Programul guvernamental Prima Casa a reprezentat solutia Statului la dramatica scadere din perioada anilor 2008 - 2009 si continua sa ramana motorul constructiilor din piata rezidentiala. De asemenea, peste 90% din creditele ipotecare acordate de banci sunt pe Prima Casa. Cu toate acestea, ar fi de preferat ca Statul, de acum inainte, sa intervina mai putin in piata rezidentiala, a spus Dorel Nita, Head of Data and Research la Imobiliare.ro, in cadrul emisiunii WALL-STREET 360.

"Au fost facute recent propuneri astfel incat Prima Casa sa ii favorizeze doar pe cei cu venituri foarte mici. Pe de alta parte, TVA-ul reprezinta un factor de neinteles pentru multi. Pragul a crescut, intr-adevar, la 100.000 de euro, dar este dificil de inteles (pentru clienti - n.r.) de ce un apartament putin sub aceasta plateste un TVA de 5% si peste 100.000 alt TVA, de 20%. Am vazut situatii in care s-au incercat diverse inginerii pentru a scadea pretul sub plafonul 100.000 euro. Nu cred ca este in regula! As prefera ca Statul sa intervina mai putin in piata imobiliara. Eu vad mai degraba TVA drept o taxa plata, nediferentiata, la acest nivel, iar Prima Casa ar trebui, intr-adevar, destinata doar celor cu venituri foarte reduse", a spus Dorel Nita (foto).

In opinia sa, daca nu vor avea loc evenimente dramatice, piata rezidentiala ar trebui sa isi continue trendul din acest an si din 2015. "Anul trecut, piata rezidentiala, din punct de vedere al preturilor solicitate de proirtarii de apartamente, a crescut cu 5-6%. Ma astept la o crestere mai mare anul acesta, dar moderata, bineitneles. Se construieste mai mult decat in anii anteriori. In Capitala, de exemplu, s-au construit mai mult de 11.000 de locuinte si am depasit nivelul din 2008, cand erau putin peste 8.000 de locuinte", arata managerul Imobiliare.ro.

El arata, de asemenea, ca "din pacate nu acelasi lucru s-a intamplat si in restul tari. Bucurestiul a mers cu doi pasi inainte, in timp ce restul tarii a ramas oarecum in urma. Prognozez in 2016 undeva la 55.000 de locuinte construite in toata tara, fata de 65.000 in 2008. Clar restul Romaniei ar trebui sa prinda din urma Capitala si vedem deja acest lucru in Cluj si Timisoara, de exemplu".

Imobiliare.ro: Scade oferta de apartamente

"Aceasta toamna nu a fost diferita fata de cea de anul trecut. In mod clar, exista tendinta de crestere. Cel putin in lunile septembrie si octombrie, preturile au crescut. Practic, din 10 luni ale acestui an, numai trei au fost de scadere, printre care august si mai. Toamna este un anotimp optimist. In primavara, poate si din cauza legii darii in plata au fost cateva probleme. Cu toate acestea, Legea Darii in Plata s-a vazut foarte putin in cifre. A fost o usoara scadere a preturilor, dar si al interesului. Evident, cei care isi doreau sa vanda apartamente au ezitat in acel moment. Impactul a fost marginal in ceea ce priveste creditele ipotecare", apreciaza Dorel Nita.

"Ceea ce am observat", mai spune managerul Imobiliare.ro, "este ca treptat scade numarul de oferte din piata. Fata de anul trecut, de exemplu, apatamentele oferite spre vanzare erau undeva la 40.000, iar acum numarul acesta a scazut spre 30.000 apartamente. Acest lucru inseamna ca exista cerere, se cumpara apartamente, dar in acelasi timp, scade si numarul proprietatilor disponibile in piata, ceea ce pune o presiune pe preturi".

Nu in ultimul rand, Dorel Nita a subliniat ca dezvoltarile noi de apartamente au dezavantaj urias comparativ cu blocurile vechi de locuinte din interiorul oraselor, care persista de ani de zile fara a se lua o masura la nivel urban. "Exista probleme legate de transport. Se anunta ansambluri de mii de locuinte, dar fara acces cu mijloace de transport in comun. Acest lucru pune presiune pe anumite zone, de exemplu in zona de Nord. Clar, aici ar trebui sa functioneze un parteneriat public-privat si speram ca lucrurile ca se vor misca mai bine in perioada urmatoare", conchide Dorel Nita.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri