In timp ce majoritatea CEO activi pe Wall Street au incasat salarii si bonusuri mai mici in 2009 comparativ cu anii de dinaintea inceperii crizei, subalternii acestora – brokerii – au castigat cele mai mari bonusuri din ultima decada, conform unei analize realizate de cotidianul de business Wall Street Journal.

Principalele 38 de companii de pe Wall Street au acordat pachete de beneficii si compensatii in valoare totala de 140 miliarde de dolari in 2009, cea mai mare suma din istoria bonificatiilor in America. Anii 2007 si 2008 au bagat in buzunarul expertilor in sectorul financiar bancar numai 123 miliarde de euro, respectiv 137 miliarde de euro.

Insa castigurile CEO, depuse in declaratii si indeaproape monitorizate de media si de Congres, arata o scadere cu 30% in 2009 fata de anul precedent. “Executivii stiu ca sunt <sub lupa>si au grija sa isi aloce castiguri mult mai mici fata de sumele pe care ar putea sa le ridice daca nu ar fi atat de atent monitorizati”, afirma Steven Eckhaus, partener al companiei specializata in calculul pachetelor de beneficii si compensatii Katten Muchin Roseman.

“Multi dintre CEO au primi bonusuri atat de generoase in anii dinaintea instalarii crizei, incat acum pot trai si fara compensatiile cu care se obisnuisera”, sustine Eckhaus.

Presedintele Morgan Stanley Chairman, John Mack, nu a primit nici o bonificatie pentru al treilea an la rand. De asemenea, CEO Barclays John Varley, CEO RBS Stephen Hester si CEO Citigroup Vikram Pandit au renuntat complet la bonusurile de performanta.

Cu toate acestea, companiile din industria financiar-bancara nu se sfiesc sa acorde bonusuri generoase pentru brokerii si bancherii care contribuie direct la cresterea cifrei de afaceri. Mack sustine ca brokerii care primeau bonusuri de un milion de dolari la Morgan Stanley au parasit compania pentru castiguri mai insemnate in cadrul unui fond de investitii.

In timp ce veniturile CEO Morgan Stanley se limitau al 800.000 de dolari proveniti anual din salariul fix si 400.000 constand in bonificatii de dolari, veniturile managerului de risc ajungeau la aproximativ 10 milioane de dolari. Bancherul cel mai bine cotat in companie, Paul J. Taubman, primea 3,8 milioane de dolari in actiuni.

Michael Karp, cofondatorul companiei de recrutare Options Group, sustine ca firmele de brokeraj au oferit angajatilor cheie pachete compensatorii de 5-10 milioane de dolari pentru a-i mentine in functie.

“Este inca extrem de dificil sa gasesti inlocuitori care sa cunoasca produsele companiei si clientii atat de bine incat sa nu se simta lipsa unui om cheie care demisioneaza", apreciaza Karp.

In cadrul Citigroup, detinuta partial de guvernul american, CEO-ul a castigat 125 000 de dolari anul trecut, in raport cu alti doi top executivi, care au ridicat cecuri de 8 milioane si 9,5 milioane fiecare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Serializarea medicamentelor, intre piata farmaceutica si pacienti