenergo – operatorul de rețea ucrainean. Din cauza bombardamentelor rusești, rețeaua este permanent afectată, iar echilibrarea sistemului este zilnic o provocare. În decembrie 2022, ONU estima că peste 55% din infrastructura energetică a țării a fost distrusă.

Planurile în acest sens au fost realizate încă dinaintea invaziei rusești. Potrivit oficialilor de la Kiev, Ucraina va putea exporta, dar și importa energie electrică în Polonia.

La mijlocul lunii martie, Ucraina și Moldova s-au conectat la rețeaua europeană de electricitate, separându-se complet de cea rusească, cu un an mai devreme decât se plănuise.

”Pe 24 februarie ne-am deconectat de la rețelele din Rusia și Belarus cu 4 ore înainte să înceapă invazia. Eram aici, în biroul din sediul Ukrenergo în acea noapte, pentru a superviza procesul de deconectare. Am terminat la 1:32 noaptea, patru ore mai târziu a început invazia. A trebuit să operăm în regim izolat timp de 3 săptămâni, în loc de zile, cum preconizasem”, a povestit Volodimir Kudrițki, CEO Ukrenergo, operatorul național de distribuție a energiei electrice din Ucraina.

Ulterior, Ucraina și Republica Moldova și-au sincronizat, începând din 16 martie, rețelele electrice cu cea europeană - Continental European Power System. Aceasta este cea mai mare rețea din lume, care până la 16 martie acoperea toate statele europene (inclusiv România) cu excepția Rusiei, Ucrainei, Belarus și Moldovei.

”Sincronizarea rețelelor energetice este, din punct de vedere tehnic probabil unul dintre cele mai complexe procese inventate vreodată de omenire. Poate dura ani, chiar decenii, ca o țară să se conecteze la un sistem”, a explicat Kudrițki.

Sursa foto: Facebook / Ukrenergo

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri