Piata centrelor comerciale din Bucuresti dispune, in prezent, de o suprafata inchiriabila de 500.000 mp, astfel incat, dupa inaugurarea unor proiecte foarte mari intr-o perioda foarte scurta, rata de neocupare ar putea creste si vanzarile chiriasilor vor fi sub nivelul asteptarilor, arata o analiza a companiei RegioPlan Consulting, specializata in analize de locatii si de piata pentru Austria si Europa de Est.
Romania dispune in prezent de circa doua milioane mp de inchiriabili in aproximativ 100 de mall-uri, iar daca toate proiectele anuntate vor fi realizate, atunci suprafata ar putea creste la aproximativ 5 milioane mp.

“In special, Bucurestiul se afla intr-o situatie delicata. Cu o suprafata inchiriabila de mai bine de 500.000 mp si cu inaugurarea unor centre comerciale foarte mari intr-o perioda foarte scurta, nu e de mirare daca rata de spatii libere va creste, iar vanzarile chiriasilor nu vor fi la nivelul asteptarilor”, explica Hanna Bomba-Wilhelmi (foto), CEO al firmei de consultanta pentru locatii RegioPlan Consulting.

In Romania, marele boom al mall-urilor a inceput aproximativ in anul 2005 si, in doar patru ani, a fost finalizata cea mai mare parte a suprafetei de centre comerciale, respectiv 90%. Apogeul a fost atins in anul 2008, cand au fost finalizate peste 20 de proiecte in toata tara. In prezent, Romania dispune de o suprafata inchiriabila de 2 milioane mp in aproximativ 100 de centre comerciale.

Cele mai mari proiecte comerciale deschise in Bucuresti sunt: Sun Plaza (80.000 mp inchiriabili), AFI Palace Cotroceni (76.000 mp), Iris Shopping Center, din cartierul Titan (51.000 mp), Unirea Shopping Center (44.000 mp) si Plaza Romania (38.000 mp).

Cu cele aproximativ 10 proiecte de retail inaugurate in 2009 in Romania, ritmul de livrare a incetinit considerabil, in continuare fiind anuntate circa 80 de proiecte de centre comerciale, iar majoritatea vizeaza locatii in afara Bucurestiului.

Anul trecut, in Europa Centrala si de Est (ECE) au fost finalizate 160 de centre comerciale, insa in ciuda dificultatilor privind finantarea proiectelor imobiliare si a ritmului lent de expansiune a marilor retaileri, aproximativ 1.000 de mall-uri sunt in discutie pentru regiunea din ECE.

“Aceasta situatie se poate explica prin faptul ca, in urma crizei, multe proiecte au fost amanate, dar deocamdata nu s-a renuntat definitiv la ele. Multi dezvoltatori asteapta o redresare a economiei, dar trebuie avut in vedere faptul ca perioada cautatorilor de aur in Europa de Est s-a terminat si nu toate proiectele isi vor mai gasi finantare", subliniaza Bomba-Wilhelmi.

RegioPlan Consulting este specializata in analize de locatii si de piata pentru Austria si Europa de Est, avand o experienta pe aceste piete de 15 ani. Pana in prezent, compania a realizat peste 2.500 de analize in 24 de tari din Europa de Est.

Citeste si Dupa 2010 va urma o perioada fara deschideri de mall-uri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri