Preturile apartamentelor isi continua scaderea

Preturile apartamentelor isi continua scadereaDupa ce preturile apartamentelor au scazut cu 10-15% anul trecut, Alexandru Pricop (foto), managing partner al sucursalei imobiliare Coldwell Banker Banu Manta se asteapta la noi scaderi in acest an, fara a fi insa de acord cu declaratia recenta a lui Stefan Dumitrascu, arhitectul-sef al sectorului 3, care asteapta o scadere de 30% pe segmentul locuintelor vechi.

“Consider ca preturile apartamentelor vor scadea intr-o masura mai mica (n.r: fata de nivelul de 30% vehiculat) mai ales daca, asa cum se preconizeaza, economia va incepe sa dea semne de revigorare la finalul anului. In ceea ce priveste atractivitatea programului Prima Casa, intr-adevar avansul este principala atractie, dar si dobanda, care este de aproximativ 5%, fiind o dobanda extrem de competitiva in piata creditelor imobiliare”, a raspuns Alexandru Pricop, invitat in redactia Wall-Street.ro, in cadrul Live-Text.

In 2010, preturile apartamentelor au scazut de la inceputul anului pana la sfarsit cu 10-15%, o scadere lenta care aproape nu s-a simtit de la luna la luna, potrivit managerului Coldwell Banker Banu Manta.

“Inceputul lui 2011 a fost si este stabil, insa nu pot spune cu cat vor scadea preturile in urmatoarele sase luni. Raportandu-ne la situatia economica si sociala din Romania, este evident ca daca guvernul nu va veni cu masuri sociale anti-criza si economia nu va creste, preturile apartamentelor se vor situa in continuare in aceasta zona, probabil cu o tendinta de scadere”, a continuat Pricop.

Primele semne ale unei economii care isi revine nu sunt date de piata imobiliara, precizeaza el, ci de o revigorare a consumului, urmata de o crestere la nivelul vanzarilor produselor electrocasnice, apoi de revenirea pietei auto si, in final, a pietei imobiliare.

Nu exista motive pentru care bancile sa nu accepte modificarea Prima Casa

Nu exista motive pentru care bancile sa nu accepte modificarea Prima CasaProgramul Prima Casa a ajutat la stabilirea unor repere de pret pe piata imobiliara in 2009, un an in care piata era aproape blocata. Totusi, Prima Casa nu poate sa stabileasca preturile apartamentelor, subliniaza Anca Bidian (foto), CEO al Kiwi Finance.

„Pretul nu poate fi stabilit prin programe guvernamentale, indiferent de tipul sau numele acestora”, a explicat Anca Bidian, in cadrul unui Live-Text organizat de Wall-Street.ro pe tema: „Preturile apartamentelor in 2011: Scenarii cu si fara Prima Casa”.

Guvernul a lansat programul Prima Casa in vara anului 2009 si, in prezent, s-a ajuns la varianta a treia a programului si se discuta si despre varianta a patra.

Pretul locuintelor de pe piata este stabilit, in general si in teorie, de raportul dintre cerere si oferta. Totusi, programul Prima Casa a ajutat persoanele care doreau sa isi cumpere prima locuinta deoarece nivelul maxim al dobanzilor percepute de banci a fost stabilit de Guvern, iar avansul minim solicitat a fost redus la 5%.

Nivelul dobanzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele platite deja Fondului de Garantare si constituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicate de banci in cazul diminuarii la jumatate a garantiei statului in programul Prima Casa 4, iar Guvernul vrea o solutie intr-o saptamana.

„Discutiile referitoare la impartirea riscurilor pentru Prima Casa 4 sunt in desfasurare. Vom vedea in curand decizia si conditiile in care se va desfasura acest program”, a adaugat sefa Kiwi Finance.

Ea a adaugat ca programul Prima Casa a fost foarte bun pana acum, desi nu si-a atins tocmai toate obiectivele declarate la lansarea lui, in special cel privind stimularea constructiilor si industriilor conexe. Referitor la posibila continuare a programului, Anca Bidian considera ca acest lucru se va intampla.

„Se discuta despre continuarea programului Prima Casa cu extinderea plafonului si impartirea riscului intre banca si stat prin Fondul de Garantare. Bancile au acordat si vor acorda intotdeaua credite cu asumarea totala a riscului, drept urmare nu vedem niciun motiv pentru care sa nu accepte partial sau in totalitate un risc suveran”, a concluzionat Bidian.

Sefa Kiwi Finance sustine ca si varianta modificata a programului Prima Casa o sa fie mai atractiva decat creditul ipotecar standard.

Modificarea Prima Casa si impactul asupra preturilor la locuinte

Modificarea Prima Casa si impactul asupra preturilor la locuinteIntrebat daca o posibila crestere a dobanzilor si a avansului in cadrul programului Prima Casa a putea avea impact in evolutia preturilor la apartamente Alexandru Pricop a raspuns ca ca in considerare ca numarul persoanelor care acceseaza un astfel de credit se scada, mai ales daca va creste procentul avansului.

“Pe de alta parte, este foarte important cu cat va creste acest avans pentru ca, in Bucuresti cele mai multe locuinte tranzactionate prin acest program au fost imobile vechi, cu preturi ce au variat in jurul pragului 60.000 euro. La un procent de 5%, avansul a insemnat 3.000 euro. In cazul in care avansul ar creste la 10%, ceea ce inseamna 6.000 euro la un astfel de apartament, nu cred ca eforturile celor care isi permiteau sa plateasca 5% avans vor fi atat de mari pentru a-si permite sa plateasca noua suma”, a aratat Pricop.

In opinia sa, ar trebui sa existe schimbari majore astfel incat programul Prima Casa sa nu mai fie atat de accesibil la nivelul populatiei, lucru ce ar putea conduce la o influentare a pietei imobiliare pe segmentul locuintelor cu preturi de circa 60.000 euro.

In ceea ce priveste nivelul chiriilor, Pricop nu crede ca va fi influentat de stoparea sau continuarea programului Prima Casa. “Exista o foarte mica posibilitate in cazul in care programul va fi oprit sa creasca cererea pe piata apartamentelor vechi, insa cu toate acestea cresterea chiriilor nu ar trebui sa fie semnificativa”, a incheiat Pricop.