Bursa a crescut cu 0,98%, intr-o piata apatica, in care investitorii nu au avut timp sa reactioneze la stirea cu privire la imbunatatirea ratingului de tara al Romaniei, publicata chiar la inchiderea sedintei.
Majoritatea actiunilor au fost transferate inca de la deschidere la preturi in crestere usoara, insa putinii investitori prezenti la tranzactionare au introdus ordine pentru volume reduse, potrivit Mediafax.

La finalul zilei doar actiunile emise de 13 companii din cele 78 de societati listate pe principalele patru categorii ale BVB aveau rulaje mai mari de 100.000 de lei.

Investitorii nu au avut timp sa reactioneze la stirea conform careia agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit ratingul pentru credite pe termen lung, in valuta, al Romaniei, deoarece informatia a aparut dupa inchiderea sedintei bursiere. Ratingul a fost modificat de la "BB+" la "BBB-", astfel ca Romania a revenit in categoria recomandata pentru investitii.

O astfel de imbunatatire a ratingului de tara era asteptata de unii investitori.

"Imbunatatirea ratingului de tara, astfel incat Romania a ajuns la «investment grade», ne repune pe harta unui numar mare de fonduri de investitii, iar dupa intrarea acestora in piata am putea asista la o crestere a volumelor si cotatiilor", a declarat Gabriel Morariu, broker la BT Securities.

Tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat luni mai mult de doua treimi din lichiditate, iar titlurile Oltchim (OLT) au urcat cu 15%, apropiindu-se de cotatia maxima istorica inregistrata la BVB.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost realizate la preturi in crestere in medie cu 0,75%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2% peste nivelul de vineri.

Totodata, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 1,3% peste nivelul de la finalul sesiunii precedente.

"Pe SIF-uri nu s-au observat tranzactii majore in ultima perioada, cu exceptia sfarsitului celui de-al doilea trimestru, unde se poate presupune ca au avut loc pentru a optimiza fiscal sau a echilibra unele portofolii", a spus Morariu.

La inchidere, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, era in crestere cu 1,09%.

Titlurile Fondului Proprietatea au condus detasat in topul lichiditatii, cu operatiuni in valoare cumulata de 25,4 milioane lei, si au asigurat 69% din rulajul pietei, de 36,9 milioane lei.

In jurul orei 12:45 au fost realizate doua deal-uri cu 0,24% din actiunile Fondului, pentru 17,7 milioane lei. Transferurile speciale au fost realizate la acelasi pret, de 0,5305 lei, similar celui de la finalul sedintei precedente.

Tranzactiile din piata principala cu actiunile FP au cumulat 7,6 milioane lei, iar cotatia a scazut foarte usor cu 0,09%, la 0,53 lei.

"FP este lider la tranzactii datorita dimensiunii mari a companiei si free-floatului acesteia. Se pare ca in acest palier (0.5-0.55) cumparatorii si vanzatorii sunt dispusi sa faca tranzactii cu volume mai mari de actiuni. Dupa cum arata raportarile creste ponderea investitorilor institutionali, mai ales straini, si scade aceea a persoanelor fizice", a afirmat brokerul.

Titlurile Oltchim au urcat semnificativ in a doua parte a zilei, astfel ca la final erau cotate la 2,002 lei, cu 15% peste ultimul pret de vineri. Astfel, pretul a ajuns aproape de nivelul maxim istoric inregistrat pe bursa, la 9 iunie, cand erau cotate la 2,325 lei/titlu. Actiunile combinatului chimic au consemnat al treilea rulaj din piata, de 2,8 milioane lei.

Lichiditatea pietei actiunilor, de 36,9 milioane lei (8,7 milioane euro), a fost, astfel, 2,5 mai mare decat valoarea cumulata a operatiunilor din sedinta precedenta, de doar 14,8 milioane lei (3,5 milioane euro), care a reprezentat cel mai redus rulaj din ultimele sase saptamani.

Rulaje de peste un milion de lei au mai inregistrat actiunile SIF Transilvania (SIF3) si SIF Oltenia (SIF5), de 3,4 milioane lei si, respectiv, de 1,2 milioane lei. Titlurile SIF Transilvania au avansat cu 0,58%, la 0,5195 lei, iar actiunile SIF Oltenia au incheiat in crestere cu 1,95%, la 1,412 lei.

Titlurile Electroarges (ELGS) au consemnat o evolutie similara celei a actiunilor Oltchim, urcand cu 15% la 0,3392 lei. Ascensiunea a venit pe un rulaj de 105.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de numai 300.000 de lei, valoare cu 10% sub cea de vineri, de 330.000 de lei.

Actiunile Argus Constanta (UARG) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 45.000 de lei, iar pretul a crescut cu 4,39%, la 2,307 lei.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, pietele vest-europene nu aveau o traiectorie clara, dupa ce increderea investitorilor a fost afectata in debutul sedintei de comentariile agentiei de rating Standard & Poor's, care a avertizat ca rostogolirea datoriilor Greciei conform planurilor actuale ar fi considerata default (incapacitate de plata).

Bursa de la Paris era in scadere cu 0,1%, iar pietele de la Frankfurt si Londra avansau cu 0,1% si, respectiv, cu 0,6%. Oscilatii usoare erau consemnate si de pietele din Europa Centrala si de Est. Bursele din Bulgaria, Polonia si Rusia avansau cu pana la 0,6%, in timp ce pietele din Ungaria, Croatia, Cehia si Slovenia inregistrau corectii de cel mult 0,9%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri