Mykonos, insula exclusivistă a Greciei, unde poți mânca totuși cu 4 euro

Mykonos, insula exclusivistă a Greciei, unde poți mânca totuși cu 4 euro

Renumită pentru peisajele impresionante, arhitectura cicladică autentică și viața de noapte vibrantă, Mykonos este cea mai scumpă insulă a Greciei. Stațiunea a devenit renumită în topul destinațiilor de vacanță din anii ’60 datorită celebrităților care își petreceau vacanța pe insulă (Jackie Onassis, Grace Kelly, Sophia Loren și Brigitte Bardot). De-a lungul timpului, insula a devenit loc de întâlnire pentru vedete, oameni de afaceri și designeri din toate colțurile lumii.

Principalele simboluri ale insulei sunt cele 16 mori de vânt construite în secolul al XVI-lea, iar mascota insulei este pelicanul Petros.

Ce putem vizita în Mykonos

Morile de vânt despre care vă vorbeam mai sus le găsiți în apropierea portului, dacă ajungeți pe insulă cu un vas de croazieră. Puteți merge pe jos, dar durează cel puțin o jumătate de oră, sau puteți lua un autocar care, de regulă, așteaptă în port pentru a transporta turiștii.

  • Chora

Fiecare insulă a Greciei are câte o Chora, mai mică sau mai mare, deoarece Chora înseamnă capitală. În Chora, din Mykonos, puteți vizita străduțele din centrul orașului, unde găsiți unul dintre cele mai pitorești colțuri ale insulei, pe numele său Alefkántra sau Mica Veneție.

Acesta este un cartier din secolul al XVIII-lea, dominat de conacele marilor căpitani, cu balcoane colorate și ferestre elegante.

Practic, sunt clădiri construite direct în apă, iar în apropiere se află o mulțime de taverne, cafenele și baruri.

  • Áno Merá

A doua așezare tradițională din Mykonos este Áno Merá, un sat pitoresc aflat în mijlocul insulei, cu numeroase taverne și cafenele cu prețuri decente. Principala atracție de aici este Mănăstirea istorică Panaghia Tourliani, care datează din secolul al XVI-lea).

La nord, în Fteliá, se află o importantă așezare neolitică și un mormânt micenian ce datează din secolele XIV-XIII î.Hr.

  • Delos

Situl arheologic Delos este situat la o distanță de aproximativ 30 minute de Mykonos. De regulă, la Delos puteți ajunge cu vaporașul, fiind excursii organizate din portul insulei.

Delos este considerat un sanctuar sfânt, fiind locul de naștere al lui Apollo și al lui Artemis.

Pentru că este un sit arheologic destul de întins, asigurați-vă că vă echipați cu șepci sau pălării și apă, mai ales dacă vizitați insula în plin sezon estival.

Ce putem mânca în Mykonos

Deși e cea mai scumpă insulă a Greciei, mai găsiți câteva locuri în care să mâncați un fel de mâncare cu 4 euro, iar prin fel de mâncare fac referire la Pita Gyros, destul de sățios, aș zice eu.

În altă ordine de idei, iată câteva mâncăruri specifice din Mykonos:

  • Kopanisti - o brânză moale, condimentată cu piper (marca gastronomică a insulei),
  • Lloúzes - mușchi file de porc gătit cu condimente,
  • Amigdalotá – prăjitură cu migdale (nu cu amigdale).

Plaje din Mykonos

Era imposibil ca cea mai exclusivistă insulă a Greciei să nu aibă plaje pe gustul turiștilor.

În ordinea preferințelor avem:

  • Plaja Platis Gialos: situată la 6 kilometri de capitala insulei, este preferată de familii cu copii, dar și de amatorii sporturilor nautice.
  • Plaja Ornos: este locul preferat de turiștii bogați care caută confort, mâncare delicioasă și o atmosferă relaxată.
  • Plaja Paradis sau „Micul Ibiza”: este cel mai activ loc din Mykonos,
  • Plaja Super Paradis: este renumită pentru petreceri zgomotoase.

Alte plaje liniștite și cu atmosferă relaxantă sunt Kalafatis, Elia, Psarou, Paragka, Agrari, Lia, Megali Ammos, Kalo Livadi și Agia Anna. Noi am fost la Kalafatis, unde două șezlonguri și o umbrelă au costat 40 de euro.

Santorini, insula de lux a Greciei în care bogații se duc cu elicopterul la plajă

Santorini, insula de lux a Greciei în care bogații se duc cu elicopterul la plajă

Santorini, vulcanul devenit insulă, este una dintre cele scumpe și renumite regiuni ale Greciei. Totuși, în ciuda prețurilor care depășesc bugetele multor turiști, Santorini s-a transformat într-una dintre cele mai aglomerate destinații elene. Atât de aglomerată, încât ești nevoit să stai la coadă pentru o poză cu acel peisaj minunat pe care îl găsim pe site-urile de fotografii. Am vizitat Santorini în plin sezon estival și iată cu ce ponturi de vacanță ne-am întors.

Oia (citit Ia) și Fira sunt locurile pe care le-am luat la pas într-o scurtă vizită în Santorini. Și da, așa cum menționam mai sus, ne-am oprit la coadă pentru imaginea definitorie pentru insula vulcan.

Oia, Beverly Hills-ul din Santorini

Oia, aflată în partea de nord a insulei, este cea mai scumpă regiune din Santorini, fiind recunoscută pentru apusul de soare splendid pe care îl puteți suprinde (dacă aveți noroc). Satul s-a aglomerat excesiv în ultimii ani, bucurându-se de pauză în vreme de pandemie.

Potrivit informațiilor oferite de ghid, înainte de pandemie, în micul port al Santorini ancorau opt vase de croazieră pe zi, iar fiecare navă aducea circa 2.000 de turiști în insulă.

În Oia, o noapte de cazare la un hotel de cinci stele poate ajunge și la 3.000 de euro.

Bineînțeles, numărul mare de turiști a dus la aglomerarea traficului în satul din nordul Santorini. Autocare, autobuze, scutere, mașini personale, dar și pietoni blochează zilnic străduțele înguste ale insulei. Iar pentru a evita ambuteiajele, bogații insulei se folosesc de elicoptere pentru a ajunge la plajă. De aici și porecla de The Beverly Hills din Santorini.

Tot în Oia, în drum spre piața centrală, de unde puteți fotografia apusul, găsiți și restaurantul în care se mănâncă cea mai bună înghețată, pe numele său, Lolita, unde o cupă de înghețată costă doi euro. Lângă Lolita, găsiți și o tavernă, renumită pentru băuturi, unde o bere la draft costă de la 5 euro, iar un cocktail, de la 8 euro.

După ce mâncați o înghețată bună, de casă, continuați drumul pe străduțele înguste și aglomerate, în căutare de suveniruri (magneți la 4 euro sau șepci și pălării la 10-15 euro).

Și, după ce ați pierdut vremea la cumpărături, opriți-vă o clipă să admirați apusul de soare, pentru care merită să înfruntați aglomerația.

Fira, satul cu viață de noapte din Santorini

A doua oprire în Santorini a fost în Fira, capitala Santorini (pentru că fiecare insulă are autoritate de sine stătătoare și se comportă ca un stat independent).

Dacă în Oia mergem pentru apus, în Fira, ne oprim pentru viața de noapte, satul fiind presărat cu terase și taverne.

În plus, străzile din Fira sunt mai spațioase, iar magazinele cu suveniruri devin mult mai ofertante în fața turiștilor. Din nou, atenție la mașini și autocare, care încearcă să lase grupurile de turiști cât mai aproape de locurile de întâlnire.

Iar dacă ajungeți cu un vas de croazieră în Santorini (ca și în cazul nostru), din Fira puteți lua telescaunul pentru a ajunge în port, unde așteptați o altă barcă spre vasul de croazieră. Drumul cu telescaunul durează două minute, iar biletul costă 6 euro (cu mențiunea că s-ar putea să vă amețească puțin, mai ales dacă aveți rău de înălțime).

Ce putem vizita în Heraklion, capitala Cretei, insula cu aproximativ 38 de milioane de măslini

Ce putem vizita în Heraklion, capitala Cretei, insula cu aproximativ 38 de milioane de măslini

Creta este cea mai mare insulă a Greciei, care oferă atât mare și plajă, cât și munte. Heraklion este capitala și cel mai mare oraș al Cretei, cu circa 200.000 de locuitori, pe care l-am vizitat și noi și din care ne-am întors cu câteva ponturi de vacanță.

Heraklion datează din secolul al XVI-lea, Cetatea Koules din partea cea mai vestică a vechiului port venețian fiind unul dintre cele mai semnificative și impunătoare obiective turistice.

Ce putem vizita în Heraklion

  • Orașul vechi Heraklion

În centrul orașului vechi se află Plateia Venizelou și Plateia Eleftherias, două piețe renumite, cu o mulțime de cafenele, taverne și restaurante, dar și cu magazine cu suveniruri.

În plus, până în prezent, Creta s-a dovedit a fi printre cele ieftine insule grecești, așadar profitați de ocazie și spor la cumpărături.

De asemenea, tot în Creta găsiți și o gamă variată de condimente, insula fiind renumită pentru mâncărurile sale ingenioase din legume, în detrimentul cărnii.

  • Muzeul de Arheologie

Muzeul de Arheologie este unul dintre cele mai mari muzee din Creta și printre cele mai importante din Europa. Muzeul reprezintă o reflexie a Cretei minoice, locul unde sunt expuse magnificele fresce din Knossos, vechi de peste 3.500 de ani, alături de Zeița Șarpe, o figurinădin ceramică ce datează din anul 1600 î.Hr.

  • Palatul Knossos

Palatul Knossos reprezintă unul dintre cele mai mari situri arheologice din perioada epocii de bronz și unul dintre cele mai importante centre politice, culturale și ceremoniale ale dinastiei minoice.

Palatul din Knossos este asociat mitului grecesc al lui Tezeu, al Ariadnei şi al temutului Minotaur.

Palatul a fost unul dintre obiectivele turistice vizitate și de noi, atent supravegheate de greci, fiind o zonă în care încă se mai fac lucrări. Biletul costă 15 euro, iar sfatul nostru ar fi să vizitați Palatul în cursul dimineții, deoarece soarele din Grecia nu colaborează cu turiștii de la 10:00 - 11:00.

Încă un pont pentru turiștii care vizitează Knossos. Cumpărați lichide de la barurile aflate la ieșirea din Palat doar dacă sunteți foarte însetați, deoarece un fresh de portocale, spre exemplu, costă 6 euro, mai mult decât dublu față de centrul orașului.

Plaje de top din Heraklion

Ca orice zonă din Grecia, din Heraklion nu puteau lipsi plajele. Iată unde v-ați putea bucura de nisip și mare:

  • Plaja din Hersonissos - poate fi considerată una dintre cele mai selecte plaje din Heraklion datorită nisipului fin, apelor cristaline, dar și a palmierilor.
  • Plaja din Malia - reprezintă una dintre faimoasele plaje din Heraklion, preferate, în general de tineri, cu nisip alb și fin. Plaja se întinde de-a lungul a cinci kilometri de litoral.
  • Plaja Amoudara – situată la o distanță de doar 5 kilometri de Heraklion, pe coasta nordică, plaja cu nisip a fost premiată cu Blue Flag datorită curățeniei apei și a nisipului, dar și pentru facilitățile create pentru turiști.
  • Plaja Gouves – situată la aproximativ 20 km de Heraklion, este o plajă cu nisip auriu, premiată și ea cu Blue Flag. Este o plajă preferată de tineri și dispune de numeroase baruri și cluburi.

Creta este insula reprezentativă a Greciei pentru cultura de măslini, deținând aproximativ 38 de milioane de copaci care dau de lucru cretanilor. Mai multe despre uleiul de măsline produs în Creta găsiți și AICI.

Milos, insula grecească cu plaje care poartă numele piraților

Milos, insula grecească cu plaje care poartă numele piraților

Milos este cea mai sudică insulă din arhipelagul Cicladelor, caracteristica principală a acesteia, în afara golfurilor sale adânci, fiind rara morfologie a solului, bogat în minerale. De asemenea, Milosul este și una dintre insulele renumite pentru plajele cu nisip fin sau izolate.

Activitatea vulcanică din anii trecuți a înzestrat insula Milos cu o varietate incitantă de peisaje superbe. Stâncile au forme greu de imaginat și care o să vă lase sigur cu gura căscată, iar plajele și apa care acompaniază formele vulcanice sunt un adevărat exemplu de jocuri de culoare.

Noi nu am petrecut foarte mult timp pe insulă, deși ne-am fi dorit, dar am ales să ne bucurăm de plajele izolate (dar populate de turiști). S-a dus vorba despre faima Milosului.

Ce putem vizita în Milos

Până ajungem la plaje, să acordăm puțin credit și insulei, care are și ea câteva povești ascunse:

  • Plaka: este capitala insulei Milos, un orășel cu străduțe înguste și pietruite, cu parfum de iasomie și cu taverne din loc în loc.
  • Klima: este situată la circa doi kilometri de Plaka și este considerat cel mai pitoresc sat pescăresc din insula Milos. Tot aici, puteți admira renumitele căsuțe pescărești „syrmata”.
  • Apollonia: este un micuț sat pescăresc, situat în partea de nord-est a insulei, de unde poți ajunge și în insula Kimolos și Glaronissia. Locul este presărat cu cafenele tradiționale (kafenia) și taverne care servesc preparate tradiționale și pește proaspăt. Apollonia dispune și de o minunată plajă de nisip, unde turiștii se pot bucura de mare și de soare.

Topul plajelor din Milos

Insula Milos are aproximativ 80 de plaje uimitoare, cele mai renumite fiind:

  • Plaja Sarakiniko: este considerată cea mai fotogenică plajă, datorită peisajului unic, cu depresiuni mai mici sau mai mari.

Noi nu am reușit să petrecem foarte mult timp aici, dar dacă vă faceți vacanța în Milos, opriți-vă la Sarakiniko. Este o plajă cum nu ați mai văzut, izolată și cu peisaje scoase din poveste. Înarmați-vă totuși cu umbrele, pentru că e foarte posibil să nu găsiți foarte multă umbră.

Plaja poartă numele piraților din vremurile apuse și mai ascunde și câteva tunele construite de nemți, prin al Doilea Război Mondial.

Și, pentru că e izolată, în zonă nu veți găsi tavene sau cafenele, ci doar o rulotă, de unde puteți cumpăra cafea, sucuri sau hamburgeri și hot-dog. Iar produsele au prețuri decente, în ciuda faptului că sunt singurii de pe plajă.

  • Plaja Kleftiko: este renumită pentru apele sale turcoaz.
  • Papafragas: plaja cu nisip situată între două stânci spectaculoase.
  • Provatas: plajă cu nisip roșiatic, bine organizată, preferată de familiile cu copii datorită adâncimii mici și a intrării line în apă.
  • Plaja Paliochori: o plajă bine amenajată, cu șezlonguri și umbrele, principala caracteristică fiind prezența vulcanilor submarini care încălzesc apa mării.

Rodos: ce putem vizita în insula fără închisoare a Greciei

Rodos: ce putem vizita în insula fără închisoare a Greciei

Rodos este una dintre cele mai mari insule ale Greciei, cu un aspect similar Cretei sau insulei Samothraki (cunoscută ca fiind cea mai apropiată de România). Rodos se prezintă, mai degrabă, ca un oraș medieval activ, păstrând însemne ale istoriei grecești, principalul obiectiv turistic al insulei fiind acropola Lindos.

Ce putem vizita în Rodos

  • Acropola din Lindos

Așa cum menționam, o primă oprire în Rodos trebuie să aibă loc la Lindos. Lindos datează din secolul al III-lea î.Hr., fiind unul dintre orașele labirint care descriu istoria Greciei. Bine de menționat este faptul că grecii țin foarte mult la siturile lor arheologice, așa că nici gând să vă urcați pe ceea ce noi considerăm niște pietre, pentru că vă veți supăra foarte tare gazdele.

Lindos se află la 116 de metri deasupra nivelului mării, iar turiștii pot ajunge în oraș pe exact aceeași cale pe care vechii greci care au construit acropola. Iar odată ajunși la acea înălțime, veți suprinde o minunată priveliște asupra Golfului Sfântului Paul.

Pentru a ajunge la Lindos trebuie să vă înarmați și cu răbdare, deoarece cererea pentru vizitarea sitului arheologic este mare și veți sta la coadă (ca peste tot, în această perioadă, în Grecia). În plus, e bine să aveți șapcă sau pălărie și sticlă cu apă, pentru că soarele nu e chiar cel mai bun prieten.

Biletul pentru vizitarea Lindos costă 10 euro, iar la coborâre vă puteți folosi de ajutorul măgarilor (dar dacă aveți milă, nu o veți face).

  • Orașul Medieval din Rodos

Orașul Medieval din Rodos (asemenea unui centru vechi din România) face parte din patrimoniul UNESCO din 1988 și este un alt loc care reprezintă insula grecească.

Pe lângă tavernele și magazinele cu suveniruri, în Orașul Medieval încă mai există oameni care locuiesc în casele care păstrează vie arhitectura din vremurile apuse ale Greciei.

Tot aici se află și cea mai mare moschee de pe insulă, construită în numele lui Suleiman.

Pe lângă moschee, mai puteți vizita și Palatul Marelui Maestru, Strada Cavalerilor și Muzeul de Arheologie.

Totuși, aflat și în apropierea portului, Orașul Vechi nu este chiar cel mai primitor loc din punct de vedere al prețurilor. Prin urmare, deși pofta e mare, evitați să mâncați în acest centru reprezentativ pentru Rodos.

  • Plajele din Rodos

Ca orice altă insulă grecească, Rodos are și ea plaje cu care să se laude. Plaja Faliraki este cea mai bună și bine organizată plajă din Rodos, recomandată în special pentru familiile cu copii datorită intrării line în apă.

Plaja Kalithea este preferată de pasionații de snorkeling și scuba diving, iar plaja Prassonisi este preferată de pasionații de sporturi acvatice datorită vântului puternic.

Agathi Beach este un alt exemplu, fiind o plajă cu nisip fin și auriu, cu apă de smarald. Plaja se află pe drumul către ruinele castelului Feraklos. Pe Agathi Beach veți plăti circa 15 euro pentru două șezlonguri și o umbrelă.

Plaja Tsambika este o altă recomandare a turiștilor români în regiune. Tsambika este o plajă lungă, cu nisip fin și apă limpede, cu taverne și chiar un parc acvatic.

Un alt exemplu este plaja Elli, locul perfect dacă vreți să vedeți răsăritul. Însă, pe timpul zilei, plaja devine aglomerată, nisipul nu e foarte fin, iar intrarea în apă este destul de bruscă.

Încă un aspect important de menționat este faptul că puteți plăti cu cardul pe plajele din Rodos, în cazul în care rămâneți fără bani cash.

Unde puteți mânca în Rodos

Bineînțeles, segmentul de gastronomie este și el foarte important și chiar dacă în Grecia trebuie să fii foarte ghinionist ca să mănânci prost, iată câteva recomandări de restaurante:

  • Karavolos, renumit pentru melci gătiți în ulei de măsline cu ceapă, roșii, dafin și chimen.
  • Lacana, renumit pentru specialitate din carne de capră, gătită cu fulgi de ovăz.
  • Pitaroudia, renumit pentru chifteluțe din năut, mentă, ceapă și roșii.
  • Chtapodokeftedes, renumit pentru chifteluțe din caracatiță și ierburi aromatice.

Atena, mai mult decât o destinație turistică pentru un city-break

Atena, mai mult decât o destinație turistică pentru un city-break

Când vorbim despre o vacanță în Grecia, ne gândim la multitudinea de destinații pe care o avem la îndemână în insule și mai puțin la orașele de pe continent. Însă Atena, capitala statului elen, poate deveni oricând o destinație de vacanță în itinerariul vostru. Plaje, taverne, situri arheologice, cam tot ceea ce găsiți și pe o insulă, la care se adaugă viața de oraș, fac din Atena mai mult decât o destinație pentru un city-break.

Atena înglobează circa 5 milioane de locuitori din populația de puțin peste 10 milioane a Greciei. Un oraș viu, activ, cu mulți tineri și o mulțime de activități, de la cultură și religie la mâncare și petreceri, capitala Greciei își primește cu brațele deschise turiștii.

Deși nu am petrecut mult timp în Atena, am aflat un lucru mai mult decât îmbucurător. Capitala Greciei are o infrastructură a transportului în comun foarte bine dezvoltată, astfel încât poți ajunge cu metroul în toate punctele importante din oraș, chiar și la aeroport (ceea ce la noi încă nu e posibil).

Ce putem vizita în Atena

  • Acropole și Muzeul Acropole

Ca orice destinație grecească, începem cu segmentul cultural și arheologic, la care grecii țin foarte mult. Acropole este considerat, în mod simbolic, cel mai înalt punct spiritual al Greciei. Aceasta vine și de la faptul că Acropola chiar este poziționată pe cel mai înalt deal din oraș (din șapte câte erau la momentul construirii Acropolei). Dealul a fost ales de vechii greci, deoarece era deja fortificat, structura sa fiind din roci calcaroase, dar și pentru că era plat și se putea construi pe el.

Acropole este un muzeu în aer liber care merită vizitat pentru a intra pentru câteva ore în istorie. Însă, dacă decideți să îl vizitați în această perioadă, e bine să vă înarmați cu răbdare, cu șepci sau pălării și apă.

  • Orar Vară (1 aprilie -31 octombrie):
    • Luni: 08:00-16:00
    • Marți – Duminică: 08:00-20:00
    • Vineri : 08:00 – 22:00
  • Tarif bilete Acropole:
    • 20 euro pentru adulți în perioada 1 aprilie - 31 octombrie,
    • 10 euro pentru adulți în perioada 1 noiembrie - 31 martie,
    • Gratuit pentru copiii de până la 18 ani (cu act de identitate sau pașaport valabil) și studenți din țările UE (cu carnet de student valabil) pe tot parcursul anului,
    • 10 euro pentru seniori (peste 65 de ani) din UE (cu act de identitate sau pașaport) pe tot parcursul anului.

Tot la Acropole găsiți și Teatrul lui Dyonisos, cunoscut ca fiind cel mai vechi din lume.

Ei bine, grecii încearcă să conserve construcțiile ridicate de strămoșii lor, însă timpul și turiștii nu sunt întotdeauna cei mai buni prieteni. De aceea, după Acropole, dați o fugă și în Muzeul Acropole.

Aici au fost aduse piese unicat pe care grecii au vrut să le ascundă de privirile curioșilor și ale celor care ar putea profita și replica anumite sculpturi.

Însă dincolo de vizitarea modernului muzeu și a pieselor pe care le puteți observa în detaliu, cel mai important aspect este faptul că acesta a fost construit chiar pe săpături arheologice descoperite în timpul ridicării clădirii cu pricina. Arhitecții muzeului au luat decizia de a ridica construcția, pentru ca arheologii să poată continua săpăturile și cercetarea locului cu pricina.

Muzeul a fost deschis în urmă cu 10 ani.

  • Tarif Muzeul Acropole
    • 10 euro pentru adulți în perioada 1 aprilie - 31 octombrie,
    • 5 euro pentru adulți în perioada 1 noiembrie - 31 martie.
  • Cartierul Plaka

Cartierul Plaka este cel mai vechi cartier rezidențial din Atena, aflat în vecinătatea Acropolei. Este o zonă extrem de cochetă, cu numeroase taverne și cafenele. Deci, după o porție zdravănă de cultură, răcoriți-vă cu un Freddo Cappucino sau chiar o bere rece.

Nu părăsiți Plaka fără să vizitați Piața Monastiraki, cel mai animat loc din Atena, cu numeroase taverne, magazine de suveniruri, magazine de haine, dar și artiști stradali.

  • Piața Syntagma

Piața Syntagma reprezintă un obiectiv major pentru orice turist care vizitează Atena datorită ceremoniei de schimbare a gărzii (Evzones sau Garda Prezidențială), ce are loc în fața Parlamentului Greciei, lângă mormântul Soldatului Necunoscut.

Top plaje în Atena

Nu în ultimul rând, am ajuns și la plajele din Atena, iar în ordinea numerelor de pe tricou, enumerăm următoarele:

  • Vouliagmeni – este considerată un fenomen unic, fiind o combinație de lac termal și apă sărată de mare, cu o compoziție a apei ce conține numeroase minerale benefice pentru diverse afecțiuni.

Caracteristica principală este dată de temperatura constantă de 23-29 de grade a apei, pe tot parcursul anului. Este un loc foarte bine amenajat cu umbrele, șezlonguri, restaurant și servicii spa naturale. În plus, în apă te vor întâmpina peștișorii Garra Rufa, care îți vor răsfăța picioarele.

  • Plaja Porto Rafti – o plajă cu nisip extrem de apreciată, amenajată cu șezlonguri și umbrele, situată la doar 35 de kilometri de centrul Atenei.
  • Plaja Varkiza – situată la aproximativ 25 de kilometri de Atena, este o plaja cu nisip, bine organizată cu șezlonguri și umbrele. Tot aici găsiți și o multitudine de terase și cafenele.
  • Plajele Glyfada și Alimos – sunt două plaje foarte populare datorită proximiății de Atena (10-15 kilometri). Sunt plaje cu nisip, bine organizate, dar mult prea aglomerate în perioada sezonului estival.
  • Plaja Schinias – este una dintre cele mai frumoase plaje din apropierea Atenei, situată la aproximativ 45 de kilometri. Este renumită pentru apa cristalină și dispune și de o infrastructură dezvoltată, având șezlonguri și umbrele, dar și facilități pentru sporturi nautice.

Salonic, al doilea cel mai mare oraș și capitala gastronomică a Greciei

Salonic, al doilea cel mai mare oraș și capitala gastronomică a Greciei

Salonic sau Thessaloniki este al doilea cel mai mare oraș al Greciei (după Atena), un oraș cu o bogată și lungă istorie, dar și o sursă bună de informare pentru arheologi, deținând 15 monumente aflate în patrimoniul UNESCO. Deși nu este chiar prima oprire când vine vorba de o vacanță în Grecia, Salonic rămâne un oraș viu, al tinerilor și al petrecerilor.

Casă a trei universități, Salonicul reușește să strângă anual peste 250.000 de studenți între granițele sale.

Tot Salonicul este și orașul cu cea mai lungă faleză, care măsoară circa 5 kilometri, având totodată și al doilea cel mai mare port din Grecia. Practic, tot să vă plimbați la ceas de seară, unde puteți admira apusul.

Nu recomandăm plimbările pe timp zi, în mijlocul verii, deoarece temperaturile ating 38 de grade Celsius la umbră, iar orașul s-ar putea să nu vi se mai pară la fel de frumos.

Ce puteți mânca în Salonic

Dacă tot a fost premiat de UNESCO în 2021 privind gastronomia din zonă, cu influențe bizantine, otomane și creștine, să acordăm primele credite preparatelor, după care enumerăm locurile de vizitat din oraș.

În Santorini puteți mânca bun și la prețuri decente următoarele:

  • Bougatsa: cu siguranță ați auzit de acest preparat vestit al Greciei, pe care noi îl asemănăm cu o plăcintă, dar pe care grecii nu o definesc chiar așa. Bougatsa poate fi fie cu brânză sărată, fie cu cremă de vanilie și scorțișoară, oricum ar fi, e delicioasă.
  • Koulouri: pâine acoperită cu susan, care ține loc de gustare.
  • Bujurdi: brânză la cuptor cu ardei și roșii.
  • Suzukakia: un preparat similar micilor românești, dar cu chimen sau scorțișoară
  • Trigona Panoramatos: un delicios desert, umplut cu cremă de vanilie sau ciocolată.
  • Pita-Gyros (nu cred că mai are nevoie de prezentare).

Primul pont: grecii pun scorțișoară în aproape orice, este condimentul lor favorit.

Pont doi: dacă cereți limonadă în restaurantele din Grecia, să nu vă surprindă dacă vă aduc o Fanta cu aromă de lămâie.

Pont trei: frappe-ul grecesc este de fapt nes cu apă rece și lapte. Dacă nu puteți bea așa ceva, vă puteți lua un Freddo Cappucino, care este realizat din espresso și lapte, tot o băutură rece.

Salonicul nu este un oraș foarte scump, în ciuda inflației. Ghidul nostru a precizat că prețurile au crescut, în medie, cu 50 de cenți. Trebuie să facem legătura și cu faptul că aici sunt foate mulți studenți, care nu generează venituri, deci trebuie să fie, cel puțin pentru început, un oraș primitor. Spre exemplu, un frappe, pentru că tot a fost menționat, a costat 1,5 euro, iar un test COVID rapid (dacă aveți nevoie), zece euro.

Sursa foto: Wall-Street.ro