Impozitul minim introdus in primavara anului trecut si care pana acum a dus la inchiderea a mii de firme va fi eliminat de la 1 octombrie, urmand sa fie inlocuit din 2011 cu impozitul forfetar, insa forma in care va fi introdus acesta nu se cunoaste inca, conform declaratiilor ministrului de Finante, Sebastian Vladescu. Astfel, tot ce spera antreprenorii cu afaceri de cateva mii sau zeci de mii de euro este ca noua taxa sa nu le ia si mai multi bani decat a facut impozitul minim.
“Cu toate ca introducerea impozitului minim a provocat desfiintarea a peste 200.000 de IMM-uri, a adus la bugetul de stat peste 1,1 miliarde de lei, dar se pare ca nu mai e de ajuns. Cu impozitul forfetar cred ca se va incerca taxarea societatilor in zone cu evaziune fiscala mare, greu de controlat de stat, care inregistrau pierderi financiare ani de-a randul precum hoteluri, pensiuni turistice, restaurante, baruri, firme de catering, coafura si cred ca dupa introducerea acestuia, majoritatea vor incerca sa il evite, fie lucrand la negru, fie inchizand business-urile si apucandu-se de altceva”, afirma Adrian Netea, un tanar de 22 de ani, care a lansat de curand un business prin care va importa din China textile din bambus, in special prosoape, halate de baie si lenjerie de pat.

“Este foarte bine ca se scoate pentru ca pana acum te simteai frustrat ca, desi tu nu aveai vanzari si trebuia sa aduci bani de acasa ca sa dezvolti afacerea, cineva venea sa iti ia banii”, spune si Dana Laura Olteanu, fondatoarea unei firme care construieste casute de joaca pentru copii.

Majoritatea antreprenorilor cred ca perioada dintre 1 octombrie si 31 decembrie, in care nu vor fi nevoiti sa plateasca nici impozitul minim si nici vreun alt impozit care l-ar putea inlocui pe acesta, va insemna un moment de “respiro” pentru companii, in contextul in care foarte multi oameni de afaceri se plang de multimea de taxe si impozite si de instabilitatea sistemului fiscal.

“Decizia nu ma mira pentru ca face parte dintr-o balba continua in care s-a zbatut Guvernul condus de Boc inca de la instaurare. Se inscrie in aceeasi linie cu noul cod fiscal si normele sale de aplicare, adica niste masuri haotice in goana de colecta mai multi bani. Ideea impozitului minim nu mi s-a parut rea din start, dar modul in care s-a aplicat a fost departe de scopul pe care ar fi trebuit sa-l aiba un astfel de impozit”, spune Paul Roman, managing partner al companiei Pras Consulting, companie care ofera servicii si solutii IT, cu afaceri de 0,6 milioane de euro anul trecut.

Insa chiar daca s-a renuntat la un impozit care a dus la inchiderea a mii de firme, micii antreprenori nu sunt inca optimisti avand in vedere ca nu stiu cum ii va afecta impozitul forfetar ce va fi introdus din 2011.

“Guvernul nu a dat inca lamuriri asupra modalitatii de calcul a impozitului forfetar, astfel incat nu putem spune daca va fi in avantajul au dezavantajul mediului de business. Cat timp nu stim in ce va consta noul impozit forfetar, modalitatea in care vor fi influentate start-up-urile e greu de preconizat”, explica Mihai Stoica (35 de ani), cofondatorul companiei de consultanta in resurse umane Humans cu afaceri estimate sa ajunga la aproximativ 120.000 de euro in acest an.

Astfel, in contextul in care nu se stie ce va impune noul impozit ce va fi introdus de anul viitor, unii fondatori de afaceri cred ca o parte dintre antreprenori deja iau in considerare cum vor eluda legile pentru a putea supravietui.

"Avem deja cele mai mari contributii sociale din Europa, impozite locale enorme, TVA-ul aproape cel mai mare. Orice abuz produce la randul lui un altul. Impozitarea abuziva pune capat oricarei initiative care constituie esenta unui start-up si forteaza pe cei care sunt deja pe piata si vor doar sa supravietuiasca, sa gaseasca solutii pentru eludarea legii”, afirma Alexandra Arnautu, managing partner al Amistad Consultanta, o companie care organizeaza evenimente in domeniul cultural si proiecte sociale si care anul trecut a avut un business de 40.000 de euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri