”Mi-e teama ca niciodata bursa nu va putea juca rolul de finantare a corporatiilor, asa cum vedem la tarile anglo-saxone. Noi apartinem modelului continental, german de exemplu, unde finantarea prin banca are o pondere mult mai mare. Cred ca vom ramane in stadiul acesta”, a explicat Bogdan Baltazar. Acesta a mai spus ca astepta ca Societatile de Investitii Financiare (SIF) sa apeleze mai mult la piata de capital pentru a finanta companiile din portofoliile lor.

Consultantul a mai spus ca nu a vazut nicio guvernare romaneasca care sa acorde incredere pietei de capital si care sa ia masuri concrete pentru dezvoltarea acestui segment. “Sprijinul pentru piata sau pentru investitori din partea celor care vin cu discursuri pompoase este egal cu zero, spune Bogdan Baltazar.

Ce spun brokerii?

Desi Bogdan Baltazar spunea ieri ca nu vede o schimbare a perceptiei romanilor despre bursa, brokerii consultati de Wall-Street sunt mai optimisti si mizeaza pe o apropiere a pietei de capital romanesti de modelul anglo-saxon amintit de consultant in discursul sau.

“Trebuie sa luam un calcul un scenariu optimist, de peste cinci ani. Depinde foarte mult de profilul economiei si al pietei de capital. De exemplu, Polonia si Bulgaria au multe IPO, un nivel la care ne dorim si noi sa ajungem. In schimb, in Cehia sunt foarte putine. Noi suntem undeva la mijloc, ceea ce nu poate decat sa ne bucure. Sunt mai multi factori la mijloc, cum ar fi existenta altor posibilitati de finantare, reglementarile. Este un proces gradual”, a declarat, pentru Wall-Street, Razvan Pasol, directorul Intercapital Invest.

Citeste si:

Iulian Panait, presedintele KTD Invest, vede un orizont de timp mai indepartat pentru momentul in care bursa isi va exercita total rolul de finantare: abia peste zece ani. “Bursa va avea pentru companiile romanesti un rol de finantare doar atunci cand dobanzile bancare vor creste si vom iesi din aceasta zona a banilor ieftini. Cand firmele nu isi vor mai permite sa ia credite pentru a se finanteze se vor intoarce spre piata de capital. Va fi o tendinta naturala, mersul economiei de piata va impinge companiile spre bursa”, a mai spus acesta.

Tarile vecine au avut si conjuncturi favorabile

Daca urmarim modelul Poloniei, multi specialisti spun ca intrarea fondurilor de pensii la BVB va spori foarte mult lichiditatea si capitalizarea, insa conjunctura este putin diferita, intrucat polonezii au avut reglementarii legale care au favorizat aceasta dezvoltare.”In Polonia exista o lege care nu permite fondurilor de pensii sa investeasca mai mult de 5% in pietele straine. Practic, acest lucru i-a obligat sa intre in piata locala, fiind un lucru bun din aceste punct de vedere. Dar nu putem avea pretentia sa fie asa peste tot”, a adaugat Iulian Panait.

Citeste si Bogdan Baltazar: Omul din spatele povestii, un interviu din arhiva Wall-Street.

Citeste si Unde isi vor plasa banii fondurile de pensii, articol publicat in suplimentul Money Wall-Street.