Cum se traduce criza in lumea cartilor

Cum se traduce criza in lumea cartilorEfectele crizei au fost resimtite si in lantul de magazine Diverta, care a inregistrat scaderi de pana la 25% pe segmentul de carte in 2009. Declinul reprezinta o caracteristica a pietei, care a inregistrat o scadere pana la valoarea de 70-75 milioane de euro in anul crizei, fata de 80 milioane euro in 2008.

”Am observat o orientare spre produse care au beneficiat de promotii sau oferte speciale, insa consumatorul Diverta nu si-a schimbat preferintele in ceea ce priveste calitatea lecturii si domeniile de interes”, declara, pentru Wall-Street, Cristina Berar (foto), vicepresedinte marketing si dezvoltare Diverta.

In acelasi timp, Cristina Berar precizeaza faptul ca vanzarile cartilor sunt influentate uneori si de sezoane sau evenimente. Astfel, exista mai multe criterii care pot sa influenteze vanzarea unui titlu, un prim aspect fiind promovarea si evenimentele corelate acestuia.

”Si pentru 2010 beletristica va fi in topul vanzarilor, urmata de segmentul cartilor pentru copii, insa, cu siguranta, vom intalni si in acest an bestseller-uri din domenii precum business, hobby sau autoeducare”, adauga Berar.

De acceasi parere este si Anca Danila, pr si coordonator evenimente la Carturesti, care considera ca, la fel ca in ceilalti ani, beletristica va fi in topul preferintele cititorilor.

"De asemenea, estimam ca titlurile cu subiecte care trateaza dezvoltarea personala vor fi cautate acum, pe timp de criza. La fel si titlurile premiate, cu recomandari putenice sau cele care sunt scrise de persoane publice", completeaza Anca Danila.

In acest context, editurile incep anul cu lansari importante si mizeaza pe operele unor autori cunoscuti.

Gabriela Maaz, director de promovare la editura Humanitas, declara, pentru Wall-Street, ca editurile Humanitas si Humanitas fiction vor pune accentul in acest an pe autori romani si straini foarte cunoscuti publicului roman, pregatindu-se sa publice noi titluri ale unor nume precum Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Herta Muller, Andrei Plesu, Mircea Cartarescu, Mario Vargas Lllosa, J.M Coetzee, Yatsunari Kawabata sau TS Eliot.

"La Humanitas, cei mai cautati sunt autorii romani, iar cele mai vadute carti fac parte din colectia Memorii si jurnale, urmate de segmentul de beletristica”, adauga Gabriela Maaz. Astfel, in topul vanzarilor se regasesc:

Jurnal de Oana Pellea - 22.000 de exemplare, lansata in iunie 2009
Invingatorul este intotdeauna singur de Paulo Coelho - 20.000 de exemplare, lansata pe 15 septembrie 2009
Amintiri si povesti mai deocheate de Neagu Djuvara - 16.000 de exemplare, lansata in august 2009
Inca de pe atunci vulpea era vanatorul de Herta Muller - 13.000 de exemplare, lansata pe 26 noiembrie 2009

Jurnal, de Oana Pellea se afla si in topul vazarilor la Carturesti, fiind urmata de carti precum Despre omul frumos, de Dan Puric, Animalul inimii, de Herta Muller, Inca de pe atunci vulpea era vanatorul, de Herta Muller si Confesiunile unui cafegiu, de Gheorge Florescu.

Lansari in 2010

Lansari in 2010Lansarile editurii Humanitas

Neagu Djuvara - Din documentele boierilor Gradisteni. Franturi din trecutul Tarii Romanesti in povestea unui neam de mari boieri
Herta Muller - Leaganul respiratiei
J.M Coetzee - Epoca de fier
Yatsunari Kawabata - Lacul
TS Eliot - Opera poetica

Alte titluri care vor aparea in primele 3 luni ale anului in colectia Raftul Denisei, Humanitas fiction:

K-Arta iubirii, Hong Ying - un roman controversat, contestat si socant, care vorbeste despre dragoste, moarte si legatura dintre ele din perspectiva a doua culturi diferite.
Planul infinit, Isabel Allende
Pictorita din Shanghai, Jennifer Cody Epstein (se va lansa in perioada 1-8 martie, cu ocazia Zilei Femeii)
Sa nu pronunti: noapte, Amos Oz
Tunetele ploii, Ismail Kadare
Un englez la tara, Michael Sadler, colectia Rasul lumii, Humanitas

De ziua indragostitilor iubitorii cartilor lui Paulo Coelho vor putea vor putea citi o carte-cadou a cunoscutului scriitor brazilian, ”Dragostea”. Cartea reuneste citate ce surprind esenta scrierilor lui Paulo Coelho, cu ilustratii semnate de Catalina Estrada.

Recomandari de lectura pentru 2010

Recomandari de lectura pentru 2010Recomandarile Diverta pentru inceputul anului 2010

Colectia Enciclopedia vizuala a artei, care se lanseaza cu primele sale 9 volume – Arta baroca, Art Nouveau, Arta egipteana, Arta islamica, Arta precolumbiana, Arta renascentista, Arta romanica, Arta suprarealista si Arta secolului XX, titluri editate de Editura NOI in colaborare cu Scala Group SpA din Florence.

”Recomandam aceste titluri pentru toti care vor sa afle mai mult decat generalitati despre arta si in ce muzee pot fi gasite capodoperele care fac obiectul acestor carti”, declara Cristina Berar.

999 Capodopere, Editura NOI - albumul prezinta o incursiune in lumea artei, din perioada preistorica pana in secolul XX, evidentiind principalele capodopere ale civilizatiilor si ale curentelor ce s-au nascut de-a lungul timpului. Tot ce trebuie cunoscut despre arta, intr-o succinta prezentare a celor mai importante 999 capodopere.

Design, Editura NOI, pentru toti cei interesati de designul de obiect si o istorie a designului de obiect.

Ucenicul Vampirului – Saga, Darren Shan, Editura Corint Junior - primele trei volume din Saga lui Darren Shan - pentru iubitorii de fantasy, o poveste captivanta cu vampiri.

Inca de pe atunci Vulpea era Vanatorul, Herta Muller, Editura Humanitas Fiction - unul dintre cele mai cunoscute volume ale scriitoarei, initial scenariu de film si publicat ca roman in Germania in 1992.

Recomandarile Carturesti pentru inceputul anului 2010

Afluenza, Oliver James

Lebada neagra
, Nassim Nicholas Taleb

Inteligenta ecologica, Daniel Goleman

Ghidul optimistului/pesimistului, Niall Edworthy, Petra Cramsie

Ce carti "ascultam" in 2010?

Ce carti "ascultam" in 2010?Audiobook-urile reprezinta o perspectiva diferita asupra lecturii si o alta modalitate de a intra in contact cu cartile editurilor, insa, in ciuda cresterii sustinute a cererii de carti in format electronic, valoarea pietei autohtone ramane una scazuta, aceasta reprezentand aproape 1% din valoarea totala a pietei de carte. “Cu alte cuvinte, piata de carti audio nu masoara mai mult de 500.000 euro”, declara Dalia Topan, manager Cartio.

Toate acestea, in timp ce, in tari precum Germania sau Anglia, audiobook-urile se apropie de 10% din valoarea totala a pietei de carte.

Cu toate acestea, segmentul de piata al audiobook-urilor nu a fost afectat de criza financiara, insa editurile care pun la dispozitia clientilor carti in format electronic si-au pregatit strategii noi pentru anul care tocmai s-a incheiat. De exemplu, cei de la Humanitas Multimedia au avut in planul editorial pentru anul crizei financiare lansarea a 50 de titluri noi, pentru mentinerea vanzarilor la nivelul din 2008.

“Chiar si in conditiile crizei financiare, piata cartilor audio de afaceri isi va continua tendinta de crestere. Managerii sau antreprenorii sunt pusi in situatii de a lua decizii mai grele ca niciodata. Cartile care abordeaza subiecte din jurul acestei teme le pot fi de mare ajutor”, adauga Dalia Topan.

In ce priveste comportamentul consumatorilor, Ramona Craciun, coordonator marketing si pr la Humanitas Multimedia, a observat ca acestia au devenit mai exigenti si mai calculati.

"In anul crizei oamenii au gasit mai mult timp pentru prdusele culturale. Cheltuielile au fost mai bine planificate, dar consumul pe segmentul de piata al audiobook-urilor nu a scazut. Am constatat chiar ca audiobook-urile mai scumpe, care sunt prezentate intr-o forma grafica deosebita, au avut cel mai mare succes", adauga Ramona Craciun.

Cele mai cautate audiobook-uri la Humanitas Multimedia in 2009:

In sfarsit nefumator, de Allen Carr in lectura lui Marius Vintila
Metamorfoza, de Kafka, in lectura lui Razvan Vasilescu
Palnia si Stamate, de Urmuz, in lectura lui Victor Rebengiuc
El major si ea minora, de Topirceanu, in lectura lui Andrei Plesu

Pentru anul 2010, vor aparea audiobook-uri cu titluri importante din portofoliul Humanitas, editate in ultimii 20 de ani, in lectura autorilor sau a unor mari actori. Despre limita, de Gabriel Liiceanu, si Minima moralia, de Andrei Plesu, in lectura autorilor, Antidoturi, de Eugen Ionesco, in lectura lui Damian Crasmaru.

Dintre cele mai bine vandute audiobook-uri ale anului trecut mai fac parte si Aventurile lui Habarnam, Practical leadership, un nou audiobook de business, si seria Profesionistii, varianta audio a zece emisiuni realizate de Eugenia Voda, avandu-i ca invitati pe Horia Bernea, Lucian Boia, Neagu Djuvara, Stefan Augustin Doinas, Gabriel Liiceanu, Ileana Malancioiu, Nicolae Manolescu, Andrei Plesu, Alexandru Paleologu si Victor Rebengiuc.

Cititi mai multe despre istoria audiobook-urilor si despre utilitatea lor in conditiile de trafic aglomerat din Bucuresti.




Librariile virtuale

Librariile virtualeIulian Tanase, proprietarul editurii si librariei online Libertas Publishing, declara, pentru Wall-Street, ca, in 2009, criza a adus o crestere de peste 50% a valorii vanzarilor fata de anul 2008.

Efectele crizei s-au simtit insa puternic in editura, care va lansa doar trei carti in 2010, in luna ianuarie: doua carti economice – In apararea indezirabililor, de Walter Block, si In apararea capitalului global, de Johan Norberg, si o carte pentru copii.

”Cel mai bine vandut segment de carte pentru Libertas Publishing este cel religios, cumparatorii acestora reprezentand un public constant si serios pentru librarie. Acesta este urmat in top de beletristica”, declara Iulian Tanase.

Cu toate acestea, cel mai bine vandute carti in anul 2009 au fost:

Economia intr-o lectie, Hazlitt, Henry
Viata dupa viata, Raymond A. Moody
Culegere de economie pentru admitere

De asemenea, Iulian Tanase observa o crestere a cererii pentru ghidurile de conversatie si cartile dedicate invatarii limbilor straine, cele mai cautate fiind cele specializate pe limba norvegiana.