Programul Prima Casa a avut rolul de a resuscita o piata rezidentiala profund afectata de criza financiara. In ultimii ani, mai mult de trei sferturi din tranzactiile rezidentiale au fost finantate prin acest program iar o stopare ar putea genera un blocaj semnificativ in piata.

Bogdan Ivan, secretar general al Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania, spune ca programul este “too big to fail” si spera ca viitorii guvernanti vor intelege cat de important este pentru intreaga industrie.

“Este important sa vedem care este strategia guvernamentala, este clar pentru toata lumea ca exista un risc legislativ semnificativ. Sunt increzator ca Prima Casa va continua sau va fi inlocuita cu un program similar, bine definit si realizat prin consultarea tuturor partilor. In caz contrar, tendintele nu sunt extraordinar de bune. Programul este too big to fail. Sunt multe fonduri investite, multe sperante ale cumparatorilor, avansuri deja date. Ar fi o catastrofa sa fie oprit”, a declarat Bogdan Ivan, in emisiunea WALL-STREET 360.

In opinia sa, fara programul Prima Casa, piata rezidentiala s-ar putea intoarce la nivelurile din criza, fara tranzactii si fara incredere.

“Constructia de locuinte este esentiala pentru intreaga economie. Prima Casa nu mai este doar un program social, este unul economic, destinat tinerilor. Fara acest program, e foarte posibil sa ne intoarcem la niveluri similare cu cele din timpul crizei, cand nu exista incredere si nu se faceau tranzactii. In toti acesti ani, s-a restabilit un nivel important de incredere, oamenii cumpara locuinte, nu mai sunt reticenti in a achizitiona locuinte noi. 15-20% din clientii Prima Casa sunt tineri din diaspora, care se intorc acasa si pentru care e foarte important ca exista un mediu favorabil. Este esential sa mentinem acest ritm”, a mai spus Bogdan Ivan, care este si project manager al Metalurgiei Park Residence.

Acesta a explicat ca, in cadrul unei intalniri de consultare organizata de Ministerul Finantelor, impreuna cu bancile, fondul de garantare si reprezentantii dezvoltatorilor, una dintre temele principale a fost predictibilitatea. “Este foarte important pentru clienti, dar si pentru dezvoltatori, sa stie care este plafonul, cat dureaza programul, de la inceputul anului. Doar asa isi pot face un plan pe termen mediu si lung”, a explicat Bogdan Ivan.

La aceeasi intalnire s-a mai discutat si varianta transformarii Prima Casa intr-un program care sa sprijine primordial constructia de locuinte noi.

Bogdan Ivan a mai spus ca, la inceputul acestei toamne, s-a observat o crestere de 5-9% a pretului la locuintele lui, pe fondul cererii substantiale. “Exista si o cerere artificiala generata de legea darii in plata, la inceputul anului am inregistrat o cerere mcu 50% mai mare decat tendinta normala”.

De ce sunt bancherii mai prudenti

In acest moment, bancile sunt mult mai prudente cu acordarea creditelor, atat din cauza faptului ca trebuie sa constituie multe provizioane, cat si a riscului legislativ major.

"Dupa alocarea plafonului suplimentar, mai sunt doar doua banci mici care mai acorda credite Prima Casa. Cererea este foarte mare, bancile nu stiu care este nivelul real si nu mai primesc dosare in analiza, pana nu inteleg care este acesta. Au suspendat depunerea cererilor. Numarul mare de solicitari este relativ normal in perioadele de dupa suplimentarea plafonului, dar acest blocaj intervine acum, pentru prima data, dupa modificarea din vara a legislatiei aferenta Programului Prima Casa, care vine cu o prevedere noua: bancile raspund daca aloca un plafon mai mare decat cel al Guvernului", a explicat Bogdan Ivan.

Aceasta situatie creaza un blocaj, desi o parte dintre clienti se indreapta catre creditele ipotecare sau imobiliare, pentru restul avansul mare, de 25-30% ramane o provocare majora, mai ales intr-un timp scurt.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri