Află direct noutățile de la experții EY!

Adrian Bunea, Partener Asociat in cadrul departamentului FAAS – EY Romania a declarat:

„Cultura organizationala a fost considerata in mod traditional ceva care este dificil de definit, insa liderii financiari actuali recunosc ca o cultura organizationala sanatoasa este esentiala pentru cresterea valorii si ca o cultura dezechilibrata reprezinta un pericol real pentru valoarea organizatiilor.”

Raportul evidentiaza o intensificare a cererilor venite din partea investitorilor privind cresterea transparentei si a volumului de informatii utile in raportarile organizatiilor, intr-un moment in care potentialul utilizarii inteligentei artificiale si volumele de date tot mai mari conduc la o transformare a responsabilitatii companiilor.

„Liderii financiari sunt constienti ca reorientarea atentiei investitorilor asupra culturii organizationale presupune o reformare a raportarilor corporative, astfel incat acestea sa se concentreze mai mult asupra valorii pe termen lung. Nemaifiind considerata un aspect cu o contributie minora la valoarea organizatiilor lor, 83% dintre respondentii studiul EY spun ca o cultura organizationala sanatoasa, in care valorile sau comportamentele sunt adoptate in mod consecvent, este esentiala pentru construirea increderii, iar 82% declara ca aceasta ajuta la diminuarea riscurilor. Dar, in pofida recunoasterii acestui lucru, ceea ce vedem este o lipsa de initiativa in transformarea acestei nevoi in realitate”, a declarat Peter Wollmert, coordonator FAAS EY Global si EY EMEIA.

Citeste si:
Companiile și-ar putea compensa retroactiv pierderile din 2020 și 2021
Companiile și-ar putea...

Studiul, care a reunit opiniile a 1.000 de directori financiari sau controlori financiari ai unor mari organizatii, cu venituri de peste 500 milioane de USD, din 25 de tari, identifica o deschidere tot mai mare catre utilizarea tehnologiei pentru a satisface nevoile privind transparenta si informatiile aprofundate despre cultura organizationala. Iar acest aspect este cu atat mai important cu cat 74% dintre liderii financiari intervievati au declarat ca investitorii acorda mai multa atentie informatiilor nefinanciare.

In acelasi timp, concluziile studiului subliniaza ingrijorarile legate de progresul inregistrat in dezvoltarea increderii in analiza de date si in inteligenta artificiala. 60% dintre directorii financiari au declarat ca nu au aceeasi incredere in calitatea datelor financiare generate de inteligenta artificiala precum in cea a datelor oferite de sistemele financiare existente. Principalele riscuri mentionate legate de transformarea datelor nefinanciare in informatii raportabile sunt: pastrarea confidentialitatii datelor (33%), securitatea datelor (29%) si absenta unor sisteme eficiente de management al datelor (21%) sau de control (17%), dedicate datelor nefinanciare.

Wollmert a declarat: „Pentru a furniza informatii transparente, orientate spre viitor, bazate pe un echilibru mai mare intre informatiile financiare si cele nefinanciare, este nevoie de schimbari, nu numai ale sistemelor si practicilor, ci si ale mentalitatii si culturii. Cu alte cuvinte, este necesara o schimbare de atitudine pentru ca raportarile companiilor sa ofere investitorilor informatii transparente despre crearea de valoare”.

Adrian Bunea a concluzionat: „Pentru a evidentia rolul major pe care il are cultura organizationala inclusiv in raportarea corporativa, studiul recomanda ca fiecare afacere sa puna la punct un sistem robust de raportare pentru propria cultura organizationala. Acest lucru implica atat investitii in mixul potrivit de talente care sa favorizeze schimbarea si sa construiasca increderea, cat si dezvoltarea unor algoritmi de inteligenta artificiala etici si de incredere care sa poata furniza informatiile pe care le solicita tot mai des investitorii.”

Citeste si:
Investitorii revin în 2021: România trebuie să se pregătească
Investitorii revin în 2021:...

Sursa foto: UfaBizPhoto / Shutterstock.com