Bursa de la Bucuresti a crescut foarte usor, cu 0,13%, intr-o piata in care cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare, astfel ca rulajul abia a ajuns la 6,6 milioane lei, scrie Mediafax.
Piata a debutat pe scadere foarte usoara, de 0,15%, iar dupa prima ora a revenit pe verde. Punctul maxim de crestere a fost atins in jurul orei 11:15, moment cand indicele general BET-C era cu numai 0,2% peste nivelul de miercuri. Apoi, in urmatoarele minute piata s-a intors la nivelul de la finalul sedintei precedente.

Volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse, operatiunile cumuland numai 6,6 milioane de lei (1,4 milioane de euro), valoare la jumatate sub rulajul zilei anterioare, de 13,8 milioane lei (3 milioane euro).

"Nesiguranta si incertitudinea inca sunt cuvinte de ordine pe piata de capital, deoarece masurile luate pana in prezent sunt menite sa asigure revenirea economiilor mondiale, dar nu intr-un termen atat de scurt pe cat spera investitorii. Daca analizam crizele economice trecute vom observa ca revenirea nu se produce in acelasi mod si cu aceeasi viteza ca si corectia initiala, fiind un proces cu cresteri constante care se desfasoara pe o perioada indelungata de timp. Investitorii asteapta sa vada o serie lunga de evolutii pozitive ale burselor si de rezultate economice favorabile inainte de a reintra in piata. Aceste doua conditii nefiind indeplinite, este putin probabil sa vedem o crestere semnificativa a volumelor zilnice de tranzactionare in urmatoarea perioada", a declarat pentru Bogdan Niculae, trader la Departamentul Piete de Capital al Piraeus Bank.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in stagnare, la fel ca indicele extins al Bursei, BET-XT. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a inchis, de asemenea, in stationare, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,49%.
Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a inchis in imediata apropiere a nivelului de miercuri.

Actiunile OMV Petrom (SNP) si SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 1,6 milioane de lei si, respectiv, de 1,3 milioane de lei. Cea mai mare parte a rulajului actiunilor OMV Petrom a fost asigurat de doua deal-uri, de 1,5 milioane lei. Titlurile celor doua companii au asigurat 44% din rulajul pietei.

Cea mai recenta tranzactie cu actiunile OMV Petrom a fost realizata la 0,4105 lei, pret in crestere cu 0,12%, iar titlurile SIF Transilvania au crescut cu 1,32%, la 0,612 lei.

Actiunile Fondului Proprietatea (FP), care de regula sunt cele mai lichide din piata, au inregistrat al treilea rulaj, de un milion de lei, iar pretul a avansat cu 0,38%, la 0,528 lei.

"Este de asteptat ca rezultatele financiare sa aduca o imbunatatire a volumelor tranzactionate doar cu conditia ca acestea sa depaseasca estimarile pietei. O corectie a bursei poate aparea ca urmare a unor rezultate financiare slabe ale companiilor, dar si pe fondul unei evolutii nefavorabile a burselor internationale", a afirmat Niculae.

Pe piata obligatiunilor au fost transferate titluri de stat in valoare cumulata de 3,5 milioane lei (764.000 de euro), iar dupa inchiderea pietei au fost inregistrate in sistemul Bursei rezultatele ofertei de vanzare de obligatiuni derulata de GDF Suez Energy Romania. Compania a atras de pe piata de capital 250 milioane lei (54,6 milioane euro) printr-o oferta in care a vandut obligatiuni cu maturitate la cinci ani, cu o dobanda fixa de 7,4% pe an.

Pe segmentul destinat produselor structurate investitorii au tranzactionat derivate de 1,3 milioane lei (290.000 de euro), aproape un sfert din rulajul de pe segmentul de actiuni. Tranzactiile cu produse structurate sunt oprite la ora 18:30, cu aproape doua ore dupa inchiderea pietei de actiuni.

"Se observa o orientare a investitorilor catre produse cu un grad de risc mai ridicat, dar cu potential de castig mai mare, iar de aici ne putem da seama ce fel de investitori sunt acum prezenti in piata", a mai spus brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de doar 83.000 de lei, valoare cu 11% sub rulajul de miercuri, de 93.000 de lei.

Titlurile companiei de navigatie fluviala Navrom (COVG) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 11.000 de lei, iar pretul a crescut cu 3,33%, la 3,1 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 0,7%, sustinute de publicarea unor date peste asteptari privind evolutia economiei Marii Britanii in al al treilea trimestru. Totodata, investitorii au reactionat pozitiv si la rezultatele peste asteptari ale BASF, cel mai mare producator de chimicale din lume, si ale companiei Unilever, precum si la unele date privind economia SUA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri