Asociatia Romana a Carnii (ARC) estimeaza ca procesatorii romani vor putea produce alimente din carne de porc in sistem lohn incepand cu primul semestru al anului viitor, iar din exportul acestora s-ar putea incasa anual circa 300 de milioane de euro, a anuntat NewsIn.
Presedintele ARC, Sorin Minea, a declarat pentru NewsIn ca lohnul este singura oportunitate de a deschide piata romaneasca de produse din carne de porc si de a sparge astfel embargoul impus Romaniei de catre UE.
Tara noastra nu are voie sa exporte carne de porc si preparate din carne de porc din cauza pestei porcine.

La inceputul lui august 2008, cele opt fabrici care isi anuntasera intentia de a produce in acest sistem au fost verificate de o misiune de control a Comisiei Europene (CE). Presedintele Autoritatii Sanitar Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis a declarat ca doar una din cele opt unitati controlate au corespuns criteriilor cerute de reprezentantii CE.

Una dintre conditiile CE o reprezinta asigurarea materiei prime pentru produsele din carne de porc, direct de la producatorul european, fara intermediari.

Radu Roatis a declarat ca in acest moment, ANSVSA pregateste impreuna cu Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara, Romalimenta, o procedura facuta dupa recomandarile misiunii de control a CE, pe care cei interesati de lohn se vor obliga sa o respecte.

"Procedura pe care o vom implementa spune un singur lucru: materia prima vine de la sursa, intra fara intermediari in fabrica, se proceseaza si este retrimisa la cumparatorii europeni. Noi (n.r. ANSVSA) o vom implementa la nivelul Autoritatii si a celor care vor sa faca acest lucru. Va fi depusa la nivelul CE, acceptata si pe baza faptului ca noi putem demonstra ca marfa vine de acolo si se intoarce pe un circuit scurt ", a precizat Radu Roatis.

Potrivit acestuia, producatorii romani vor sa faca aceasta activitate pentru ca exista cerere din partea comunitatilor de romani aflate in strainatate.

Sorin Minea a declarat ca daca piata europeana s-ar deschide in totalitate pentru produsele romanesti din carne de porc, valoarea anuala a produselor vandute in statele membre s-ar ridica la 300 de milioane de euro anual.

"In spatiul european traiesc peste 2,5 milioane de romani care cunosc brandurile romanesti si vor sa manance produse romanesti. Iar pana la eradicarea pestei porcine, ca sa nu pierdem aceste branduri romanesti, industria a dorit sa iasa pe piata europeana cu ele" , precizat Radu Roatis.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri