A cunoscut ce inseamna boom-ul imobiliar, a dat piept crizei, dar in prezent se arata extrem de optimist in ceea ce priveste revenirea sectorului constructiilor. Cunoastem azi povestea antreprenorului roman Adrian Hertz, proprietarul uneia dintre cei mai mari firme de project management din Romania, care in prezent construieste apartamente de milioane de euro in Capitala. Cum a reusit?

Adrian Hertz (foto), acum in varsta de 37 de ani, s-a nascut in Cluj-Napoca, insa la varsta de un an a plecat impreuna cu parintii sai in Israel. Copilaria si anii de studiu i-a facut in Israel, dar si pregatirea in cadrul armatei, iar primul contact cu industria constructiilor l-a avut chiar din timpul facultatii, cand, alaturi de tatal sau care controla o companie de profil din Israel, a invatat primii pasi pe o piata al carei potential este infinit.

“Am urmat studiile unei facultati de constructii, de unde am obtinut diploma de inginer constructor si am inceput sa lucrez cot la cot cu tatal meu. Eram genul de persoana careia ii placea sa cheltuie destul de mult, insa alaturi de tata am invatat cat de greu ajungi sa castigi bani intr-o astfel de industrie, mai ales pe santier”, isi aduce aminte Adrian Hertz, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Potrivit lui Hertz, tatal sau detinea foarte multe santiere in constructii. “Am invatat romaneste in tot acest timp si imi aduc aminte ca lucram alaturi de muncitori romani in Israel”, a mai spus el.

A castigat zeci de mii de dolari la numai 21 de ani

In perioada facultatii, tanarul invata noaptea, iar in cursul zilei punea in practica cele studiate pe santier. “Nu faceam foarte multi bani. Salariul meu pe luna era in jur de 8.000 de lei in bani romanesti (circa 2.000 de dolari pe luna). In Israel viata este foarte scumpa”, sustine Hertz. La varsta de 21 de ani, insa, Adrian Hertz a reusit sa faca primii bani “seriosi” din constructii.

“Imi aduc aminte ca am primit un proiect la granita cu Fasia Gaza, unde am fost trimis sa construiesc 32 de vile pentru familiile de evrei evacuate din zona de conflict. La mijloc erau bani ai statului si am fost nevoit sa finalizez proiectul intr-un timp destul de scurt. Am realizat proiectul in mai putin de trei luni. Lucram zi si noapte, iar la vremea respectiva eram un freelancer. Intrucat am reusit sa termin proiectul mai devreme de termenul stabilit am primit un bonus in valoare de 50.000 de dolari, iar valoarea totala realizata in urma proiectului s-a ridicat la peste 85.000 de dolari”, a mai spus Hertz.

(Re)venirea in Romania: primii pasi in business-ul Hertz Construction & Project Management

Dupa experienta pe care a capatat-o in Israel, Adrian Hertz s-a intors in Romania, unde a revenit pentru a se ocupa de dezvoltarea unui centru comercial din Constanta.

“Am venit in Romania in urma cu 10 ani. Am fost trimis de o firma care se ocupa de managementul City Mall din Constanta. Dupa terminarea mall-ului am vazut ca piata imobiliara merge intr-o directie buna si atunci am decis sa deschid firma Hertz Construction & Project Management. Am inceput business-ul de la zero. Practic am castigat bani doar din activitate personala. Tatal meu avea firma de constructii si lucra cu foarte multi investitori israelieni. Am descoperit astfel ca imi place munca teren si activitatea de pe santier”, isi aminteste tanarul antreprenor.

Dupa asigurarea intregului proces de project management al mall-ulului din Constanta, Adrian Hertz s-a ocupat de proiectul Euromall din Galati si Euromall din Pitesti. "Ulterior ne-am ocupat de proiecte tot pentru investitori israelieni, printre acestea numarandu-se Green Park din Iasi, un bloc pe Mihai Eminescu in Capitala si un bloc de apartamente din Titan”, a mai spus Adrian Hertz.

Dusul rece al crizei: de la extaz la agonie sau oportunitate?

Episodul crizei este poate una dintre cele mai negre amintiri ale antreprenorilor romani sau ale managerilor care au activat in perioada 2008-2013 in piata constructiilor. Industria de profil a fost cea mai afectata piata, valoarea totala a acesteia suferind o contractie de aproape 40% in cei cinci ani. Criza a creat un val de insolvente in piata, dar a deschis si noi oportunitati de business, mai ales in randul celor care au reusit sa o gestioneze corect.

“Criza m-a invatat o lectie foarte buna si anume ca trebuie sa tii bani in firma pentru perioade de acest gen. Nu am fost afectat de aceasta perioada, am avut noroc cu cateva proiecte care ne-au tinut pe plus in criza. Vad ca in ultima perioada lucrurile se aseaza, ceea ce ne arata ca piata se reorganizeaza. Cel mai dificil an din criza a fost 2009, moment in care s-au oprit multe proiecte, au intrat in insolventa, practic a fost o lovitura foarte puternica”, isi aminteste Hertz.

Mizeaza pe afaceri de 1,2 milioane de euro din project management

Inca de la intrarea pe piata locala, compania Hertz Construction & Project Management s-a dezvoltat de la un an la altul, pentru ca la finele lui 2014 sa incheie cu un rulaj de circa 800.000 de euro din intermedierea procesului de constructie in mai multe proiecte cheie din Bucuresti si din tara.

"Am incheiat anul 2014 cu afaceri de circa 800.000 de euro. Pentru acest an mizam pe un avans de 40% al business-ului, la 1,2 milioane de euro, intr-un scenariu optimist. Realist vorbind ne asteptam sa depasim pragul de 1 milion de euro in afaceri, iar avansul va fi asigurat de proiectele pe care le avem in lucru in acest moment, dar si alte noi proiecte care ar putea aparea in a doua parte a anului', a mai spus Adrian Hertz in interviul acordat wall-street.ro.

Printre cele mai importante proiecte in care Hertz Construction & Project Management este implicat se numara si un proiect rezidential situat in zona de Nord a Capitalei, pe bulevardul Primaverii, cu apartamente de lux al caror pret poate ajunge si la 1 milion de euro.

"Proiectul din Primavarii nr. 47 este un bloc rezidential de lux cu 12 apartamente, pretul pe metru patrat fiind de circa 5.000 de euro. Am vandut deja un apartament, cu circa 600.000 de euro. Apartamentele de aici au intre 135 mp si 200 mp", a declarat Adrian Hertz, care a precizat ca proiectul se va finaliza spre finalul lunii iulie.

Pe langa proiectul din zona de nord a Capitalei, Hertz Construction & Project Management se mai ocupa de dezvoltarea unui proiect rezidential de 12 etaje in Constanta, care a fost demarat in luna aprilie si ar urma sa se finalizeze in urmatorii doi ani, dar si mai multe camine studentesti in Capitala, situate pe bulevardul Energeticienilor, pe lista de asteptare fiind circa 700 de studenti, dupa cum sustine reprezentantul Hertz Construction.

Pentru Adrian Hertz lucreaza in prezent circa 50 de angajati si colaboratori (diriginti si ingineri de santier).

Planurile lui Adrian Hertz: vrea sa devina dezvoltator si sa se extinda pe pietele europene

Dupa finalizarea proiectelor din Romania, Adrian Hertz planuieste sa isi extinda activitatea si in alte tari, dar isi propune sa intre si in zona de investitii ca si dezvoltator.

"Vreau sa dezvolt business-ul si in alte tari, pe lista fiind Marea Britanie si Germania. Ma gandesc si la Ucraina, o piata care va construi enorm dupa tensiunile din regiune. Imi propun ca dupa acest pas sa intru si in zona de investitii si sa construiesc proiecte si pentru mine", a conchis antreprenorul roman.

Principalii concurenti ai Hertz Construction & Project Management la nivel local sunt Vitalis Consulting, Optim si Epstein.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri