Guvernul Marii Britanii a anuntat ca ar putea sa vanda participatiile detinute la bancile Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS) si Lloyds Banking Group Plc in urma mai multor tranzactii desfasurate pe parcursul a cativa ani, relateaza Bloomberg.
Oficialii guvernului sustin ca au luat in calcul aceasta masura dupa ce, in urma participatiilor detinute, au inregistrat pierderi de 10,9 miliarde lire sterline (17,5 miliarde dolari).

Actiunile detinute de guvern ar putea fi vandute direct catre investitori institutionali, in asa-numitele plasamente, prin vanzari atat catre administratori de averi cat si investitori individuali, sau prin convertirea obligatiunilor, potrivit raportului anual al companiei U.K. Financial Investments Ltd (UKFI), care administreaza participatiile guvernului la cele doua banci, potrivit NewsIn.

Organizatia a anuntat ca vanzarea participatiilor "va intampina dificultati". "Sumele la care se face referire sunt destul de substantiale, iar plasarea participatiilor noastre necesita profesionalism si rabdare", a declarat presedintele in functie al grupului, Glen Moreno.
Investitiile totale ale contribuabililor in cele doua banci se ridica la aproximativ 60 miliarde lire sterline, arata UKFI.

"Avand in vedere marimea participatiilor si presupunand ca ar putea sa nu existe un cumparator strategic al participatiilor, ne putem astepta la mai multe tranzactii ale actiunilor fiecarei banci, tranzactii care ar putea avea loc pe o perioada mai lunga", mai anunta UKFI.

"Raportul este un mesaj pozitiv trimis contribuabililor. Duratele de timp sunt destul de lungi, deci exista sansa ca acestia sa-si recupereze banii", a declarat Ralph Silva, director de cercetare in cadrul companiei Tower Group Plc.

Dupa ce a avut pierderi de 28 miliarde dolari anul trecut, cele mai mari din istoria corporatista britanica, RBS a primit imprumuturi din banii contribuabililor britanici, care acum detin peste 70% din actiune bancii.

La randul sau, la sfarsitul lunii februarie, Lloyds Banking Group a afisat pierderi de 10 miliarde lire sterline (14,28 miliarde dolari) in 2008 si a anuntat ca nu a finalizat planul pentru depunerea unor active in valoare de miliarde de lire sterline intr-o schema guvernamentala de asigurari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coreea de Nord a tras două rachete cu rază scurtă
Setari Cookie-uri