Cresterea cererii pentru locuinte mai scumpe, ofertele tot mai tentante de creditare ipotecara ale bancilor si discutiile nesfarsite cu privire la modificarea sau inlocuirea Prima Casa au facut ca viitorul si relevanta programului sa ajunga sub semnul intrebarii, la peste 10 ani de la lansare, perioada in care mai mut de 260.000 de credite au fost acordate prin intermediul acestuia. Nu insa si pentru dezvoltatorii imobiliari, care inca spera la majorarea plafonului disponibil pentru achizitia unei locuinte la aproximativ 100.000 euro.

Programul Prima casa este un program guvernamental, lansat in 2009, care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia sau construirea unei locuinte prin contractarea de credite garantate de stat. Garantiile acordate in cadrul programului sunt garantii in numele si in contul statului iar procentul de garantare se aplica in functie de categoria de locuinta:

  • 40% pentru locuinte mai vechi de 5 ani de la data efectuarii receptiei la terminarea lucrarilor de constructii;
  • 50% locuinte noi, destinate achizitionarii si pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de constructii noi au data cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat.

Principalul avantaj al programului Prima Casa este dat de avansul solicitat de numai 5%, comparativ cu cel de minim 15% la creditele ipotecare clasice, acesta avand la acea data scopul de a facilita depasirea situatiei de criza din piata imobiliara, prin facilitarea accesului populatiei la credite pentru achizitia de locuinte. In prezent, plafonul maxim de finantare este de 66.500 euro.

De la lansarea programului, in anul 2009, si pana la finalul lunii decembrie 2018 (ultimele date disponibile) au fost acordate 267.752 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 23,7 miliarde de lei. Anul trecut, bugetul total de garantare, aferent programului Prima Casa si alocat de catre Ministerul Finantelor Publice, a fost de doua miliarde de lei. Pentru acest an, bugetul alocat va fi anuntat cel mai probabil in luna februarie.

"Noi am solicitat inca din primavara anului trecut o imbunatatire a programului Prima Casa, prin majorarea plafonului de achizitie de la 66.500 euro la circa 100.000 euro, deoarece consideram ca este in continuare relevant si ar fi normal sa existe un program social pentru achizitia de locuinte. Insa, chiar daca, in prezent, nu isi mai atinge scopul initial, programul fiind lansat pentru a scoate piata imobiliara din criza, Prima Casa atinge acum un alt scop important, si anume ii ajuta pe tineri. Majoritatea apartamentelor noi tranzactionate prin Prima Casa in ultimii ani au fost cumparate de catre cei care migreaza din provincie catre orasele mari, iar accesul facil la o locuinta constituie si un stimulent pentru tineri sa nu mai plece din tara", spune Bogdan Ivan (foto), secretar general al Asociatiei Dezvoltatorilor Imobiliari - URBANIS (ADIRU).

Pana la publicarea acestui articol, Florin Citu, ministrul de Finante, nu a raspuns solicitarilor wall-street.ro, legate de Prima Casa.

Reprezentantul ADIRU se declara dezamagit de forma in care fostul Guvern PSD a gandit noua varianta de Prima Casa, in versiunea "O familie, o casa".

"Din pacate ultima forma care a fost adoptata de catre Senat anul trecut este una care nu modifica Prima Casa decat in privinta denumirii si, mai mult decat atat, introduce anumite restrictii de venit. Pe de alta parte, in modificarea propusa de Eugen Teodorovici, plafonul de finantare ramane practic la fel. Cea mai importanta modificare ar fi fost majorarea plafonului la aproximativ 100.000 lei, nivel similar cu cel pentru TVA de 5%. Astfel, cele doua masuri de politica sociala ar fi devenit si convergente", mai spune Bogdan Ivan.

"Sunt zeci de mii de cumparatori care asteapta finantare prin Prima Casa"

"Prima Casa are in continuare relevanta, deoarece sa nu uitam ca a fost semnat si un Memorandum in 2016, cu tema: Aprobarea strategiei programului «Prima casa», valabil pentru cinci ani. Astfel, piata, impreuna cu Guvernul Romaniei, au stabilit ca programul Prima Casa trebuie sa continue pana in 2021. Ca urmare, la acest moment sunt zeci de mii de cumparatori care se bazeaza pe acest program si care au semnat deja antecontracte", spune Bogdan Ivan.

In acest sens, reprezentantul ADIRU se arata sceptic cu privire la informatiile publicate la final de decembrie anul trecut potrivit carora Guvernul a decis ca programul Prima Casa din 2020 va beneficia de un buget de doar 200 milioane lei, in contextul in care, in 2019, plafonul alocat a fost de doua miliarde de lei.

In opinia sa, "trebuie avut in vedere ca anul trecut a fost si cel mai mare numar de proiecte rezidentiale noi anuntate, dupa criza. Constructia unui proiect de locuinte de la momentul in care semnezi un antecontract si pana la momentul in care il livrezi dureaza chiar si un an si jumatate sau doi. In acest moment, sunt clienti care asteapta de un an de zile sa isi cumpere locuintele prin programul Prima Casa, deoarece ei au avut in vedere acum un an si jumatate ca exista fonduri, mai ales ca s-a anuntat ca va fi continuat programul pana in 2021. Au semnat antecontrate si asteapta livrarea locuintei. Ce se intampla cu acesti oameni, pentru ca vorbim de zeci de mii?"

ADIRU: Plafonul de 66.500 euro abia mai ajunge pentru doua camere

"Nu ar fi nici un avantaj, atat pentru dezvoltatorii imobiliari, cat si pentru cumparatori, o trecere de la Prima Casa la varianta «O familie, o casa», pentru ca, practic, suma ramane la fel, insa ceea ce se introduce este doar acea limitare de venituri. De fapt, ceea ce i-ar ajuta foarte mult pe consumatori ar fi majorarea plafonului la 100.000 de euro. Asta ar fi chiar important! Ar ajuta foarte mult piata imobiliara si consumatorii. Vorbim, in primul randm de clienti care doresc sa-si faca la acest moment un upgrade imobiliar; sunt clienti care au cumparat deja prin Prima Casa sau au cumparat intr-un alt mod si ar vrea sa-si cumpere apartamente mult mai generoase, dar nu pot", arata Bogdan Ivan.

Citeste si: Programul "Prima Casa". Florin Citu: Am vazut proiectul PSD, nu este interesant pentru noi

In opinia sa, plafonul de 66.500 euro nu mai este adecvat pentru achizitia unei locuinte noi cu doua camere. "Un apartament cu trei camere este mult mai adecvat pentru o familie. Apoi, Prima Casa este important si deoarece atrage o suma importanta in piata imobiliara. Doua miliarde nu este o suma de neglijat. Ea ajuta toate segmentele pietei, prin banii pe care ii introduce in piata, nu doar pe cel de mass market, asa cum s-a mai spus".

In concluzie, "existenta programului Prima Casa ramane, in continuare, importanta pentru piata imobiliara. Este un program mai mult decat social si ajuta foarte mult tinerii, sa nu mai plece din tara, dar si sa vina dinspre orasele mici in cele mari, in contextul in care accesarea unei finantari pentru locuinta prin Prima Casa este facilitata de acel avans de numai 5%, comparativ cu 15% la creditele ipotecare", arata Bogdan Ivan.

Sursa foto: gopixa / Shuterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri