Organizatorii marilor festivaluri din România -Untold, Neversea, Electric Castle și Summer Well - tocmai au anunțat că edițiile din acest an sunt anulate din cauza pandemiei de COVID-19. Restricțiile impuse de autorități pentru evenimentele cu peste 1.000 de persoane, precum și necesitatea de a oferi condiții de siguranță pentru audiență făceau imposibile organizarea și desfășurarea acestora. Anularea festivalurilor de muzică era inevitabilă și deși de câteva luni se pregăteau de anulare, organizatorii au anunțat oficial tocmai marți. Ce se întâmplă cu biletele și abonamentele festivalierilor și ce urmează pentru industria de live entertainment din România?

Pandemia de coronavirus a afectat grav mai multe industrii și sectoare: retail, HoReCa, turism, însă și industria de live entertainment, care se bazează fix pe “restricțiile” pandemiei. Încă din luna martie părea puțin probabil că evenimentele, chiar și în aer liber, cu mai multe sute sau mii de persoane, să aibă loc, însă la momentul respectiv nu se știa exact evoluția pandemiei de coronavirus.

Organizatorii marilor festivaluri susțineau atunci că merg mai departe cu pregătirile - Electric Castle a anunțat chiar la jumătatea lunii martie un nou val de artiști confirmați la ediția a opta a festivalului.

Primul festival de muzică care s-a anulat încă de la începutul epidemiei în România a fost AWAKE, organizat de Emagic, unul dintre cei mai vechi organizatori de muzică din România, care a semnat și organizarea B’estFest în anii 2000.

“Noi am anulat AWAKE tocmai pentru că am realizat de la bun început că va fi practic imposibil să organizăm festivalul într-o formulă optimă pentru noi, în condiții de siguranță pentru public, artiști și echipă. Dar totul depinde de autorități. În tot restul Europei s-au luat măsuri încă de acum o lună pentru suspendarea evenimentelor cu trafic mare de persoane, fie 500 sau chiar 1.000 de vizitatori până la finalul lunii august sau chiar septembrie”, spune Guido Janssens, Managing Partner Emagic si VicepreȘedinte Asociația Organizatorilor de Concerte și Evenimente din România (AROC).

Impactul este în mod cert unul devastator. Vorbim despre pierderi de 100% în sectorul festivalurilor, iar pentru întreaga industrie de live entertainment pierderile vor ajunge la 80-90% anul acesta, în comparație cu 2019.

Guido Janssens

Citești și: OFICIAL Cele mai mari festivaluri de muzică din România se anulează! UNTOLD și NEVERSEA vor avea loc în 2021

Cum au gestionat autoritățile criza festivalurilor

“AROC a avut un dialog deschis în ceea ce privește problemele industriei de live entertainment la nivel guvernamental și continuă să poarte discuții promițătoare care sperăm să ducă la soluții de spriin financiar pentru industria care a fost probabil cea mai lovită de această criză”, spune Guido Janssens.

Organizatorii de festivaluri au cerut de la autorități facilități fiscale pentru redresarea industriei, dar și o reglementare a evenimentelor mari, având în vedere că România se află încă sub restricții și de abia de la 1 iunie este permisă organizarea concertelor cu 500 de persoane.

Vezi și: Ce ajutoare au cerut de la Guvern organizatorii de festivaluri

Organizatorii au propus includerea companiilor din zona de evenimente tip festivaluri în fondul pentru ajutorul de stat dedicat IMM-urilor, fond provenit de la Uniunea Europeană. O altă solicitare s-a referit la acordarea de facilităţi fiscale pentru sponsorii evenimentelor, pentru a stimula investiţiile viitoare în această industrie, aportul sponsorilor fiind esenţial pentru susţinerea supravieţuirii acesteia.

Prin OUG 70 din 14.05, autoritățile specificau refolosirea biletelor din 2020 la edițiile de anul viitor, precum și utilizarea unor voucherele din partea organizatorilor pentru participanții care doresc să opteze pentru alte produse sau servicii din gama acestuia, iar în caz contrar organizatorii să ramburseze integral sumele până la 31 decembrie 2021.

“Am lucrat împreună cu marii organizatori de evenimente pentru a oferi predictibilitate, pentru a salva industria festivalurilor şi pentru a ne asigura că România se va afla, anul viitor, printre actanţii acestui domeniu. Prevederile privind măsura temporară a rambursării biletelor şi impozitul pentru nerezidenţi au fost incluse, deja, în OUG 70/2020. Acum suntem în punctul de a elabora un proiect de lege care va fi depus în Parlament şi care reglementează situaţia privind marile evenimente, proiect care va parcurge toate etapele consultării publice", spunea, pe 21 mai, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

CITEȘTE ȘI: Coronavirus | Ministrul Culturii va elabora un proiect de lege care reglementează situația marilor evenimente

Comunicatul venea după mai multe declarații ale ministrului care spunea că organizatorii au cerut autorităților să anuleze prin lege festivalurile. Reprezentanții Electric Castle au reacționat pe Facebook:

“Nu, organizatorii Electric Castle și Untold nu au cerut anularea festivalurilor. Au cerut claritate și să știe dacă pot să-și organizeze sau nu evenimentele. Iar dacă pot să le organizeze, în ce condiții. Sau dacă nu pot să le organizeze, să existe un cadru legal pentru asta. Sunt niște lămuriri pe care le cerem din luna martie, timp în care am încercat să le explicăm autorităților ca industria noastră nu poate funcționa din 30 în 30 de zile. Lămuririle respective ajută întreaga industrie de evenimente din România, nu doar pe EC sau Untold”, a scris Andi Vanca, head of communications Electric Castle, pe Facebook.

Pe 28 mai, proiectul de lege a fost elaborat și lansat în dezbatere publică. Potrivit acestuia, evenimentele cu 1.000 de persoane sunt interzise până la 31 august, ceea ce oferă organizatorilor un cadru necesar pentru a putea lua o decizie privind desfășurarea festivalului.

Găsești AICI proiectul de lege care reglementează marile evenimente.

Ce se întâmplă cu biletele și abonamentele la festivaluri

Astăzi, marile festivaluri precum Untold, Neversea, Electric Castle sau Summer Well au anunțat că își anulează edițiile pentru acest an și le reprogramează pentru 2021.

“În contextul incertitudinii care planează asupra industriei de evenimente, a continuării condițiilor stricte prin care oamenii pot lucra împreună dar și a faptului că Ministerul Culturii a trimis în Parlamentul României un proiect de lege care interzice organizarea evenimentelor cu peste 1000 de persoane până pe 31 august 2020, considerăm necesar să ne asumăm noi o decizie finală, care să ofere claritate tuturor celor care așteptau festivalurile din această vară”, se arată într-un comunicat al Untold și Neversea.

Majoritatea organizatorilor au anunțat că biletele și abonamentele achiziționate pentru edițiile din acest an vor putea fi refolosite la edițiile din 2021. Se va putea face și refund pentru bilete și abonamente: pentru Untold și Neversea festivalierii își vor putea primi banii înapoi tocmai în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2021.

Electric Castle și Summer Well au anunțat de asemenea, că permit folosirea biletelor din acest an pentru ediția din 2021, iar alte opțiuni pentru cei care nu vor putea participa vor fi făcute publice în curând.

Ce urmează pentru industria festivalieră

Cum ar arăta un festival în era post Covid-19 și ce soluții ar putea fi implementate de organizatori pentru a participa la festivaluri în viitorul apropiat? “Există deja niște soluții propuse în piață, unele chiar de către companii românești - tunele de acces cu scanarea temperaturii și dezinfectarea hainelor, de exemplu. Ne putem imagina și o testare rapidă a celor care intra la eveniment - asta în cazul în care aceste teste rapide vor fi disponibile și sigure”, spune Guido Janssens.

Vezi aici: Concerte drive-in, cu publicul în maşini - soluţia pentru evenimentele live pe vremea pandemiei de COVID-19

Fără evenimente de amploare de organizat, industria festivalieră se joacă cu idei inovative pentru a putea supraviețui, precum concerte drive-in sau concerte online. Untold deja a organizat, de 1 mai, un concert online care a fost difuzat și la TV.

“Totul depinde de evoluția pandemiei la nivel mondial, cât va dura pentru găsirea unui tratament sau a unui vaccin. Intre timp industria încearcă sa prezică noi direcții de evoluție și noi modele de supraviețuire pentru afacerile din domeniu”, spune Guido Janssens.

Cu pierderi de 100% în sectorul festivalurilor, nu ar fi exclus ca organizatorii să revină cu concepte specifice, adaptate la noua realitate generată de coronavirus.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri