Doi tineri elevi din Targoviste, Sebastian Damaz si Laurentiu Ciobanu, de 13, respectiv 14 ani, parte a Cercului de Electronica si Robotica, au inventat un GPS care poate ajuta la descoperirea locului accidentelor sau localizarea pe drumuri nemarcate.

Arduino GPS a fost creat in doar doua luni, sprijiniti de operatorul telecom UPC Romania, pe platforma Smartnation.ro. “La UPC am participat ca si concurenti cu acest proiect si am castigat in cadrul consursului Tech School si am primit un premiu de 3.500 de euro, menit sa ne ajute sa il dezvoltam si mai mult”, spun ei.

Ideea realizarii unui astfel de dispozitiv le-a venit dupa accidentul aviatic din Apuseni, cand autoritatilor le-a luat mai multe ore pentru a depista locul producerii tragediei.

Provocari si functionare

“Provocarea a fost de a interconecta o platforma Arduino cu un receptor GPS si un SD-card. Softul a creat initial diverse probleme, dar pana la urma le-am depasit. Desigur, provocari apar la tot pasul, dar consideram ca orice proiect este o provocare, pentru ca vorbim de idei si situatii noi”, spun cei doi elevi.

Practic, GPS-ul se bazeaza pe o platforma Arduino (open source – n.r.) care primeste date de la un receptor GPS. Datele sunt stocate pe cardul SD care ulterior poate fi citit de orice computer. Ele pot fi decriptate si transformate intr-o harta, putandu-se astfel localiza masini, cladiri sau puncte geografice. Se poate verifica, de exemplu, si ce traseu a urmat o masina intr-o zi, subliniaza (foarte) tinerii inventatori.

Din pacate, la nivelul lor sau al Cercului de Electronica si Robotica de la Palatul Copiilor din Targoviste este imposibil din punct de vedere financiar ca acest prototip sa devina comercial, “desi noi ne dorim acest lucru”.

“Pretul estimativ este de 300-350 euro maximum, insa la nivel industrial acest pret poate scadea la jumatate sau mai mult”, estimeaza ei.

Tinerii au in plan sa inregistreze inventia la OSIM, fiind proprietatea lor intelectuala.

Deja se gandesc la o posibila plecare din tara

In prezent, cei doi tineri sunt in clasele a VII-a si respectiv a VIII-a si deja se gandesc la o posibila plecare pentru studii in afara tarii. “Daca va exista o oportunitate de dezvoltare la nivel profesional am fi foarte incantati sa facem acest lucru”, spun ei.

“Succesul nostru, asa cum spune si domnul profesor Ion Ghiteanu, consta in seriozitatea si dorinta de a ne face un nume. Suntem elevi obisnuiti, dar tratam cu interes si seriozitate proiectele in care ne implicam si ne place sa credem ca asta o sa ne aduca succesul in domeniu la un moment dat”, mai spun ei, increzatori. sunt cuvinte care vin de la doi copiii dar care se pot aplica in orice domeniu, de catre orice om, indiferent de varste.

Sebastian si Laurentiu subliniaza ca nu se vor opri aici, avand mai multe idei de pus in aplicare.

“Ideile noastre de proiecte sunt multe si diverse, suntem plini de entuziasm”, incheie ei.

SmartNation este o competitie de idei care reprezinta varianta extinsa a Tech School, proiect lansat anul anul trecut, si care ofera premii totale de 25.000 de euro tinerilor intre 11 si 24 de ani.

Cum ti se pare initiativa tinerilor si inventia lor? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri