Fondul Monetar International (FMI) dezbate un plan prin care ar putea sa acorde facilitati de lichiditate economiilor emergente, imprumuturi ce ar putea fi de cinci ori mai mari decat cota tarii in cadrul Fondului, a declarat un oficial avizat, citat de Reuters.
Planul, care ar putea fi aprobat cel mai devreme in noiembrie, ar putea permite anumitor economii in curs de dezvoltare sa schimbe moneda locala cu dolari americani, ca sa tempereze problemele de creditare pe termen scurt.

"Propunerea este inca discutata. Nu a fost definitivat nimic inca, dar ponderea ar putea urca pana la 500% din cota unei tari", a spus oficialul citat.
Oficialul a adaugat ca planul este sustinut de directorii din America Latina ai boardului FMI, care au facut eforturi indelungate pentru crearea unui nou instrument, adecvat necesitatilor tarilor emergente.

Pentru multe dintre economiile emergente, problema este ca pietele au avut disfunctii atat de grave, incat nu pot accesa capitalul de care au nevoie. Dificultatea aceasta a fost mai accentuata pe pietele finantate cu dolari, deoarece bancile tin banii si refuza sa isi faca reciproc imprumuturi, potrivit NewsIn.

Analistii spun ca, in functie de cote, tari precum Brazilia ar putea primi finantari de 22,5 miliarde dolari de la FMI, Africa de Sud - 14 miliarde dolari, Polonia - 10 miliarde dolari, iar Cehia - 6 miliarde dolari.

Fiecarui stat membru al FMI ii este atribuita o cota, pe baza ponderii sale relative din economia lumii, prin care este determinat accesul tarii la finantare din partea Fondului si puterea de vot in cadrul institutiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri