Dunaferr, o divizie a grupului ucrainean Donbass, a anuntat ca disponibilizarile sunt necesare pentru ca masurile de reducere a costurilor lansate la sfarsitul anului trecut s-au dovedit a fi insuficiente in contextul scaderii cererii si perspectivelor economice sumbre, mai ales dupa ce sindicatele au respins propunerea de a scurta saptamana de lucru la patru zile.

Dunaferr a anuntat pe pagina sa de internet ca va disponibiliza pana la sfarsitul lunii august 300 de angajati cu norma intreaga si alti 100 cu contracte temporare. De asemenea, va oferi altor sute de muncitori posibilitatea de pensionare inainte de termen.

Compania a afisat pierderi inainte de taxe de peste 15 miliarde forinti (68,2 milioane dolari) in primul trimestru, precizand ca rezultatul este mai slab decat indicau previziunile de la sfarsitul anului trecut, potrivit NewsIn.

Cu toate acestea, Dunaferr a anuntat ca Donbass sustine in continuare investitia din Ungaria, in ciuda scaderii veniturilor din vanzari cu 40% in primul trimestru.

"Donbass Group, un jucator important in piata otelului din Europa Centrala si de Est, sustine in continuare prezenta pe termen lung din Ungaria si este convins ca actuala criza nu ameninta aceste aspiratii", a anuntat Dunaferr.

Dunaferr a mai anuntat ca forta de munca se va ridica dupa restructurare la circa 7.200 de angajati.

Grupul a precizat ca purta discutii cu guvernul pentru un imprumut si o forma de subventii, insa negocierile au fost afectate de prabusirea guvernului minoritar socialist, fapt ce intensifica riscurile asupra situatiei financiare a companiei.

Ungaria - care este o economie mica, dependenta de exporturi - a fost grav lovita de criza economica mondiala. Guvernul Ungariei se asteapta ca produsul intern brut (PIB) sa scada intre 5 si 6% in 2009, peste asteptarile anterioare, din cauza incetinirii puternice a cresterii economice din Europa Occidentala.

O comprimare mai puternica ar putea presupune alte reduceri ale cheltuielilor bugetare, peste cele 200 miliarde de forinti (898 milioane dolari) anuntate in februrie, pentru temperarea deficitului bugetar in linie cu termenii impusi de acordul din octombrie cu Fondul Monetar International (FMI).