Ce lipseste investitiilor de 35 mil. euro aflate in derulare

Ce lipseste investitiilor de 35 mil. euro aflate in derulareCu un portofoliu 130.000 mp de spatii de birouri, Liviu Tudor (foto), in varsta de 50 de ani, este considerat cel mai mare proprietar roman din piata de profil, clasandu-se in acelasi timp in topul celor mai mari trei proprietari de birouri din Romania.

Prin intermediul companiei Genesis Development, Liviu Tudor detine parcurile de afaceri West Gate (amplasat in zona Militari) si Novo Park (zona Pipera), precum si ansamblul de locuinte West Gate Studio, printre companiile care au sediul in birourile sale aflandu-se Siemens, Accenture, Renault sau Citibank.

In plus, omul de afaceri mai are inca cinci proiecte imobiliare in dezvoltare, patru de birouri si unul rezidential. Valoarea investitiilor derulate in prezent se ridica la 35 de milioane de euro, iar gradul de ocupare al cladirilor de birouri deja finalizate este de 95%. Doua din cele doua proiecte imobiliare derulate in prezent, respectiv un bloc de garsoniere si cladirea G din complexul de birouri Novo Park, cu o suprafata de 16.000 mp, vor fi livrate in acest an. Din investitiile de 35 de milioane de euro, 80% provin din fonduri proprii, in timp ce 20% reprezinta fonduri europene.

Insa in ciuda acestor cifre, care ar face implinit orice investitor din real estate, Liviu Tudor spune ca se pot face mai multe pe piata imobiliara locala, motiv pentru care a infiintat Patronatul Proprietarilor de Cladiri din Romania (RABO), pe care l-a afiliat la European Property Federation (EPF), o organizatie de proprietari care reuneste portofolii evaluate la peste o mie de miliarde de euro.

“Pentru a discuta despre o industrie asa importanta, cum este cea imobiliara, trebuie sa fii in capitala Europei”, explica Liviu Tudor motivul pentru care a decis sa lanseze patronatul in cadrul unei conferinte organizata la Bruxelles.

Vezi in slide-ul urmator cum vor cei mai puternici romani din imobiliare sa schimbe piata.


Cum vor cei mai puternici romani din imobiliare sa schimbe piata

Cum vor cei mai puternici romani din imobiliare sa schimbe piataIdeea unui patronat al proprietarilor i-a venit lui Liviu Tudor in urma cu un an, fiind motivat de dorinta de a desfasura activitatile imobiliare in Romania asa cum o face orice investitor la nivelul Uniunii Europene. In plus, afilierea la o asociatie internationala are rolul de a imbunatati modelul de business local, pentru ca omul de afaceri crede ca inca mai sunt multe de facut pe piata imobiliara.

“Un prim fapt ce ar putea fi imbunatatit este noua lege a PUZ-ului, care nemultumeste multi dezvoltatori. Altul ar fi adoptarea unui cod unic in Europa de masurare a suprafetelor inchiriabile, pentru ca multinationalele platesc chirie pe suprafata inchiriabila si orice diferenta de cost se reflecta in bugetele lor. Nu in ultimul rand, vrem sa dezvoltam conceptul de cladiri verzi, pentru ca in Romania sunt doua standarde, unul european si unul american”, a declarat omul de afaceri.

In prezent, printre membrii RABO se numara, alaturi de Genesis Development, Iulius Mall - reteaua de mall-uri controlata de omul de afaceri iesean Iulian Dascalu (foto), CA Immo – care a preluat recent fondul de investitii Europolis, Monopolit si, cel mai recent, Tiriac Imobiliare. Toti acesti proprietari au un portofoliu la nivel global de 5-10 miliarde de euro, potrivit estimarilor lui Liviu Tudor.

Insa tinta omului de afaceri este atragerea a 20 de proprietari, cu un portofoliu de cladiri evaluat la 100 de miliarde de euro. Pe lista posibilor candidati pentru a deveni membri RABO se afla Immofinanz, cel mai mare investitor din piata imobiliara locala, si omul de afaceri Dinu Patriciu.

Citeste si Birouri si mall-uri: Cei mai mari proprietari romani, fata in fata cu criza.

La final, reputatia este cea care conteaza

La final, reputatia este cea care conteazaIn ultimii doi ani, Romania nu a avut o piata imobiliara, afirma Liviu Tudor (foto), adaugand ca lipsa tranzactiilor nu a fost intalnita doar in Romania, ci in intreaga lume. In ultima vreme insa, constructia spatiilor de birouri a fost reluata, chiar daca revenirea tranzactiilor va depinde de banci. Vestea buna, considera Tudor, este ca exista valoare pe piata locala de real estate, dar pentru moment lipsesc finantarea si increderea.

Tot increderea sta si la baza noului patronat, o incredere care trebuie castigata in fata autoritatilor romane. Astfel, RABO va fi recunoscuta ca asociatia care poate oferi cele mai bune solutii pentru piata comerciala, cladindu-si, pe baze solide, o reputatie pe piata de profil.

“Sa construim reputatie este cel mai important scop al nostru. Vom discuta cu autoritatile problemele pietei, insa fara a fi agresivi, pentru ca atunci cand vrei o reputatie, nu poti fi agresiv”, a incheiat Liviu Tudor.

RABO in cifre:
  • 1.000 euro – taxa de intrare
  • 1.200 euro/an – cotizatia anuala a fiecarui membru
  • 100.000 euro – bugetul RABO pentru primul an de functionare
  • 5-10 miliarde de euro – valoarea investitiilor detinute in prezent de membri RABO
  • 20 de membri – target pentru finalul anului
  • 100 de miliarde de euro – valoarea investitiilor detinute de cei 20 de membri.