Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa in care a tras un semnal de alarma cu privire la absorbtia fondurilor europene. De asemenea, seful statului a adus in discutie si problema Pilonului II de pensii, dezbatut pe larg in ultimele zile, punand o intrebare Guvernului: "Mai aveti bani de pensii pana la finalul anului?"

Presedintele Klaus Iohannis a atentionat marti Guvernul sa se preocupe mai intens de absorbtia fondurilor europene, dupa ce, din datele oficiale de pe site-ul Comisiei Europene, din 31 de miliarde de euro fonduri europene atrase, nu am folosit nici macar 5.

"Atentionarea mea vine in urmatorul sens: Guvernul trebuie sa se preocupe mai intens, mai mult de aceasta chestiune, sunt bani de care putem sa beneficiem, bani care pot fi folositi pentru dezvoltarea Romaniei. Ar fi pacat sa nu folosim acesti bani care au fost alocati pentru dezvoltare", a tinut sa precizeze Iohannis, la Palatul Cotroceni.

De asemenea, seful statului a solicitat, marti, Guvernului si PSD sa precizeze "clar, raspicat, cu argumente" ce au de gand cu Pilonul II de pensii si daca mai exista bani pentru bani si salarii pana la finalul anului.

"Ei trebuie sa ne dea un raspuns. In acest sens, cred ca Guvernul si PSD trebuie sa raspunda public, clar, documentat la doua intrebari: Ce aveti de gand cu Pilonul II de pensii? Clar, raspicat, cu argumente, iar intrebarea a doua pentru Guvern este urmatoarea: Mai aveti bani pentru pensii si salarii pana la sfarsitul anului?", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, scrie Agerpres.

Principalele declaratii facute de Klaus Iohannis

Din 31 de miliarde de euro fonduri europene atrase, nu am folosit nici macar 5. Acestea sunt date oficiale de pe site-ul Comisiei Europene, dar si informatii de la Guvernul Romaniei. Ultima informare de pe site-ul Guvernului este din februarie. Suntem in luna mai. Nu stiu de ce pe site-ul Guvernului nu se publica informatii la zi. Am luat atunci date actualizate de pe site-ul Comisiei Europene, unde datele sunt, evident, la zi.

Fondurile europene se compun din 2 categorii mari: cele de coeziune, folosite pentru dezvoltare, fondurile politicii agricole si fonduri mai mici, la care nu ma voi referi azi.

Acestia nu sunt bani pe care ne obliga cineva sa ii folosim in vreun fel, ci pentru a dezvolta Romania: pentru constructia de autostrazi, de spitale, de reabilitare a retelei de apa etc. Depinde de noi cum folosim acesti bani si cum punem aceste proiecte in opera.

Din 23 de miliarde de euro, cat putem folosi pentru dezvoltarea Romaniei, noi pana acum am folosit 2,2 miliarde, nici macar o zecime, si suntem dincolo de jumatatea perioadei bugetate.

Acum cineva ar putea spune ca nu face nimic, ca vom folosi banii. Asta ar insemana ca existe proiecte, dar aflam de la guvernantii nostri ca vem doar pentru 40% din acesti bani proiecte. Adica nici macar pentru jumatate nu avem deja proiecte depuse. E foarte tarziu.

Guvernul trebuie sa se preocupe mai intens de aceasta chestiune. Sunt bani care trebuie folositi pentru dezvoltarea Romaniei.

Despre Pilonul II de pensii:

Pana si cei de la PSD se contrazic intre ei: ba se suspenda, ba nu, ba exista un proiect, ba nu. O harababura totala. Lumea isi pune intrebarea: de ce s-a creat aceasta incertitudine din partea PSD? Ce urmaresc? Oare nu s-au inteles intre ei? Greu de crezut.

Cred ca Guvernul si PSD trebuie sa raspunda clar si documentat la 2 intrebari:
1. Ce aveti de gand cu pilonul II de pensii? Clar, raspicat, cu argumente.
2. Mai aveti bani pentru pensii si salarii pana la sfarsitul anului?


Luni seara, Klaus Iohannis a declarat ca nu va comenta decizia liderului PNL Ludovic Orban de a depune o plangere penala impotriva premierului Viorica Dancila si a acuzat guvernul ca face ping-pong cu Pilonul II de pensii, scrie Digi24.

Iar saptamana trecuta, presedintele Iohannis promitea ca va face declaratii despre esecul Romaniei de a atrage fonduri europene: „Avem nerealizari majore la capitolul fonduri europene si voi face in zilele urmatoare o declaratie pe aceasta tema, fiindca altfel se pare ca doar se scriu scrisori si nu se rezolva problema. Eu imi doresc ca Romania sa atraga fonduri europene, fiindca acestea sunt necesare pentru dezvoltarea noastra”.

„Cred ca va amintiti, a fost parca chiar la investirea nu stiu carui Guvern PSD, ca au fost multe, cred ca Guvernul Tudose, exact inainte de depunerea juramantului, in cadrul audierilor in Parlament, cineva a spus afirmatia ca se desfiinteaza Pilonul II. Iata ca de atunci a aparut un fel de ping-pong de declaratii. Ba se desfiinteaza, ba nu se desfiinteaza, ba se nationalizeaza, ba nu se nationalizeaza, ba se suspenda, ba nu se suspenda. Este foarte, foarte ingrijorator. Aceasta abordare este la limita unei guvernari diletante foarte toxice si ii somez pe guvernanti sa isi revina, sa clarifice odata pentru totdeauna care este intentia lor legata de Pilonul II”, a declarat presedintele Klaus Iohannis, luni seara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri