Planul, care ar putea fi aprobat cel mai devreme in noiembrie, ar putea permite anumitor economii in curs de dezvoltare sa schimbe moneda locala cu dolari americani, ca sa tempereze problemele de creditare pe termen scurt.

"Propunerea este inca discutata. Nu a fost definitivat nimic inca, dar ponderea ar putea urca pana la 500% din cota unei tari", a spus oficialul citat.
Oficialul a adaugat ca planul este sustinut de directorii din America Latina ai boardului FMI, care au facut eforturi indelungate pentru crearea unui nou instrument, adecvat necesitatilor tarilor emergente.

Pentru multe dintre economiile emergente, problema este ca pietele au avut disfunctii atat de grave, incat nu pot accesa capitalul de care au nevoie. Dificultatea aceasta a fost mai accentuata pe pietele finantate cu dolari, deoarece bancile tin banii si refuza sa isi faca reciproc imprumuturi, potrivit NewsIn.

Citeste si:

Analistii spun ca, in functie de cote, tari precum Brazilia ar putea primi finantari de 22,5 miliarde dolari de la FMI, Africa de Sud - 14 miliarde dolari, Polonia - 10 miliarde dolari, iar Cehia - 6 miliarde dolari.

Fiecarui stat membru al FMI ii este atribuita o cota, pe baza ponderii sale relative din economia lumii, prin care este determinat accesul tarii la finantare din partea Fondului si puterea de vot in cadrul institutiei.