Proprietari de dezvoltari rezidentiale si comerciale, dezvoltatori, centre comerciale sau investitori institutionali din Uniunea Europeana, care detin si administreaza proprietati imobiliare a caror valoare depaseste 1.500 miliarde de euro, s-au reunit la Bruxelles sub umbrela EPF (European Property Federation) pentru a discuta principalele aspecte legate de cadrul de reglementare existent si viitoarea legislatie europeana care vizeaza, in principal, dezvoltarea de proprietati imobiliare.

In cadrul intalnirii de lucru a fost prezenta si Asociatia Proprietarilor de Cladiri din Romania (RABO), prima organizatie care reuneste unii dintre cei mai importanti investitori in cladiri comerciale din Romania si al carei fondator si presedinte este omul de afaceri si unul dintre cei mai mari proprietari de cladiri de birouri, Liviu Tudor.

Printre temele dezbatute in intalnirea de lucru organizata la Bruxelles de EPF s-au regasit: noua legislatie pregatita de catre Comisia Europeana pe tema cladirilor age-friendly (adaptate persoanelor varstnice si cu nevoi speciale), Directiva 95/16/CE cu privire la lifturi, impozitul progresiv propus a fi aplicat de Polonia asupra sectorului de retail, ajutorul de stat, in defavoarea dezvoltatorilor privati, oferit in tarile UE pentru locuintele sociale, noua Directiva europeana cu privire la eficienta energetica si, nu in ultimul rand, noua Directiva privind performanta energetica a cladirilor.

"European Property Federation reprezinta o organizatie de lobby, al carei scop este acela de a analiza propunerile de modificari legislative la nivel european, astfel incat acestea sa nu afecteze afacerile membrilor nostri sau sa stimulam Comisia sa intervina, din proprie initiativa, pentru a inlatura ajutoarele de stat sau diferite inechitati ori nereguli din pietele nationale. Dar, o organizatie de lobby in ceea ce priveste reglementarile nu asteapta doar ca UE sa lanseze o propunere, precum este cea de eficienta energetica, pe care am dezbatut-o alaturi de Comisia Europeana de foarte multa vreme. Daca iti faci treaba cum trebuie, in calitate de federatie europeana, esti prezent la discutii inca din primele momente, pentru a fi cu adevarat un jucator”, spune Michael MacBrien (foto), director general al EPF.

In ceea ce priveste conceptul de "Age-Friendly Buildings", Comisia Europeana a constatat ca subiectul reprezinta un aspect important asupra caruia trebuie sa se aplece. Cu toate acestea, liniile trasate de Comisie sunt destul de vagi, iar reprezentantii EPF acuza faptul ca se afla in dezavantaj, pe motiv ca nu au nimic concret pe baza caruia sa lucreze in aceasta perspectiva. „Sunt doar discutii vagi”, spune Michael MacBrien. De aceea, arata el, EPF trebuie sa iasa in fata astfel incat CE sa o identifice cu oamenii care de fapt pot pune in executie existenta elementelor care constituie conceptul de "Age-Friendly Buildings" pe segmentul rezidential, comercial sau cladiri din sistemul sanitar s.a.m.d.

Misiunea EPF este cu atat mai importanta, spune Michael MacBrien, cu cat este dificil sa aduci la masa discutiilor in Buxelles persoane care sunt CEO sau CFO ale companiilor care se ocupa cu aceste investitii in "Age-Friendly Buildings". Pe de alta parte, exista deja "unele companii mari, asa cum este cazul unei importante companii din Belgia, cu active de trei miliarde de euro, care dezvolta doar spatii de birouri acum zece ani, iar in prezent, jumatate din dezvoltarile sale, constituie elemente de tip age-friendly”, mai arata Michael MacBrien.

„Sa mergi la Comisia Europeana si sa le spui ca tu deja faci investitii in Age-Friendly Buildings nu este suficient. Trebuie sa ai o viziune clara atunci cand mergi la astfel de dialoguri, pentru ca te lovesti de foarte multe aspecte”, arata Reinhold Lennebo, presedintele EPF. De ce? Pentru ca, de regula, la astfel de discutii participa oameni din domenii diverse, inclusiv din sectorul de sanatate si ingrijire, care sunt, de asemenea, preocupati ca dezvoltarile de real estate sa fie adecvate nevoilor acestora", noteaza Michael MacBrien. „Sunt multe asociatii, multe dintre acestea sustinute de stat, cu multe discutii in contradictoriu si focus nu pe ceea ce se intampla cu adevarat”, mai spune Michael MacBrien.

Ideea centrala a acestor intalniri organizate de Comisia Europeana este totusi aceea de a facilita accesul in cladiri tuturor persoanelor, indiferent daca sufera de o infirmitate sau sunt foarte in varsta. Aceste lucruri constau in executia unor toalete si bai foarte largi, atat in cazul proiectelor rezidentiale, cat si in cazul celor de spatii de birouri sau comerciale, sau de holuri largi si incapatoare pentru scaune cu rotile, dar care necesita investitii consistente din partea dezvoltatorilor. Potrivit CE, noile cladiri trebuie sa aiba acces pentru oameni cu nevoi speciale. Dar, proprietarii din Europa acuza faptul ca ar putea deveni costitistor sa construiesti astfel de locuinte, de exemplu. In ceea ce priveste cladirile vechi, EPF arata ca municipalitatea poate oferi ajutor pentru reabilitarea acestora in sopul satisfacerii nevoilor speciale pentru persoane cu handicap si varstnice.

Totusi, EPF apreciaza ca nu ar fi nevoie de astfel de reglementari speciale la nivel european in acest sens, in contextul in care majoritatea cladirilor noi se construiesc cu astfel de facilitati. EPF arata ca ar fi mult prea scump sa refaci aceste cladiri, iar eventualele costuri pe care proprietarii le-ar suporta si care trebuie amortizate nu ar fi deloc corect ca sa se reflecte in nivelul chiriilor, de exemplu.

"Pe de o parte, este ceea ce doreste CE sa faca, iar pe de alta parte, este ceea ce ne dorim noi sa intreprinda sau sa nu faca in aceasta privinta. Ne aflam intr-un moment in care CE este chiar deschisa la dialog si asadar acum avem oportunitatea sa spunem ceea ce dorim. De altflel, consideram ca nu exista o nevoie pentru o legislatie suplimentara in acest sens. EPF lucreaza deja pe aceste aspecte in diferite tari cu reglementarile locale cu legislatia de acolo. Asadar, nu am avea nevoie de o noua legislatie UE pe aceasta tema si este foarte important sa evidentiem experientele din diferite tari unde deja exista dezvoltari age-friendly", concluzioneaza Reinhold Lennebo.

Un nou impozit ar putea "sufoca" industria de retail din Polonia

Comisia Europeana a deschis din luna septembrie o ancheta cu privire la aplicarea unui impozit nou in Polonia asupra sectorului de retail, in conditiile in care ratele progresive aplicate asupra cifrei de afaceri ar putea oferi companiilor cu un business mai mic un avantaj competitiv incorect. Deschiderea acestei anchete a determinat autoritatile din Polonia sa suspende aplicarea impozitului progresiv pana la finalizarea acesteia. O situatie similara a existat si in Ungaria, in cazul careia Comisia Europeana a luat o decizie asemanatoare.

Astfel, companiile din sectorul comertului cu amanuntul care opereaza in Polonia ar urma sa plateasca un impozit lunar statului in functie de cifra de afaceri, calculat pe o baza progresiva. Polonia nu a notificat insa UE despre aplicarea acestei taxe, care incalca indirect reglementarile UE privind ajutoarele de stat si nu ar trebui sa favorizeze, de exemplu, companiile cu o cifra de afaceri mai redusa. Polonia nu a avansat nici o explicatie convingatoare de ce companiile din sectorul de retail sunt incadrati in categorii diferite, dupa dimensiune, la aplicarea acestei taxe. Scopul acestei taxe, oferit de catre autoritatile poloneze, ar fi acela de a sustine cheltuielile unui program de beneficii pentru familiile cu copii, dar care potrivit UE nu poate fi considerat drept un obiectiv intrinsec al acestei taxe.

In cadrul intalnirii EPF a fost prezent Radoslaw Knap, director general la Polish Council of Shopping Centres, care a evidentiat ca Polonia nu a reusit sa demonstreze ca veniturile au fost utilizate pentru finantarea acestui program si, chiar daca ar fi facut acest lucru, nu a fost stabilita o legatura intre ingrijirea copilului si sectorul comertului cu amanuntul, cu atat mai putin o legatura intre costul acestui program de ingrijire a copilului si dimensiunea cifrei de afaceri a operatorilor din retail. In opinia sa, s-ar parea ca Polonia a conceput in mod deliberat aceasta taxa progresiva, in asa fel incat sa favorizeze companiile mici locale in defavoarea companiilor mari cu actionariat strain.

Autoritatile poloneze au sustinut insa ca structura fiscala progresiva a masurii este justificata de motive redistributive. De asemenea, Polonia sustine ca firmele cu venituri mari folosesc adesea strategii de optimizare si se bucura de beneficiile economiilor de scara (cu cat vand mai mult, cu atat costurile unitare sunt mai reduse). In cadrul EPF s-a aratat ca Polonia nu a demonstrat insa existenta unor beneficii ale economiilor de scara si nici amploarea acestora sau ca acestea ar conduce implicit catre o rata de profitabilitate mai ridicata si capacitate de a plati taxa.

De asemenea, Comisia Europeana a mentionat faptul ca nu poate declara o masura drept compatibila cu legislatia sa, precum cea de ajutor de Stat, care incalca si alte norme de drept european, cum ar fi cea care priveste libertatile fundamentale instituite prin tratat sau prin legislatia secundara a UE. In acest stadiu, Comisia Europeana nu poate exclude faptul ca masura vizeaza in principal intreprinderi straine, ceea ce ar putea sa insemne o incalcare a articolului 49 din Tratatul de instituire a libertatii fundamentale de stabilire.

EPF (European Property Federation) reprezinta interesele proprietarilor si investitorilor din piata imobiliara europeana: proprietari de dezvoltari rezidentiale, comerciale, dezvoltatori, centre comerciale sau investitori institutionali (banci, companii de asigurari, fonduri de pensii). Membrii EPF detin si administreaza proprietati imobiliare a caror valoare depaseste 1.500 miliarde de euro.

Lansata la Bruxelles in aprilie 2011 Romanian Association of Building Owners (RABO) este prima organizatie care reuneste unii dintre cei mai importanti investitori in cladiri comerciale din Romania. RABO promoveaza un cadru economic uniform, stabil si transparent, in conformitate cu standardele si normele europene in vigoare.

RABO a luat nastere din dorinta de a oferi proprietarilor de spatii comerciale din Romania o voce comuna la Bruxelles, acolo unde este alcatuit cadrul european din domeniu si, in acelasi timp, de a aduce in Romania solutiile si practicile utilizate pe celelalte piete. Organizatia colaboreaza indeaproape cu liderii din industrie si initiatorii de politici europene, pentru a asigura un cadru armonizat pentru investitiile in sectorul proprietatilor, noi dezvoltari, finantari imobiliare, eficientizare energetica si protectia mediului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri