Chiar daca inca nu se poate vorbi de un “val” de romani care isi scot din propria initiativa banii din depozite pentru a-i investi in actiuni sau fonduri mutuale, notorietatea pietei de capital romanesti a urcat considerabil in ultimele luni, ajutata de o evolutie extrem de favorabila a preturilor, dar si de increderea acordata de antreprenorii romani, considera Aurel Bernat, directorul general adjunct al BT Asset Management, divizia de fonduri de investitii a Bancii Transilvania.

Averea fondurilor deschise de investitii din Romania a urcat in ultimul an cu 5,2% si a ajuns in prezent la 22,1 mld. lei (4,8 mld. euro). Piata este dominata de catre diviziile de administrare de fonduri ale bancilor locale. Cel mai mare administrator este Erste Asset Management, divizia de fonduri a BCR, urmat de Raiffeisen Asset Management si BT Asset Management.

Fondurile Bancii Transilvania au inregistrat in ultimele 12 luni cea mai mare crestere din piata, marindu-si activele totale cu 917 mil. lei (+34%), la 3,56 mld. lei, si urcand pe locul al treilea in clasament, depasind BRD.

“Majoritatea clientilor provin din zona bancara, vorbim de persoane care vor in primul rand randamente imbunatatite fata de cele oferite de un depozit traditional. In privinta fondurilor de investitii, ne propunem sa dezvoltam puternic zona clientilor de retail”, mentioneaza Aurel Bernat.

Pentru a-si pastra clientii care au inceput sa devina nemultumiti de nivelul foarte scazut al dobanzilor la depozite (in general sub 1%), bancile din Romania au inceput sa ii indrepte pe acestia catre plasamentele in fonduri mutuale, care in ultimii ani au batut cu usurinta orice depozit la termen.

In aceste conditii, migratia romanilor din depozite in fonduri mutuale nu a fost 100% naturala, insa din ce in ce mai multe persoane au ales recent, din propria initiativa, investitiile alternative.

“Nu as putea spune ca toti investitorii noi vin din propria initiativa, dupa ce au citit in presa despre actiuni si investitii, insa avand in vedere evolutia pietei din ultimii ani, povestea bursei incepe sa devina de notorietate si se poate observa o revenire a trendului de incredere in investitii”, spune directorul general adjunct al BT Asset Management.

Cele mai tranzactionate zece actiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti au adus anul acesta un castig in medie 21,6%, incluzand dividendele si distributiile de cash facute de companii.

Evolutia foarte buna a bursei a facut ca randamentele fondurilor de investitii in actiuni sa urce spectaculos la nivelul ultimelor 12 luni. Astfel, cea mai buna performanta in aceasta perioada a fost inregistrata de NN International Romanian Equity, un fond de investitii cu plasamente in actiuni romanesti administrat de catre NN (fost ING), care a generat un castig de 31,5%. Celelalte doua locuri pe podium sunt ocupate de Certinvest BET Index si BT Index Romania ROTX, fonduri administrate pasiv, care urmaresc doi indici ai Bursei de Valori Bucuresti.

De cealalta parte, fondurile monetare si de obligatiuni romanesti au randamente in general cuprinse intre 2 si 3% in ultimele 12 luni, in vreme ce fondurile de obligatiuni cu plasamente externe au atins randamente de pana la 11-12%.

Pe langa evolutia foarte buna a actiunilor, imaginea Bursei de Valori Bucuresti a avut de castigat recent datorita listarilor Medlife si Digi Communications (proprietarul RCS&RDS), venite dupa o perioada de aproape 10 ani in care niciun antreprenor roman nu a mai indraznit sa isi aduca compania in piata de capital romaneasca.

Medlife a reusit sa atraga de pe bursa 230 mil. lei intr-un IPO desfasurat in decembrie 2016, in vreme ce luna aceasta Digi a finalizat cu succes un IPO in valoare de 857 mil. lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri