Agenția digitală MRM Romania, parte a grupului McCann Worlgroup Romania, a realizat cea mai recentă campanie pentru ciocolata tricoloră ROM, denumită „Suntem cu voi oriunde ați fi”, gândită și scoasă la lumină în pandemie, din izolare, pentru a uni cele două Românii, cea a românilor rămași în afara granițelor și cea a celor care-i așteptau acasă. Cu mesaje precum „La bază toți românii sunt un pic greci” sau „God bless romanians să dea mână cu mână cu toții din nou”, batoanele cu gust de rom au fost îmbracate în alte steaguri și au făcut înconjurul internetului.

#SuntemCuVoiOriundeAtiFi, campania care a umplut Internetul de mesaje originale puse pe ciocolățelele ROM îmbrăcate în steagurile altor țări, este prima gândită, executată și lansată de echipa MRM Romania a celor de la McCann, de acasă, în urma a numeroase video-call-uri, care a demonstrat că munca creativă se poate face și de la distanță.

„ROM a fost mereu brandul nostru de suflet. A adunat în jurul lui cei mai buni creativi și a trezit în noi, de fiecare dată, dorința de a avea cea mai bună idee, de a veni cu cel mai deștept hack. Noua campanie a strâns trupa și de data asta, doar că acum am simțit cu toții că poate nu e momentul pentru o altă șmecherie ROM. Și deși am schimbat din nou ambalajul produsului, așa cum o făceam odată să provocăm românii, de data asta a fost diferit. Am făcut-o ca să-i unim într-un moment greu”, povestește, pentru wall-street.ro, Ioana Zamfir (foto), creative director MRM Romania.

Un brief „altfel decât toate celelalte”

Kandia Dulce, compania care deține brandul ROM Autentic în portofoliu, i-a cerut agenției McCann altceva, nu a cerut cifre, indicatori de atins în campanie, ci doar mesaje care să străbată kilometrii care îi țin departe pe români.

„A fost un brief „altfel decât toate celelalte”. De mai bine de 10 ani de când lucrez pe acest brand, de la ROM American și până la ROM VOT, vă recunosc că niciodată nu am primit un brief atât de frumos scris. A venit sub forma unui mail scris din inimă, simplu, fără cuvinte mari, mai degrabă empatic. În el ni se reamintea ce reprezintă ROM pentru români, pentru spiritul ăsta românesc pe care acum, mai mult ca oricând, îl simțeam și mai viu. Ne mai spunea că trebuie să fim optimiști. Că ciocolata asta mică cu steagul României pe ea a trecut, alături de români, prin multe situații dificile de-a lungul timpului. A făcut trecerea de la comunism la capitalism, a vorbit despre comportamente ale libertății timpurii, a îmbrăcat steagul american ca să ne facă să realizăm cât iubim tricolorul, a arătat că aici e București și nu Budapesta, a avut chiar și un candidat la președinție menit să-i responsabilizeze pe români”, explică Ion Lutzu Cojocaru, content director MRM România.

„Românii aveau nevoie mai mult ca oricând de o cauză care să-i uneasca atunci când erau mai degrabă izolați și să le dea o rază de optimism atunci când totul părea copleșitor. A fost un brief fără KPIs, fără un target care să vizeze o cotă de piață. Își dorea mai degrabă să arate ca brandului chiar îi pasă, fără să fie oportunist în vreun fel”, continuă Lutzu.

De la steagul grecesc și textul „La bază toți românii sunt un pic greci”, la cel spaniol care vine cu mesajul „În lupta asta, toți românii sunt toreadori”, cel german – „Nu s-a făcut încă zidul care să despartă românii, oricât de departe ar fi unii de alții” și până la cel american, care aduce celebra binecuvântare „God bless romanians să dea mână cu mână cu toții din nou”, creativii au luat la rând țările care îi găzduiesc pe români și cele care le-au devenit „acasă”.

Lutzu: Erau două Românii, a celor rămași și a celor care-i așteptau

„Știam că peste două milioane de români sunt plecați în afară, în țări precum Italia, Spania, Franța, UK, țările cele mai lovite de pandemie din Europa. De obicei aceștia se întorceau acasă la famililie rămase în țară să sărbătorească Paștele împreună. Doar că, de dată asta, lucrurile stăteau diferit și, pentru a-i proteja pe cei dragi, era mai bine să nu o facă. O decizie recomandată de autorități, dar totodată o decizie foarte grea, care îi lasă singuri, departe de cei dragi într-un moment cu o încărcătură spirituală și emoțională aparte”, spune Lutzu.

Erau două Românii: una a românilor rămași în afară granițelor și una a celor care-i așteptau acasă, la timpul potrivit. Intenția noastră a fost să unim aceste două Românii. Să-i încurajăm pe românii din țară să-și arate suportul pentru cei plecați în afară care aleg să nu se întoarcă în țară de sărbători pentru a-i proteja astfel pe cei dragi. Și am ales să o facem dându-le cel mai de preț asset al brandului, ambalajul cu steagul României pe el. Astfel am creat o platforma online unde românii au putut să-și arate susținerea și dragostea pentru românii plecați în afară schimbând, simbolic, steagul național de pe ambalaj cu cel al țării unde aceștia erau plecați”, continuă Lutzu (foto).

Citește și: Mediul privat este singurul care suportă costul crizei. Suntem discriminați

ROM a început tradiția de schimbare a ambalajului încă din 2010 când a avut campania ROM American și a continuat recent cu aniversarea Centenarului când ROM a purtat doar tricolorul, fără branding, ca suporter al naționalei de fotbal a României, a purtat GOL, iar cu ocazia alegerilor, a făcut un îndemn la responsabilitate civică și a avut VOT pe ambalaj.

Brandurile au câteva arme numai ale lor pentru a face statement-uri puternice care să schimbe ceva. Pentru ROM a fost mereu ambalajul, acest ambalaj iconic, ciocolățica patriotică, îmbrăcată în tricolor. Fiind singurul produs românesc cu steagul atât de clar în identitatea lui, a fost mereu unul dintre cele mai puternice vehicule pentru a trimite un mesaj. Prin schimbarea de steag am vrut să zicem un singurul lucru - unitate. Am hotărât să le arătăm românilor că patriotismul nu e o chestiune de loc sau de țara în care te afli atunci, e ceva care merge alături de noi, oriunde am fi. Și într-o săptămână în care eram poate mai departe ca niciodata unii de alții, geografic, dar și emoțional, pentru că mulți condamnau sau puneau o vină mare pe românii care se întoarceau în țară și care ridicau numerele epidemiei, ni s-a părut că putem restabili legătura asta între români”, spune Ioana.

Campania este prezentă în online și offline, prin câteva outdoor-uri în București. Următoarea etapă va „cuprinde mai mult din teritoriul românesc, sperăm și la ceva vizibilitate, chiar și cel străin”, potrivit Ioanei Zamfir.

În plus, ROM va produce și va pune în magazine ediții speciale cu șase dintre țările care au cea mai însemnată diaspora românească: Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, Franța și Statele Unite – statele în care brandul românesc este exportat.

ROM Autentic este unul dintre brandurile din portofoliul producătorului Kandia Dulce, deţinut de grupul austriac Meinl. În 2013, grupul Julius Meinl a achiziționat Heidi Chocolat, deținut de Laderach. Cele două companii, Kandia Dulce și Heidi, au rămas companii de sine stătătoare. Ambele sunt deținute de noul grup – KEX Confectionary.

Sursa foto: Facebook Rom Autentic

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri