Scaderea ponderii segmentului de medicamente generice din totalul pietei farma locale va agrava si mai mult deficitul bugetar si dezechilibrul balantei comerciale, este de parere Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).
"In prezent s-a ajuns la situatia in care 60% dintre medicamente sunt cumparate de pacienti cu bani din buzunar. Asistam la incercari sistematice de discreditare a produselor generice in general si a producatorilor de medicamente locali in special", a declarat, intr-un comunicat de presa emis de APMGR, Dragos Damian (foto).

Efectele economice se vor traduce prin reducerea cifrei de afaceri a acestora si va rezulta in diminuarea contributiei la bugetul de stat cu aproximativ 10% in 2010, sustin oficialii asociatiei. Medicamentele generice sunt, de obicei, mai ieftine decat originalele pe care le copiaza si cu care sunt echivalente, aducand astfel economii importante atat pentru consumator, dar si pentru bugetul de stat.

Potrivit datelor furnizate de asociatie, intre 2005 si 2009 medicamentele generice si-au diminuat cota de piata valorica cu aproape 10%, de la 33% la 24,5% anul trecut. Cantitativ, contractia a fost si mai accentuata, de la 77,5% din totalul pietei farmaceutice - valoric si 26% - cantitativ. Astfel, medicamentele generice comercializate in 2009 valorau aproape 393 de milioane de euro, in crestere cu 13% fata de 2005, in timp de medicamentele originale (protejate de patent) au totalizat 1.212 milioane de euro, cu peste 71% mai mult comparativ cu 2005.

In plus, sustin oficialii APMGR, au fost scoase din nomenclatorul de productie peste 150 de medicamente, ceea ce a dus la disponibilizarea a 500 de angajati si la un somaj tehnic de peste 1.000 de zile din cauza reducerii cererii din piata.

"In acest context, se poate deduce relativ usor care a fost destinatia covarsitoare a celor circa 930 de milioane de euro, bani utilizati de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate anul trecut pentru decontarea medicamentelor compensate", a subliniat Damian.

Seful APMGR a mai declarat ca producatorii de medicamente cu facilitati de fabricatie locala crediteaza sistemul sanitar cu peste un miliard de lei in conditiile in care plata facturilor se face cu o intarziere de peste 240 de zile.

Prin comparatie cu Romania, in statele din regiune, ponderea genericelor in valoarea totala a pietei este mai mare: 60% in Polonia (2004), 44% in Republica Ceha (2008), 40% in Lituania (2005), 37% in Ungaria (2009) si 32% in Slovacia (2010). "In Cehia, dar si in alte state europene precum Italia sau Spania, consumul de generice este incurajat de autoritati prin oferirea de stimulente medicilor si/sau farmacistilor care prescriu si recomanda utilizarea de medicamente generice", se arata in comunicatul de presa.

Ce ar insemna incurajarea consumului de generice in Romania?

O crestere de 1% a cotei de piata a medicamentelor generice poate genera economii la bugetul de stat de 20 de milioane de euro, dar si pentru consumatori. In plus, medicii si farmacistii isi vor putea administra mai bine bugete proprii, sunt de parere reprezentantii asociatiei.

In prezent, medicamentele romanesti sunt exportate in peste 60 de tari, toate fabricile locale avand certificari de Buna Practica de Fabricatie (GMP), precum si alte certificari de calitate. [Afla aici ce producator roman vrea sa-si sporeasca exporturile anul acesta.]

Cele opt companii membre ale APMGR - Actavis, Antibiotice, Biofarm, Gedeon-Richter, LaborMed, Sandoz, Terapia-Ranbaxy si Zentiva - comercializeaza 60% din volumul de medicamente utilizate in practica terapeutica anul trecut, mai mult de jumatate dintre acestea fiind fabricate local.

APMGR reuneste opt mari producatori de medicamente din Romania: Actavis, Antibiotice, Biofarm, Gedeon-Richter, LaborMed, Sandoz, Terapia-Ranbaxy si Zentiva, cu o cifra de afaceri cumulata de 1,5 miliarde de lei in 2009. Impreuna, cele opt companii au peste 7.500 de angajati.

Dragos Damian are 42 de ani si este absolvent al Facultatii de Medicina din Cluj-Napoca. Damian lucreaza in industria farmaceutica din Romania din 1994, atunci cand s-a alaturat echipei Roche unde a promovat pana la pozitia de medical manager. In perioada 1999-2004 a condus reprezentanta locala a Menarini/Berlin Chemie iar ulterior si-a inceput ascensiunea in top managementul industriei farmaceutice din Romania ocupand pe rand pozitia de CEO pentru companii precum Terapia Ranbaxy, Zentiva, Actavis.

Dupa doar trei luni la sefia Actavis, Dragos Damian s-a intors la carma Terapia, companie pe care a mai condus-o intre 2006 si 2008. [Citeste aici ce crede Dragos Damian despre sectorul M&A din industria farma in 2010].

Afla care sunt problemele cu care se confrunta sistemul sanitar anul acesta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri