Ce nu-ti spune nimeni despre atentatele 9/11

La zece ani de la atacurile teroriste asupra turnurilor gemene din New York, un editorialist al MarketWatch.com remarca faptul ca tocmai pietele de capital din tarile musulmane au dus-o cel mai bine in aceasta perioada.

Aproape toata lumea stie ca aurul si actiunile Apple au reprezentat poate cele mai bune investitii in precedentul deceniu. Putini au remarcat insa faptul ca dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, tocmai investitiile in statele musulmane au adus unele dintre cele mai bune randamente pentru investitori.

MSCI, companie care urmareste performanta burselor prin intermediul numerosilor indici pe care ii administreaza, a masurat randamentul a sase tari in buna parte musulmane. Castigul mediu anual inregistrat de acestea porneste de la 8% - in cazul Iordanului, pana la un uimitor 30% - in cazul Indoneziei.

In practica, cine investea 1.000 de dolari in bursele tarilor dezvoltate din vest acum zece ani, si pur si simplu ar fi “uitat” de acea investitie pana in prezent, astazi ar fi avut 1.500 de dolari (incluzand dividendele, insa neluand in calcul taxele si impozitele). In cazul Iordanului, cifra era de 2.100 de dolari.

Pentru Turcia si Maroc, suma ajungea la 4,500 de dolari in cazul fiecareia. Pakistan le-ar fi adus investitorilor peste 6.000 de dolari, in vreme ce bursa din Egipt ar fi generat un randament de 7.600 de dolari.

Cat despre Indonezia, tara cu cel mai mare numar de musulmani din lume, investitia ar fi valorat astazi 14.200 de dolari.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri